1 år senare − tips till nyanställda och tack för mig!

Hej kära karriärbloggsläsare!

Så var dagen här, det är alltså dags för mig att publicera mitt sista inlägg som skribent på denna fina blogg! Mitt år som karriärbloggare har verkligen rusat förbi, och snart är det dags för mig och mina härliga bloggkollegor att lämna över till ett nytt taggat gäng av bloggare som sätter sig vid tangentbordet i höst. Hur kunde tiden gå såhär fort? Låt oss recapa lite!

I augusti 2020 klev jag in i rollen som managementkonsult på EY, inom kompetensområdet Technology Risk. Sedan dess har allt gått i ett! Redan under min första vecka hamnade jag på ett projekt inom IT-revision, och inom några månader hade jag hunnit jobba inom IT-risk hos flera olika kunder: från stora tech-bolag till mindre försäkringsbolag. Under hösten steg min utvecklingskurva inom PowerPoint, Excel och andra nödvändiga konsultverktyg markant (läs: från att säga ExHell till att åtminstone kunna VLOOKUP…). Under vintern fick jag möjligheten genom ett internt projekt att grotta ner mig inom diverse cybersäkerhetshot som phishing, vilket även ledde till chansen att få genomföra simulerade cyberattacker hos kunder. När våren äntligen kom till vårt kalla land fick jag möjligheten att bli en GDPR-expert genom flera kundgranskningar inom området. Och här står jag idag, taggad på min första semester som heltidsarbetande, och sedan inför en höst inom IT-risk och cybersäkerhet!

Två av mina fina konsultkollegor, Klara och Märta!

Men jag har faktiskt inte ens nämnt det viktigaste som hänt mig under mitt första år som konsult: jag har lärt känna de bästa kollegorna man kan tänka sig! För trots att mycket har skett virtuellt, har alla grymma kollegor jag fått chansen att lära känna under dessa månader gjort mitt första år som konsult så fantastiskt roligt! Men innan jag lämnar över till nästa gäng med bloggare, tänker jag ge några tips till den nyanställde konsulten, baserat på vad jag har lärt mig under det senaste året.

Våga fråga − om allt.
Okej, jag börjar med en riktig klassiker. Det är inget nytt, men fortfarande så viktigt. Som nyanställd konsult på EY förväntas man vara nyfiken och hungrig på ny kunskap, ta vara på detta! Det första året är verkligen året då man ska passa på att försöka lära sig så mycket man kan av sina kollegor för att få bästa möjliga förutsättningar inför sin framtida karriär på EY. Dessutom tilldelas alla nyanställda konsulter en buddy − ta vara på det! Jag fick chansen att lära känna världens bästa buddy som svarat på alla mina frågor och funderingar och som funnits där för mig detta år. En tryggare start kunde jag inte ha fått, och det är något jag tänker ta vidare nu när jag axlar rollen som buddy för två grymma nya kollegor till hösten.

Häng med på gruppaktiviteter (även de virtuella)!
Jag och mina härliga kollegor blev den första generationens pandemikonsulter hos EY − vi har till stor del lärt känna varandra genom virtuella fikor, AW:s och luncher. Och jag lovar att det har gått väldigt bra för oss! Förhoppningsvis kommer möjligheterna att ses fysiskt vara bättre när just du börjar hos oss på EY, men jag vill ändå uppmana till att hänga med på alla gruppaktiviteter som arrangeras, även online. Det kommer inte bara ge dig nya vänner, det kommer att göra vardagen på det nya jobbet tryggare med lite kända ansikten här och där.

En av årets virtuella AW:s, och min grymma bloggkollega & partner in crime Anna!

Var öppen, från start!
Har du någon gång drömt om att arbeta utomlands? Är du nyfiken på att hjälpa till med marknadsföring? Säg det till din counselor! Man vet aldrig vilka möjligheter som dyker upp, men en sak är säker: på ett så öppet och internationellt företag som EY kommer det alltid att finnas spännande möjligheter. Din framtida karriär på EY är bara din. Du har en väldigt stor möjlighet att påverka vad just du vill göra baserat på dina intressen. Var öppen från första dagen kring dina intressen, drömmar och mål, så finns en stor chans att flera av dem kommer att uppfyllas.

Detta var faktiskt allt för mig! Det har verkligen varit en rolig uppgift att få dela med mig om min vardag som konsult på EY genom att vara skribent på Karriärbloggen 🙂 Jag svarar dock gärna fortfarande på frågor om livet som konsult, IT-revision, eller vad du nu skulle vilja veta, släng bara iväg ett meddelande på LinkedIn.

Med detta sagt lämnar jag nu över stafettpinnen till höstens nya bloggare − tack för mig!

/Elin