SVERIGEFINAL!

Hej igen!

I veckan avgjordes Sverigefinalen av Young Tax Professional Of The Year 2021 och det var Christoffer Pettersson från Uppsala universitet som tog hem segern med motiveringen:  

En trygg, solid och kompetent framtidens skatterådgivare, med stark laganda som med sin pedagogiska briljans får det svåra att framstå som det enkla. Årets YTPY är Christoffer Pettersson.”

STORT GRATTIS TILL VINSTEN!

Men vad handlade tävlingen egentligen om?

Tävlingens moderator och jury.

Här kommer en kort sammanfattning.

Juryn bestod av en företrädare för näringslivet, Carina Möllefors, Head of Tax på PostNord samt två partners inom skatt från EY, Elisabeth Granhage och Karin Attorps. Tävlingens moderator var Bertil Wiman, professor i skatterätt vid Uppsala universitet.

Tävlingen och dagen är uppbyggd på följande sätt.

Skattekonsulterna (d.v.s. tävlingsdeltagarna) kontaktas av en CFO för en multinationell koncern baserad i Norden som är i behov av skatterådgivning. CFO:n presenterar kort verksamheten, marknader och strategi i ett brev. Koncernen står inför diverse frågeställningar och utmaningar, vilka på ett eller annat sätt har en koppling till skatt. För att komma vidare behöver kunden inledande men ändå detaljerade kommentarer och vägledning.

Frågorna berör ett brett spektrum inom skatt. Det handlar t.ex. om utdelningar, utnyttjande av skattemässiga underskott, covid-19, ränteavdragsbegränsningar, internprissättning, moms, fast driftställe, mervärdesskatt och andra aktuella skattefrågor. En riktigt bra blandning helt enkelt!

Uppgiften är att identifiera de viktiga frågorna, förstå var svaren finns att finna och hur detta ska presenteras till kunden. Frågeställningarna kan framstå som kluriga, men till hjälp finns mer erfarna kollegor, så även på detta fiktiva uppdrag. Den som visar prov på att kunna hantera frågeställningarna och kommunicera lösningar på ett tydligt sätt för kunden går långt i tävlingen.

Christoffer Pettersson som förtjänstfullt vann den svenska finalen kommer representera Sverige i den globala finalen som avgörs i december. I finalen finns ett stort antal länder representerade, exempelvis Australien, Kina, Egypten, Tyskland, Indien, Japan, Nederländerna, Sydafrika och Sverige. Förstapris i den globala finalen är en 30-dagars-jorden-runt-resa med besök på flera av EY Tax:s skattekontor. Bland annat i London, Hong Kong och New York.

Ansökan till YTPY för 2022 öppnar runt årsskiftet, så om du är intresserad av att söka håll utkik!

Tills vi hörs nästa gång önskar jag er alla en fin vår.