Vill du fortsätta med ditt favoritämne från studierna? Kolla om det finns hos EY!

Examen från uni i England sommaren 2019.

Hur hittar man egentligen till EY som nyexad student? Svaret är att det varierar, vilket jag hoppas framgår av min slingriga väg från akademiska intressen till EY:s transfer pricing-avdelning.

Wilhelm Nyström heter jag och jag läste ett kandidatprogram i juridik i England med ett utbytesår i Tyskland och specialiserade mig tidigt på romersk rättshistoria och skatterätt. Efter examen 2019 lades den lite mossiga rättshistorian på hyllan (förhoppningsvis inte för alltid!) för att gräva djupare i skatterätten. I kombination med hemlängtan förde detta mig till ett magisterprogram i internationell skatterätt i det pittoreska Lund. Jag blev hooked på internationell skatterätt som ämnesområde – politisk laddning, ständig förändring och många olika ”lager” av rättskällor skapar tillsammans utrymme för ändlöst komplexa juridiska frågor.

Jag började googla vilka akademiker som forskade inom internationell skatterätt vid svenska lärosäten. Jag hittade snart en person med en bakgrund som liknade min, som doktorerade inom transfer pricing och som samtidigt jobbade på EY. Jag bad honom om en lunch och han berättade om sin arbetsvardag. Han bad i sin tur att få lämna mitt cv till partnern på hans avdelning för att undersöka möjligheten till uppsatspraktik. Jag och partnern klickade direkt i telefonintervjun.

Praktiken blev inställd till följd av pandemin och jag fick i stället spendera våren i familjens sommarstuga knåpande på min uppsats. När den var klar tog jag ett jobb som handläggare inom internationell beskattning på Skatteverket; hela sommaren och hösten 2020 satt jag och läste skatteavtal, mest för att hålla koll på svenska pensionärer i Spanien och Portugal, och lärde mig massor. Under tiden skrev jag också en akademisk artikel om internationell företagsbeskattning.

Det välkända, tillfälliga, hemmakontoret (feat. Muminmugg).

Jag hade även regelbunden kontakt med EY. Vi hade klickat väldigt bra och väntade mest på en samhällelig normalisering för att kunna börja diskutera eventuella jobbmöjligheter. I slutet av 2020 small det. Jag bjöds in till två intervjuer med medarbetare från transfer pricing-avdelningen och erbjöds snart ett jobb med nästan omgående tillträde. Jag visste att det skulle vara tufft att börja mitt under distansarbetet och var därför noga med att fråga om EY:s digitala onboarding under intervjuerna. Jag fick genomgående förtroendeingivande svar och har blivit väl omhändertagen sedan jag började jobba i januari.

För mig som skattenörd erbjöd EY en möjlighet att få gräva vidare i komplexa skattefrågor. Trots att jag är nyanställd har jag fått gehör för den ambitionen och fått bita i något av den lurigaste hjärngymnastiken som den internationella skatterätten kan uppbringa. I framtiden hoppas jag kunna utforska transfer pricing akademiskt och samtidigt tillämpa kunskapen för EY:s räkning.

Jag vill varmt rekommendera EY i allmänhet och även slå ett slag för transfer pricing i synnerhet. EY:s storlek gör att man kan lägga resurser på att utveckla specialistkompetens inom många nischade områden, med en mäktigt mångfacetterad organisation som resultat. Transfer pricing kombinerar utmanande skatterättslig analys med lärdomar om ekonomi och management, eftersom tillämpning av de olika reglerna ofta förutsätter en förståelse för affärsmodeller och hur stora företag tjänar pengar.

Om du, liksom jag, under studietiden utvecklat ett intresse för ett särskilt område, så är det inte osannolikt att det finns några på EY som är extremt duktiga på just det. EY kan då öppna dörren till en fortsatt brant inlärningskurva och en givande karriär. Förutom om ditt favoritämne är romersk rättshistoria – det hittar du ännu inte hos EY.

// Wilhelm