Resan från Sverige till Australien

Hej kära karriärbloggsläsare!

Azadeh på EY:s Sydneykontor med den omtalade utsikten!

Det började bli svårt för mig att förneka en tidig morgon i mars − visst drömmer jag ibland om ett klimat som inte kräver fem lager kläder innan man kliver utanför dörren. Klockan närmade sig 07.00 just denna morgon, när jag faktiskt skulle få möjligheten att drömma mig bort en stund till värmen. Jag hade nämligen stämt möte (virtuellt.. behövs det ens tilläggas?) med Azadeh Hajiakbar, då jag fått nys om att hon sökt sig till varmare breddgrader och genom EY fått möjligheten att byta sin vanliga arbetsplats på Stockholmskontoret till EY:s kontor i Sydney. Jag visste redan att EY är ett globalt företag som erbjuder sina medarbetare möjligheter att göra en så kallad transfer, alltså möjligheten att testa på att arbeta i ett annat land. Men hur går det egentligen till? Ta del av min intervju med Azadeh nedan så får även du veta! 

Hej Azadeh! Klockan närmar ju sig 17.00 hos dig nu, hur är läget i Sydney en dag som denna?
Hej! Det är bara bra tack, vi har faktiskt precis lagt några veckor av ösregn bakom oss men idag är det hela 30 grader och sol! Jag är dessutom ledig just nu så det är toppen, det har varit en fin dag hittills.

Sydneykontoret utifrån.

Ska vi kanske börja från första början och introducera dig för Karriärbloggens läsare. Vem är Azadeh Hajiakbar?
Absolut! Azadeh heter jag och kommer från Stockholm där jag bott större delen av mitt liv innan flytten till Sydney.  Jag började på EY 2016 direkt efter min civilingenjörsexamen från KTH inom Industriell Ekonomi. Jag bor just nu i Australien tillsammans med min partner som också är från Sverige. På fritiden försöker jag göra det mesta av den aktiva livsstilen som Sydney erbjuder – därför blir det ofta mycket simning, löpning, vandring och ibland även halvlyckade försök att stå på en surfbräda!

Härligt! Hur hamnade du på EY och vad har du jobbat med här?
Jag kom i kontakt med EY främst under tiden jag läste min master på KTH. Jag deltog bland annat i olika studentevent på EY Consulting (då Advisory) och drogs framförallt till kulturen och alla trevliga personer jag träffade samt till det faktumet att EY var ett globalt bolag med många möjligheter. Jag skickade in min ansökan till EY Consulting och blev en del av PAS-teamet (People Advisory Services) i Stockholm i augusti 2016 – jag kunde inte ha önskat mig ett bättre team!

Under de första 2,5 åren på EY i Stockholm arbetade jag främst med change management och kommunikation, HR-transformationer och projektledning inom olika sektorer, däribland hälsa och sjukvård och försvarsindustrin. Senare, i början av 2019, gjorde jag en transfer till EY i Sydney där jag nu har varit del av Business Transformation-teamet i drygt två år. Mina kundprojekt i Sydney har fokuserat på program- och projektledning inom främst bank och finans, telekom och utbildningssektorn.

Du befinner ju dig väldigt långt bort från Sverige just nu. Har du alltid velat jobba utomlands?
Absolut det har jag! Det var faktiskt en av de viktigaste faktorerna för mig när jag sökte jobb efter studierna, det vill säga jag ville söka mig till ett företag med internationella möjligheter. Det var med andra ord en ganska stor anledning till att jag valde att söka till just EY som är ett globalt bolag vilket öppnar många dörrar. Att jobba utomlands är något jag har drömt om länge, och jag nämnde till och med att min ambition var att få arbeta just i Sydney under mitt första möte med min counselor (det vill säga närmaste chef). Och det är rätt så fantastiskt att det faktiskt blev av!

Du flaggade alltså tidigt för att du ville arbeta utomlands. Men hur gick du tillväga efter det för att faktiskt hamna där du är idag?
Det hela började som tidigare nämnt med att jag var öppen med mina långsiktiga mål och tog upp mitt intresse för en eventuell flytt med min counselor. Tanken var att jag först skulle slutföra det 2-åriga introduktionsprogram som man nyanställd konsult på EY Sverige är en del av, och därefter blicka utåt och söka konkreta möjligheter till en utlandsflytt. Nästa steg i processen var att min counselor och även andra personer inom mitt team började koppla ihop mig med EY-kollegor som gjort transfers till andra städer. Det gav mig möjligheten att nätverka och höra mig för kring hur de hade gått tillväga, även om det fortfarande var långt kvar till en utlandsflytt för mig just då. 

En klassisk Sydney-vy: Sydney Harbour Bridge.

Efter cirka 1,5 år på EY kände jag att det var dags för nästa steg och jag tog kontakt med ytterligare kollegor inom EY som hade gjort en liknande resa och gjorde mer research kring processen. Jag förstod alltmer att det skulle bli en lite mer omfattande process att göra en flytt till ett kontor på andra sidan jorden, jämfört med ett land som var geografiskt närmare Sverige, där det ofta finns tätare kontakt och fler gemensamma projekt mellan länder inom samma region (t.ex. Nordics eller EMEIA). Jag insåg helt enkelt att det skulle krävas lite extra insats för att komma till just Sydney. Omkring samma tid började jag flagga mer tydligt internt för mina närmaste chefer att jag hade som ambition att göra en transfer via EY − väldigt viktigt att göra i god tid då det verkligen underlättade processen att ha deras stöd tidigt.

Jag har förstått att man kan gå lite olika vägar för att göra en transfer till ett annat kontor genom EY?
Precis, det kan gå till på lite olika sätt beroende på ens nuvarande roll och vart i världen man vill. I mitt fall sökte jag till en tjänst i Sydney både internt och externt, medan man i andra fall kan göra en mer direkt transfer via Mobility teamet. I mars 2018 påbörjade jag en mer eller mindre vanlig anställningsprocess i Sydney, medan andra personer som flyttat utomlands inom EY kan ha gått tillväga på ett annat sätt. Under hösten 2018 fick jag ett formellt ja, och i slutet av december packade jag mina väskor och åkte mot Sydney!

Du verkar ha varit inriktad på Sydney från första början, fanns det någon särskild anledning till det?
Jag hade faktiskt aldrig varit i Sydney innan, men jag visste att jag gärna ville jobba i ett engelsktalande land utanför Europa och helst i en miljö som skiljer sig från Sverige. Jag ville på ett äventyr långt hemifrån! Jag hade hört väldigt bra om Sydney som stad sett till livsstil då jag både har vänner och släkt som bor där. Samtidigt hade jag en uppfattning om att arbetskulturen på EY skulle vara ganska lik den svenska vilket kändes tryggt.

Okej, så du anade på förhand att det fanns en liknande arbetskultur. Men hur skiljer sig en arbetsdag i Sydney från en arbetsdag i Stockholm?
Bra fråga! Något som jag tycker kännetecknar EY både i Stockholm i Sydney är att personerna jag arbetat med är så välkomnande och vänliga. Jag kände mig snabbt hemma här, och en anledning till det tror jag är att Sydney som stad är väldigt internationell. Jag är verkligen inte ensam om att vara en ”expat” på Sydney-kontoret, och många av mina kollegor kommer ifrån olika länder, framförallt i Europa och Asien. Hälften av mitt team är inte ”aussies” i grunden, och jag har upplevt liknande mix hos våra kunder. Det upplever jag som en ganska stor skillnad jämfört med Stockholm, men det är också det som gör att jag känner mig extra hemma här.

I övrigt är Sydney lite mer gammalmodigt. Allt från praktiska saker som att kollegor har med sig penna och anteckningsblock till möten, till att det kan finnas en tydligare hierarki inom organisationen. Jag skulle säga att man kan uppleva att det är mer konservativt här när man kommer från Sverige, men överlag är det sig ganska likt!

Så ni surfar inte på lunchen…?
Sedan pandemin startade och alla började jobba hemifrån skulle jag inte bli förvånad om många av mina kollegor som bor nära stranden surfar på lunchen! Jag bor dessvärre inte så pass nära stranden att jag surfar på vardagarna…

Azadeh i surf-mode!

Men du befinner dig ändå på andra sidan jorden, hur tror du att det kommer sig att det ändå finns en liknande arbetskultur?
Jag tror att det sitter lite i väggarna och att man arbetar på liknande sätt inom EY globalt – exempelvis sett till hur man skapar offerter, sätter ihop projektteam och levererar olika kundprojekt uppdelat i faser och utifrån samma grundläggande modeller och principer. Det är också likt sett till att man även här arrangerar många roliga sociala aktiviteter och teamevent. Att EY investerar mycket i den sociala aspekten av jobbet känner jag igen från hemma i Stockholm, mer innan pandemin bröt ut såklart.  

Jag har sett bilderna från EY:s kontor i Sydney… vänjer man sig någonsin vid att arbeta med en utsikt över operahuset?
Nej, jag vänjer mig aldrig! Jag ställer mig alltid och fotar så fort jag får syn på bron (Sydney Harbour Bridge) och Operahuset, jag blir faktiskt aldrig mätt på den utsikten. Ibland undrar jag hur många bilder jag har på just den vyn haha… Kontoret i Sydney har ett toppenläge minst sagt.

Jag hade då inte haft något emot en full kamerarulle med det motivet! Har du lust att dela med dig av något annat som du hade missat om du inte gjort din flytt?
Hmm… det har helt klart hänt en del de senaste två åren, och bland det roligaste har varit möjligheten att göra resor inom Australien och se all häftig natur här. Det finns ett talesätt man hör ibland som säger en hel del om naturen här – ”Everything in Australia can and wants to kill you” (det syftar till djuren såklart…). Det talesättet gjorde sig påmint under en resa jag gjorde längs med östkusten. En av dagarna besökte vi en ”typiskt” vit strand med klarblått vatten och under en simtur såg jag som något liknande en pinne ligga halvtäckt under den i övrigt helt vita sandbottnen. Därför var jag ju tvungen att simma närmare för att kolla. Plötsligt reser sig två ögon och en stor platt kropp från bottnen och jag simmar öga mot öga med en stingrocka! Lite smått panikslagen backade jag och stingrockan likaså, men det är definitivt inget jag hade upplevt i Sverige…

Ingen vanlig abborre du simmade in i direkt! Nu börjar vår tid rinna ut här, men jag tror att både jag och Karriärbloggens läsare är nyfikna: Vad är dina bästa tips till den som är intresserad av att arbeta utomlands genom EY?
Jag har en del tips som förhoppningsvis kan vara till hjälp för andra som vill göra en utlandsflytt med EY, och jag ska försöka nämna vad jag tror gäller generellt snarare än specifikt för Sydney – särskilt med tanke på att min flytt inte var en typisk transfer utan snarare en hybrid mellan transfer och att söka jobb på EY som en extern.

  • Var ute i god tid! Börja gärna undersöka dina möjligheter cirka ett år innan du vill genomföra ett byte. Processen kan ta längre tid än man tror. Sedan är det viktigt att våga kommunicera dina drömmar, visa tidigt för exempelvis din counselor att du är intresserad av att jobba på EY utomlands i framtiden för att kunna få rätt stöd.
  • Våga vara verbal och nätverka internt! Kasta ut många krokar och visa att du vill åka, då är chansen större att du får kontakt med rätt person med relevanta erfarenheter som kan agera bollplank och hjälpa dig driva processen lokalt.
  • Undersök de alternativ som finns för just den destination du vill till. Hör av dig till EY:s Mobility team kring hur de kan hjälpa dig på vägen. Gör också egen research och ta kontakt med personer som genomgått en liknande process. Glöm inte att ta reda på vilka krav som finns kring visum och arbetsrätt i landet du vill till.
  • Ge inte upp om det blir motigt! Att byta kontor kan gå både snabbt och smidigt, men var beredd och ge inte upp ifall du stöter på hinder på vägen. Bär också med dig att även om det finns konkurrens kring vissa destinationer så är svenskar ofta uppskattade utomlands, det är åtminstone mitt intryck. Vi har ofta bra språkkunskaper (engelska) och många i Sverige som arbetar på EY har studerat i fler år än vad man generellt sett gör i vissa andra länder. Det kan vara ett plus, så ta med dig det − våga stå på dig och kör hårt!

Stort tack Azadeh för att du delade med dig av dina erfarenheter här på Karriärbloggen!

Det var faktiskt allt från mig för denna gång! Men, innan jag förlorar ditt intresse vill jag passa på slänga in ett tips om att vi just nu söker nya konsulter till mitt (och möjligtvis det bästa..? 😉 ) kompetensområdet Technology Risk. Annonsen hittar du här. Läs gärna också detta tidigare blogginlägg, där jag beskriver lite närmare vad jag arbetade med under mina första månader på EY. Frågor på det? Kontakta mig gärna på Linkedin!

Vi hörs!
/Elin