Ett år som bloggare lider nu mot sitt slut

Hej kära läsare!

Ser fram emot att spendera semestern nere på Väst(bäst?)kusten!

Hoppas att du, precis som jag, njuter av den sommarvärme som äntligen har kommit hit och som verkar var här för att stanna. Ett tag i alla fall. Och framförallt njuter av sommarens höjdpunkt, det pågående mästerskapet i fotboll – äntligen! Det ska erkännas att det interna EM-tippet är ett av de hetaste samtalsämnena inom Lead Advisory just nu och i skrivande stund så ligger jag faktiskt på en andra plats. Inte illa, om jag får säga det själv. Men utöver att följa Sveriges resa i EM, så är det just nu fullt fokus på avdelningen att ta flertal transaktioner i mål innan sommaren och att försöka få klart alla utestående to-do´s innan semestrarna drar igång. Om cirka 1,5 vecka är det dags för mig att lämna huvudstaden och bege mig ner till Västkusten för mycket sol och bad, padel och golf, och häng med vänner och familj. Att jag då gjort mitt första år som analytiker inom SaT och Lead Advisory känns helt otroligt. Ett helt år – tänk så snabbt det kan gå?!

Tänk att det redan gått ett år sedan vi klev in på kontoret på Jakobsbergsgatan!?

När jag tittar tillbaka på året som gått (och läser mina egna blogginlägg för att fräscha upp minnet) blir jag påmind om hur mycket spännande, lärorika, och utvecklande projekt och uppgifter jag fått vara en del av! Ni minns kanske mitt världsrekord i M&A från november? Missade du det så kan du läsa mer om det här. Med 13 transaktioner på en dag fick min karriär som finansiell rådgivare en flygande start och det var fantastiskt roligt att så tidigt få vara en del av en så omfattande projektleverans. Något som jag tror verkligen utmärker oss på SaT är att du tidigt får möjligheten att ta en aktiv roll i olika projekt, externa dialoger och säljaktiviteter. Det kan vara lite ovant och läskigt i början, men med stöd från kollegor växer man sakta men säkert in i rollen och blir alltmer bekväm i det med tiden. Att ständigt utmanas i sin roll, det kontinuerliga lärandet och att pusha på gränserna för ens comfort zone är bara några av de saker som jag uppskattar allra mest med min roll som analytiker.

Men utöver allt häftigt vi får göra i jobbet, så vill jag passa på att säga att en av de absolut bästa sakerna på EY är mina fantastiska kollegor. Kanske låter klyschigt, men att ha kul tillsammans på jobbet är så viktigt! Och det är verkligen något vi haft under detta året, även om vi fått vara lite extra kreativa för att hitta på corona-anpassade aktiviteter. I mitt inlägg om hur en vanlig vecka inom Corporate Finance kan se ut (du hittar det inlägget här) så hann vi både med team-lunch och padel med kollegorna, två härliga och vanligt förekommande inslag i vår vardag här i TMT-teamet. Något som jag också verkligen uppskattat är att vi varit ett gäng av analytiker som började samtidigt, både på Lead Advisory men också inom SaTs andra avdelningar. Att man tidigt får möjlighet att lära känna varandra genom en gemensam introduktionsvecka (läs mer om den veckan här) gör att man har ett härligt gäng att springa på i korridorerna, träffa över lunch eller kaffe, och umgås med på de olika utbildningar/aktiviteter som anordnas för SaT varje år.

Under mitt första år på EY har jag också haft möjlighet att delta vid olika studentevent (digitala såklart!), vilket har varit superkul! Att träffa drivna och ambitiösa studenter som vill lära sig mer om det vi gör och få en bättre inblick i hur vår vardag ser ut inom SaT är alltid lika roligt. Jag ser dock fram emot när den rådande situationen tillåter att vi ses i person igen! Detta gäller ju såklart också de större branschrelaterade event där vi på EY ofta deltar, såsom Women in Tech tidigare i vår där jag fick möjligheten att var med och hjälpa till att anordna vår expertsession om Tech M&A. Det var en riktigt härlig och inspirerande dag, som jag verkligen ser fram emot att få uppleva live inom kort. Vill du läsa mer om allt roligt som vi på EY anordnade under WiT 2021, så hittar du mitt inlägg om det här.

Rundar av mitt år på Karriärbloggen genom att dela med mig av mina bästa tips för hur man bäst tar tillvara på sitt första år i arbetslivet.

Som ni märker har det varit full fart under mitt första år och innan jag rundar av detta året som bloggare så tänkte jag dela med mig av mina bästa tips till dig som gör dig redo att lämna studierna bakom dig och göra entré i arbetslivet, kanske just hos oss på EY.

Var nyfiken – och ställ frågor! Okej, detta är en klassiker som tål att upprepas. Men våga ställ frågor, både till kollegorna i ditt eget team men även till kollegor från andra avdelningar som du stöter på i din vardag. Det kommer ge dig en rejäl skjuts i din utvecklingskurva och du kommer känna att jobbet blir ännu roligare när du börjar skapa dig en gedigen kunskapsbas att stå på och bygga vidare från. Under ditt första år har du verkligen alla möjligheter att ställa alla de där frågorna som du går och tänker på, stort som smått. Jag har märkt att det verkligen uppskattas när man är nyfiken och försöker fördjupa sin förståelse inom området, och framförallt så har vi på EY en kultur där man mer än gärna delar med sig av sin expertis och kunskap. Detta skapar alla förutsättningar för en ordentlig kick-start i karriären!

Säg ja. Detta tips är tvådelat skulle jag vilja säga. Ta vara på möjligheterna som ges, i form av projekt, uppgifter, sidoengagemang och ansvarsområden. Våga tacka ja till sånt som du kanske upplever ligger utanför din egen komfortzon eller nuvarande kunskap, det är då man utvecklas som absolut mest och får med sig nya värdefulla erfarenheter som man kan ta med sig vidare in i andra okända situationer och utmaningar. Men säg också ja till möjligheter där du kan lära känna dina kollegor bättre, så tacka ja till att följa med ut på lunch, haka på en spontan AW, boka upp en aktivitet tillsammans och liknande. För vardagen på jobbet blir så himla mycket roligare när man hittar på saker tillsammans och har roligt på jobbet. Och ta gärna initiativ till sociala aktiviteter själv, det kommer vara så uppskattat av alla dina kollegor. Så säg ja till den där inbjudan och ta vara på möjligheterna som dyker upp, och du kommer få ett himla roligt första år!

Var proaktiv. Som ny kan det kännas lite läskigt att så tidigt få stora uppgifter med leverans till kund, men våga ta ägandeskap för dina uppgifter och kommunicera med ditt projektteam kring hur du ligger till, vilka frågor som uppstått och när du förväntas vara klar så att ni tillsammans kan planera nästa steg. Att hålla kollegorna uppdaterade är extra uppskattat i tider då det är mycket på gång samtidigt, då detta underlättar för alla involverade att planera sin tid bättre och på så sätt se till att tidsplanen hålls. I vår vardag dyker det också ofta upp uppgifter som inte är projektrelaterade men som är viktiga inom andra områden såsom affärsutveckling, rekrytering och onboarding av nya kollegor. Våga som ny att erbjuda dig att ta ansvar för dessa uppgifter och bidra till hur ditt team arbetar framåt. Genom att tidigt engagera dig i dessa frågor så har du möjlighet att påverka i vilken riktning ni utvecklas som team.

Tack Karriärbloggen för detta året! Jag och Emi, Head of Student Relations för SaT, kommer att fortsätta jobba med studentfrågor i höst. Vi har massa energi och nya idéer, så vi ses på en skola nära dig inom kort!

I och med detta inlägg så rundar jag nu av mitt år som bloggare här på Karriärbloggen, och jag vill därför passa på att säga ett stort tack till alla er läsare som följt mig och mina bloggkollegor under året! Det känns såklart lite tråkigt att redan lämna över stafettpinnen, då det varit så roligt att få möjlighet att dela med mig av vår vardag inom SaT och Lead Advisory, men all good things must come to an end. Och redan efter sommaren så får vi träffa den nya gruppen av bloggare som under det kommande året kommer husera här på Karriärbloggen. Det ska bli så spännande att följa ett nytt gäng under deras första tid på EY! Det har verkligen varit så roligt att connecta med er studenter under året och jag ser fram emot att fortsätta arbeta med studentrelaterade frågor i ett nytt format. Efter sommaren kommer jag nämligen kliva på rollen som Head of Student Relations för SaT tillsammans med min kollega Emi som ni träffat här på bloggen, vilket jag verkligen ser fram emot! Så mig kommer ni säkert se igen i studentsammanhang någon gång här framöver, men till dess….

På återseende!