Vad är väl en gala på Grand?

Tänk dig en kväll i Vintergården på Grand Hotel i Stockholm. En fullspäckad afton med temat ”Unstoppable”. Närvarande: Sveriges främsta entreprenörer med enormt inspirerande historier. Underbar underhållning, god mat, lycklig stämning och en coronasäker omgivning.

På bilden ser du Felicia (förra årets projektledare för EOY) testas för corona, och hon var frisk som en nötkärna!

Just det fick jag uppleva fredag den 26 mars, då den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year gick av stapeln. Jag har väldigt svårt att sätta ord på vilken häftig upplevelse det var, både när det kommer till att få se förberedelserna inför kvällen och såklart(!!!) även hela galan live. Upplevelsen kan egentligen sammanfattas med ett stort och fantastiskt WOW, men självklart behövs fler ord för att beskriva den fantastiska finalen av EOY!

Dagen började med att en väldigt förvirrad icke-stockholmare skulle hitta till rätt entré på Grand. Då nationella finalen hade en produktion, en oberoende jury och en hel del finalister som skulle närvara var säkerheten kring corona högt prioriterad. Finalisterna och programledarna som skulle befinna sig på plats hade testats för covid två gånger under veckan och man hade bland annat endast möjlighet att komma in till eventet via en (för min del, tämligen svårhittad) entré där en sjuksköterska stod redo att testa varje passerande person. Jag skulle våga påstå att få en tops instoppad i näsan i början av dagen kanske inte är det härligaste man kan få för att vakna till (föredrar exempelvis en kopp kaffe på morgonen). Men ack vilken kick man fick av att veta att man var frisk och känslan av att gå in i en coronafri bubbla är nog bland det mest befriande jag varit med om på länge!

Eftersom jag var på plats redan under förmiddagen fick jag följa med bakom kulisserna och se hur förberedelserna inför en live-sändning kan gå till. Då jag alltid varit personen som suttit framför skärmen när jag kikat på olika program har jag nog aldrig riktigt insett, vilket enormt arbete som ligger bakom en produktion. Jag fick bland annat se produktionens förberedelser när det kom till uppsättning av kameror, ljud- och ljussättning samt de sista genrepen som kvällens programledare Julia Bendelin och Petter Askergren hade. Dessutom fick jag ha något liknande ”front-row-tickets” när Petter repade några av de låtar som han skulle framföra under kvällen. Så ballt!

Petters framträdanden var grymma! (Foto: Teodor Axlund)

Något som jag också är väldigt glad över är att jag under dagen fick möjlighet att samtala en hel del med EOY:s projektledare Isabel Bergström Stacey. Hon berättade mycket om de utmaningar som kommit i samband med pandemin vad gäller exempelvis att organisera såväl regionfinaler som den nationella finalen på ett pandemianpassat sätt. Att inte kunna ha en klar bild framåt och många gånger behöva ställa om i och med nya rekommendationer har enligt Isabel varit utmanande. Desto mer passande har därför EOY:s tema ”Unstoppable” varit för det här året. Isabel tyckte att ”Unstoppable” visar att man, oavsett om man är privatperson, entreprenör eller något annat, inte ska ge upp hoppet utan fortsätta kämpa. Och något man borde ha i åtanke i kämpiga perioder är enligt Isabel att inte glömma bort att vi alla går på en slak lina. Det gör inget om man ibland faller av så länge man kämpar för att ta sig upp igen. Likt mycket annat den dagen måste jag säga jag blev så enormt imponerad av Isabel. Trots att EOY är till för att hylla Sveriges främsta entreprenörer tycker jag verkligen att man inte kan bortse från att hylla Isabel som lyckades anamma sin roll som projektledare och de utmaningar som tillkommit med bravur. Att ha fått ihop en sådan fantastisk kväll är verkligen något att vara stolt över!

För att återgå till händelserna under dagen kan jag nu spola fram tiden till när sändningen startade. Som du säkert kan förstå tyckte jag att galan var helt fantastisk! När sändningen började serverades det god mat och dryck. Det bjöds på underhållning av olika slag, man fick höra underbara liveframträdanden av Petter och så (viktigast av allt) delades det ut fantastiska priser till fantastiska entreprenörer.

Under kvällen delades följande priser ut:

Från vänster: Bianca Ingrosso, Peter Rothschild, David Modig, Talal Alshammari och Noel Abdayem. STORT grattis! (Foto: Teodor Axlund)
  • Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year: David Modig, Modig Machine Tool AB
  • Årets kvinnliga stjärnskott: Bianca Ingrosso, Bianca Ingrosso AB
  • Årets manliga stjärnskott: Talal Alshammari, Teknikdelar.se (Spares Nordic AB)
  • Bästa Internationella tillväxt: Peter Rothschild, BioGaia AB
  • Årets sociala entreprenör: Noel Abdayem, The Humble Co. AB

När galan led mot sitt slut fick jag den stora äran att samtala med några av årets vinnare, däribland David Modig – årets vinnare av huvudpriset ”Entrepreneur Of The Year”. Självklart passade jag på att ställa några frågor om hans framgång och tänkte att det är inte mer än rätt att dela med mig av hans svar här i bloggen!  

En glad bloggare med David Modig, vinnaren av huvudpriset Entrepreneur Of The Year.

Den första och kanske även den mest självklara frågan: Hur känns det?
Helt otroligt. Helt fantastiskt! Att få ett sånt här fint pris är någonting som man alltid drömt om och aldrig kommer att glömma. För alla som har hjälpt mig och varit involverade – som min sambo, min pappa, min familj och mina kollegor – och ja, alla som hjälpt mig att komma hit – jag är så otroligt tacksam och tycker det är så fantastiskt kul.

Kan du berätta lite om din resa hit?
Min resa började när jag var väldigt ung och började arbeta med min pappa. Jag gick inte gymnasiet och var i princip med min pappa från det jag var ungefär 12-13 år. Sedan dess har jag helt enkelt vuxit in i firman och tagit den till en helt ny nivå allteftersom. Det har varit en otroligt lärorik och tuff resa. Jag kan faktiskt erkänna att jag som ung hade stunder när jag tänkte: ”nej fy, hålla på med det här livet ut, det tänker jag aldrig göra!”. Nu när jag blivit vuxen och vuxit med firman skulle jag inte kunna tänka mig något annat.

Vad tycker du har varit det mest utmanande med att vara entreprenör?

Jag skulle nog säga att det är pressen man har på sig när det kommer till att prestera och pressen man lägger på sig själv. Entreprenörskap handlar ju till stor del om att få in pengar i sitt bolag, och i vårt fall – ordrar, så att bolaget kan gå runt och fungera. Det har varit många sömnlösa nätter under åren, men slutar man aldrig kämpa så kommer det löna sig i slutändan.  

Vad är det som har drivit dig framåt?
Enkelt – vinna! Haha. Jag är en sanslös vinnarskalle och ger mig aldrig. Jag sa det till och med till juryn – ”hur många här är det som skulle kunna dö för sitt företag?”. Det är nog inte så många. Men jag kan säga att jag skulle kunna hoppa ut för ett stup här utanför om det var det bolaget hängde på. Det kanske också är det som är skillnaden mellan mig och andra, och anledningen till att man ändå lyckats komma långt.

Om du skulle ge ett tips till en person som precis påbörjat sin karriär eller sitt entreprenörskap – vad skulle det vara?
Jag tror man blir framgångsrik om man tycker om det man gör. Tycker man om det man gör, då intresserar man sig för det bättre. Och blir man bättre intresserad så kommer man hitta drivkraften till att alltid ge 100 procent. Allt kommer ske per automatik då. Jag tror inte man kan gå in 100 procent för något man inte brinner 100 procent för, så hittar du det har du kommit en väldigt bra bit på vägen!

Stort tack för din tid och stort grattis till priset!

En minst lika glad bloggare intill Årets kvinnliga stjärnskott – Bianca Ingrosso.

Jag fick även möjlighet att prata med Årets kvinnliga stjärnskott – Bianca Ingrosso som sprudlande uttryckte sin glädje och tacksamhet för priset hon hade tilldelats under kvällen. Under vårt samtal uttryckte hon hur overkligt det kändes att ha vunnit priset som Årets kvinnliga stjärnskott. Hon berättade om de motgångar hon haft som entreprenör, däribland att inte bli tagen på allvar. Hon berättade även om det stora näthat som hon fått genomlida under åren, samt om ångesten som kommit i samband med det. Hon sa däremot att hon numera ser att det alltid lönar sig att inte ge upp, och uppmanade alla där ute att aldrig sluta kämpa för sina drömmar.

Helt ärligt hade jag säkert kunnat skriva en hel novell om mina upplevelser och hur kul jag hade på EOY-finalen, men det skippar vi nog i det här inlägget. Om du råkade missa finalen den 26 mars eller vill se den igen är det möjligt att kika på den i efterhand. Kolla in filmen nedan, så kan jag garantera en underbar upplevelse! Om du är nyfiken på EOY och vill veta mer kan du läsa mer på den här länken. Om det inte redan har framgått i inlägget så skriver jag det här igen – jag hade fantastiskt kul och är så tacksam för att ha fått följa med på denna kväll. Jag uppmanar alla som läser detta att titta på den inspelade sändningen och läsa mer om EOY. Det är verkligen ett fantastiskt koncept som förtjänar mer uppmärksamhet. Och vem vet – kanske är det just du som står som vinnare i någon av kategorierna kommande år?

På återseende!