Hur kan en vanlig vecka se ut inom Corporate Finance?

Hej kära läsare!

Hoppas att du, precis som jag, njuter av att våren verkligen verkar vara på gång nu! Även om det för oss stockholmare varit några bakslag med snöstorm här den senaste veckan. Inte speciellt välkommet om du frågar mig! Precis som mina bloggkollegor Lisa och Jolina skrivit om tidigare (se deras tidigare inlägg här och här), så är våren en intensiv period för de flesta affärsområden och hos oss på Lead Advisory är det ingen skillnad, här är det full fart (som vanligt!). Det är många projekt nu där tidplanen innebär att kicka igång eller komma till avslut någon gång innan sommaren, så det händer mycket på alla håll och kanter nu vilket är superkul! Att se hur många veckors jobb till slut leder fram till en färdig affär med nöjda parter på båda sidor är en riktigt häftig grej!

Att det händer så mycket inom Lead Advisory nu är fantastiskt spännande. Våra veckor är ofta fullbokade med både interna möten och externa dialoger, analyser och material som ska jobbas fram – ingen dag är helt enkelt den andra lik! Ni har hört det förr, va? ”Herregud, ska hon tjata om det nu igen” tänker kanske du? Men vad innebär det att ingen dag är den andra lik? Det är väldigt olika beroende på inom vilket affärsområde man arbetar och bara inom SaT kan det skilja sig väldigt mycket hur en ”vanlig” vecka ser ut. Så i detta inlägg tänkte jag ta med er i min vardag och ge en inblick i hur en vanlig vecka kan se ut som analytiker inom Corporate Finance.

Måndag

Måndag morgon, nya vecka, nya möjligheter. Visst är måndag kanske den bästa dagen på veckan? Jag kickar igång veckan med ett tidigt träningspass innan jag beger mig till kontoret. Att träna på morgonen är så himla mycket enklare nu när det äntligen börjat bli ljust! Att hitta sina rutiner tar lite tid i början, men man kommer in i det med tiden och att hålla igång träningen är A och O, även när det kanske är lite mera intensiva perioder på jobbet med mycket leveranser i stora projekt. Klockan 9.00 har vi i TMT vårt dagliga morgonmöte, där vi uppdaterar varandra på hur våra projekt går och vad som kommer vara i fokus under dagen. En kort avstämning varje dag vid klockan 9 är något som vi började med redan för ett år sedan och har fortsatt med under hela pandemin. Det är verkligen ett bra sätt att hålla sig uppdaterad kring allt som händer i teamet, då förutsättningarna i ett projekt kan svänga från en dag till en annan. Och det är trevligt att få snacka lite med kollegorna innan alla fortsätter med dagen på sitt eget håll och alla samtal, möten och to-do´s som den innefattar.  

Våra nya interns Timmy och Frida som vi välkomnade i veckan, ska bli så kul att jobba tillsammans under våren!

Just denna måndag välkomnar vi två nya interns till vårt team, Timmy och Frida! Vi har tidigare i april även välkomnat Sebastian som intern, och det känns superkul att ha dessa tre hos oss hela våren. Att vi i pandemitider behövt ställa om till en mer digital vardag och blivit duktiga på att anpassa oss till ett digitalt arbetssätt visar sig verkligen nu då vi har en intern i Stockholm, en i Malmö och en i Köpenhamn. Mycket av internshipet blir på distans – vilket hittills funkat hur bra som helst! Så denna måndag blev det en hel del onboarding-aktiviteter, med uppstartsmöten, få igång datorer (med visst teknikstrul) och introlunch.

Två aktiviteter som är återkommande i min kalender för måndagar är statussamtal med projektteamet i två av mina projekt. Då har vi tillsammans med kunden en avstämning kring hur projektet fortlöper, vilka aktiviteter vi ska göra härnäst och diskuterar eventuella frågor som dykt upp.

Tisdag

Ingen dålig utsikt från takterrassen på det nya kontoret. Kontorets bästa lunch-spot!

Efter morgonmötet hade vi ett internt uppstartsmöte kring ett nytt projekt, vilket ska bli kul! Därefter hade jag avstämning i ett annan projekt tillsammans med kunden, där vi diskuterade det material vi jobbat fram och tillsammans spånade på en game plan nu när vi snart är redo att börja ta kontakter med investerare. Ska bli så spännande att gå in i nästa fas med det projektet! En stor fördel (av många, ska jag säga!) med det nya kontoret är vår fantastiska takterrass som ligger på våning 12, där man byggt upp en liten oas med grönskande växter, sidobänkar och ett stort trädäck som man sitta på. Så för att ta vara på den härliga vårsolen begav jag, Timmy och Anna oss upp på takterrassen för en liten lunchpaus. Det har verkligen blivit en naturlig mötesplats för de kollegor som är inne på kontoret. Många kommer upp för att äta lunch eller dricka en kopp kaffe och passar på att snacka lite med kollegor från andra avdelningar.

På eftermiddagen satt jag i möte kring en finansiell modell som är aktuell i ett annat projekt, en väldigt spännande diskussion! En sak jag verkligen gillar med mitt jobb är möjligheten att lära känna olika bolag och få en fördjupad insikt i deras verksamheter. Det finns så himla många spännande inriktningar inom tech och det är fantastiskt kul att få arbeta med så många intressanta bolag! På tisdagskvällar brukar jag och en kollega gå på ett pass i Olympiska lyft, perfekt att få röra på sig efter en dag med många möten! Och visst är det både enklare och roligare att komma iväg till gymmet när man går tillsammans med någon?!

Onsdag

Efter ett träningspass på morgonen tillsammans med min kollega Anna och TMT:s morgoncall, så innehöll min onsdagsförmiddag främst research relaterat till ett nytt projekt. I vår roll som rådgivare gäller det ofta att snabbt sätta sig in i ett helt nytt bolag och skapa sig en fördjupad förståelse för deras verksamhet och sektor. På min to-do list för veckan stod även en hel del nödvändig admin, vilket jag också hann bocka av på förmiddagen. Då Stockholm fortfarande bjöd på vårväder med stålande sol och 10 grader, mötte jag upp två kollegor från två olika avdelningar inom EY för en catch-up över lunch på takterrassen. Vi träffades via ett digitalt studentevent tidigare i våras där vi alla var representanter för våra egna avdelningar, så det var kul att vi lyckades tajma in en dag på kontoret samtidigt! Att vara engagerad i våra studentaktiviteter är ett superbra sätt att, förutom att träffa massa ambitiösa och härliga studenter, lära känna kollegor från andra affärsområden och avdelningar, och på så sätt bygga ett nätverk inom EY. Något som annars kanske inte är helt lätt i dessa tider när de sociala eventen får ligga lite på is. Annars vet jag att det på Stockholmskontoret ofta brukade arrangeras lite after works, sommarfester och sportaktiviteter – vilket vi såklart ser fram emot igen!  

Jag och min kollega Anna efter att ha testat den nya padelbanan, helt klart godkänd.

På eftermiddagen fortsatte vi diskussionen kring den finansiella modellen som vi påbörjade dagen innan, följt av interna avstämningar i två andra projekt. Som ni kanske märker är man som analytiker oftast väldigt aktivt i flera olika projekt, detta då min roll och mina arbetsuppgifter förändras ganska mycket under projektens gång beroende på vilken fas projektet är i. Just att arbetsuppgifterna kan variera så från vecka till vecka är en annan sak jag verkligen uppskattar med min roll. På tal om sportaktiviteter, på kvällen lyckades jag knipa en tid på den nya padelbanan som öppnat på taket av NK:s parkeringhus, så jag och tre kollegor traskade iväg vid kl 18 för lite padel i kvällssolen. Och vi hade vädergudarna på vår sida, precis när vi klev ut på padelbanan så sprack det upp igen, snacka om flyt!  

Torsdag

En vanlig dag i livet, jag tillsammans med min kollega Anna pausar för en kopp kaffe.

I början av maj kommer vi på SaT ”få besök” av Handelshögskolan i Göteborg då de genomför sin årliga Stockholm Business trip. Självklart kommer denna vara digital i år, men fantastiskt roligt ändå att få möjlighet att träffa ett gäng studenter från skolan där jag själv studerade mina fem år. Tillsammans med de andra avdelningarna inom SaT har vi planerat en fullspäckad eftermiddag med case och aktiviteter, det gäller att vara lite extra kreativ när det är digitala event. På torsdagen hade vi även teamlunch med hela TMT-teamet, den första i vårt initiativ om att ha en ’Office Day’ där vi försöker samla alla i teamet för att prata ihop oss, diskutera planeringen framöver och ha en go stund ihop – självklart digital för alla som vill och de i teamet som sitter nere på kontinenten (d.v.s. Malmö och Köpenhamn), med möjlighet att ses på kontoret för de som vill och är friska! Resten av eftermiddagen spenderades i två interna möten där vi diskuterade kommande aktiviteter och leveranser i projekten.

Fredag

I fredags hade vi digitalt firande med gänget på Karriärbloggen!

Efter morgonmötet på fredagen hade vi ett internt möte kring ett av våra fokusområden – gaming. Det är en stående aktivitet i kalendern där vi diskuterar frågor kopplade till våra marknadsaktiviteter inom området, t.ex. vårt nyhetsbrev inom gaming som jag och mina kollegor skickar ut en gång i månaden. Denna fredag hade jag även ett lunchmöte inbokat tillsammans med det härliga gänget på Karriärbloggen för att fira de framgångar som Karriärbloggen haft under året (extra stort tack till alla er läsare som följer oss i vår vardag!) och passa på att uppdatera varandra kring vad som händer på de olika kontoren ute i landet. Ett riktigt härligt avslut på veckan! Ser fram emot att träffa mina bloggkollegor IRL någon gång framöver när situationen är bättre. Det har verkligen varit ett fantastiskt år som bloggare (och det känns så tråkigt att det börjar lida mot sitt slut…)!  På eftermiddagen hade vi möte inför en kommande kick-off i ett nytt projekt, det ser jag verkligen fram emot att dra igång med. Och innan jag packade ihop för helg, så hade jag en liten avstämning med våra interns Timmy och Frida, för att följa upp på första veckan och snacka lite game plan inför kommande vecka.

Så då, tack för denna vecka! Jag hoppas att ni fått lite bättre inblick i hur min vardag som analytiker inom Lead Advisory kan se ut och framför allt vad en ”vanlig” arbetsvecka kan innehålla, det är verkligen högt och lågt. Vissa veckor kan det vara väldig mycket research och analyser av olika slag, andra veckor kan det vara mycket material som ska produceras för olika intressenter, och vissa veckor kan det vara mycket möten och externa dialoger – men visst är det härligt med variation! Tycker du min vardag låter kul? Håll utkik på vår hemsida där vi lägger upp alla lediga tjänster: Karriär (ey.com). Eller vill du kanske bara veta mer om min vardag som analytiker, släng iväg ett mail eller meddelande på LinkedIn vettja!

På återseende!