Socialt och varierande att jobba med revision

Ebba Asp, revisionsmedarbetare på EY.
Ebba Asp, revisionsmedarbetare på EY.

Om du vill ha ett socialt yrke med många kundkontakter, fokus på teamarbete och kontinuerlig utveckling då kan jobbet som revisor vara det du söker. Ebba Asp har arbetat på EY i tre år och trivs – både med kollegor och den våga-fråga-kultur som präglar företaget.

Det finns många fördomar om revisionsyrket. Nidbilden av en revisor är någon som sitter och bockar av kredit och debet i en huvudbok. Men de allra flesta revisionsuppdrag handlar om rådgivning och intressanta frågeställningar. Ebba Asp fick upp ögonen för revisionsyrket när hon löste ett case under en studentaktivitet som EY arrangerade på Uppsala universitet.

– Att vara revisor är ett spännande och socialt yrke. Man träffar många intressanta människor, bygger ett starkt professionellt nätverk och får en god inblick i hur företag i olika branscher fungerar. Innan jag började på EY hade jag svårt att föreställa mig vad jobbet innebar. Nu vet jag att det är stor variation på arbetsuppgifter och att man inte är någon ensamvarg utan jobbar i team.

Det är inte alla företag som låter sina nyanställda ta tag i det operativa arbetet direkt, men på EY får man träffa kunder redan från start.

– Ambitionen är att du ska åka ut till kund med ett team redan under de första veckorna. Det är hos kunderna man lär sig jobbet och du får mer avancerade arbetsuppgifter allteftersom.

Under de fem första åren på EY får du också runt 500 timmar schemalagd utbildning. Startskottet är en introduktionskurs i Toledo i Spanien för nyanställda från hela Norden.

Ebba minns sitt första uppdrag som var en stor kund i Gävle. Hon kände sig ny, kunde inget och ville fråga hela tiden.

– Du får mycket uppbackning och stöd och uppmanas att ställa frågor i stället för att köra fast. Vi hjälper och coachar varandra och det känns väldigt skönt. Jag har jobbat i tre år men lär mig fortfarande nya saker varje dag. Det tror jag inte man gör i många andra yrken.

Ett revisionsår är en lång process som kräver mycket planering och struktur. Uppstarts- och planeringsmöten med revisionsteamen. Möten med kunderna. Granskning i form av förvaltningsrevision och boklutsrevision. En bra dialog med kunderna är a och o för en revisor och alla kunder är olika. Vissa ringer nästan varje dag, andra hör knappt av sig alls. Även innovativa företag som Spotify och Klarna behöver sina revisorer. Inom ramarna för oberoendet kan revisorer bidra med mer än att granska företagets finansiella rapportering.

– Vi skapar mervärde för kunderna, till exempel genom att gå igenom företagets processer och se förbättringspotentialer och vad som kan effektiviseras.

Ebba tillbringar mycket tid ute hos kunderna. Ibland sitter hon en vecka i sträck hos en kund, ibland någon dag. Hur mycket tid varierar beroende på kund och uppdrag, men Ebba uppskattar att hon är ute hos kunder i snitt 40-50 procent av arbetstiden.

Handlar då allt om arbete på EY eller finns det utrymme för sociala aktiviteter? Ebba berättar om personalstiftelsen som ordnar pubar och olika aktiviteter för medarbetare. Själv har hon fått bättre kondis med löpsektionen, åkt på skidläger med skidsektionen och provat på att spela squash.

Till sist – hur ser du på den närmaste framtiden på EY?
– Det finns många karriärmöjligheter på EY. Vissa lockas av den kontinuerliga utbildningen. Andra vill jobba utomlands eller specialisera sig på en viss bransch. För mig personligen börjar provet för att bli auktoriserad revisor närma sig. Jag vill också vara lärare på EY:s interna kurser för nyanställda.

Namn: Ebba Asp, revisionsmedarbetare på EY, jobbar med tillväxtbolag och ägarledda företag.
Utbildning: Ekonomie kandidatprogrammet, Uppsala universitet, examen våren 2013.
Roligast med jobbet: Variationen och alla roliga kollegor. Många är i min egen ålder så det känns lite som en förlängning på studietiden.