EY på Women in Tech 2021

Hej kära läsare!

I år var Women in Tech ett digitalt event på temat The Power of Resilience, superintressant och en riktigt inspirerande dag!

Nu var det ett tag sedan vi hördes här på bloggen och mycket har såklart hänt sedan sist, men det får vi spara till nästa inlägg för idag tänkte jag berätta om ett roligt projekt jag har varit en del av under de senaste veckorna, Women in Tech 2021. I förra veckan var det äntligen dags för årets upplaga av Women in Tech och i år var eventet helt digitalt i och med pandemin, vilket var superhäftigt och bra anordnat!  Vad är då Women in Tech tänker kanske du?

Tillsammans med Sveriges största tech-bolag anordnar Women in Tech varje år ett heldagsevent. Eventet fokuserar på att lyfta kvinnor inom tech-branschen, motivera kvinnliga studenter att välja en karriär inom teknikrelaterade områden och skapa en plattform för tech-kvinnor att mötas, nätverka och inspireras. Ett superviktigt initiativ då teknikrelaterade yrken och tech-branschen generellt fortfarande är i stort behov av att få in fler kvinnor, i alla bolag och på alla positioner! Årets upplaga var den åttonde, i raden av många lyckade och inspirerande event, och huvudtemat för dagen var ”The Power of Resilience”. Tidigare år har konferensen hållits på Waterfront här i Stockholm, men pandemin satte stopp för detta i år och eventet hölls helt digitalt från en häftig och interaktiv plattform som var specialdesignad dagen till ära. Och trots att eventet hölls digitalt i år, så tog alla biljetter slut på bara några minuter när de släpptes och över 3 500 amazing tech-women deltog på Women in Tech 2021. Snacka om häftigt!

Årets tema fokuserade på hur människor, teknologi, innovation och samarbete kan bana väg för en bättre framtid, och syftade till att inbringa hopp (välbehövligt i dessa tider) om allt positivt och meningsfullt som kan skapas när alla får möjlighet att vara en del av den teknologiska utvecklingen och bidra till samhällelig förändring. Programmet var fyllt av lärorika föreläsningar som hölls av årets Keynote speakers på Main stage och inspirerande fokussessioner där hjärtefrågor så som diversity & inclusion in tech, the value of data, Artificial Intelligence, och hållbarhet diskuterades. Utöver det så fanns det massvis av härliga tillfällen för nätverkande och smarta funktioner för alla deltagare att interagera med huvudsponsorerna, varandra och i föreläsningarna. Några av mina personliga favoriter från dagen var Katrine Marçal, författare till boken Mother of Invention som handlar om hur kvinnor ofta har skrivits ut ur historien av innovation och tech, och Nora Bavey, General Partner på investmentbolaget Unconventional Ventures, som pratade om vikten av att kapital inom tech-branschen når företagsgrundare från underrepresenterade grupper. Så spännande mix av ämnen och man fick verkligen med sig massvis av nya insikter och lärdomar!

Som en av WiT:s huvudsponsorer hade EY en egen lounge där man kunde interagera med oss genom våra sessioner, diskussionssamtal och ett virtuellt nätverksrum.

EY är sedan många år tillbaka en av fyra huvudsponsorer för Women in Tech, då det är en fråga som vi verkligen tycker är viktig att engagera oss i. I år höll vi inte mindre än fyra stycken fokussessioner om ämnen som vi tycker är spännande och som vi kommer i kontakt med i vår vardag som konsulter och rådgivare. Och det är precis en sån fokussession som jag hjälpt till med och förberett inför under de senaste veckorna, vilket har varit superroligt! Vår session hade temat Tech M&A (kanske inte helt otippat) med fokus på “The tech industry in the wake of the pandemic: a short-term boom or an enabler for long-term value”, spännnade va?! Är kanske inte helt opartisk när jag säger att det definitivt var dagens mest spännande ämne!

Anna Faelten, Maxine Rior och Maria Hedengren på EY:s session om Tech M&A.

Tillsammans med Maxine Rior, investerare på Northzone, och Maria Hedengren, CEO på Readly, diskuterade Anna Faelten, Partner för EY TMT i London, hur marknaden sett ut för transaktioner inom tech under det gångna året, vilka trender som syns bland investerare och vad vi kan förvänta oss framöver när det kommer till tech M&A. Ett väldigt lärorikt och inspirerande panelsamtal!

Och i samband med detta så passade jag även på att snacka lite extra med Anna, för att höra mer om hennes resa inom tech och finans samt få veta hennes bästa tips för alla där ute som är sugna på en framtida karriär inom tech och företagstransaktioner.

Anna Faelten, Partner inom Strategy and Transactions i London.

Hej Anna! Tack för ett inspirerande samtal, så intressant att höra tre olika perspektiv kring marknaden för Tech M&A! Du är Partner inom Strategy and Transactions i London och har i ditt arbete inom Lead Advisory ett stort fokus på TMT-sektorn. Vad är det som du tycker är mest spännande med att arbeta med bolag inom tech-branschen?

Det som är mest spännande nu är hur tech-branschen utvecklats och att jag idag inte enbart jobbar fokuserat mot tech-bolag, utan att idag finns det inga gränser för vad som kan definieras som ett typiskt teknikföretag. Förr i tiden så var det mer inriktat just mot TMT (Tech, Media & Entertainment, and Telecommunications), men nu känns det som att tech är närvarande i de flesta sektorer. Jag jobbar idag väldigt brett med teknik inom olika branscher, det kan vara allt ifrån jordbrukssektorn och transformationen av energisektorn, till compliance, företagskredit och data. Man kan helt enkelt säga att jag jobbar med allt utifrån ett teknologiskt och dataanalytiskt perspektiv.

Sen gillar jag att det är en så otroligt fast-moving industri, ett bolag som är litet idag kan vara stort imorgon! Distributionen av tech-produkter går så himla snabbt idag, vilket gör att ett företag på kort tid kan bli helt globalt. En ytterligare aspekt som jag gillar är att mycket av industrin är så dynamisk, det är en spännande miljö av diversity att röra sig i. Det gör att man suddar ut mycket av gränserna inom branschen, det kan vara gränser för vilka länder man arbetar inom, vilka kunder man träffar, vem som kan vara en entreprenör − och det tycker jag verkligen är kul!

Vilka trender tror du vi kommer se inom tech M&A framöver?

Jag tror att landskapet verkligen har förändrats det senaste året, och en fråga blir ju om vi kommer fortsätta se de höga värderingar som varit även framöver. Pandemin har verkligen gjort världen mer digital, det uppkopplade och högteknologiska samhälle som man kanske pratat om tidigare har nu till viss del blivit verklighet. Jag tror att de investeringar vi ser nu dels kommer av att kapitalet koncentrerat sig till lite färre ställen och tech-företag har verkligen steppat upp det senaste året, och jag tror därför trenden med högre värderingar är något vi kommer se ett tag till.

Vilka tips har du till kvinnliga studenter som är intresserade av en karriär inom tech/finans?

Mitt tips är nog samma till alla studenter egentligen, ”Impossible is nothing”. Du gör din karriär och ditt liv, det är en produkt av vad du gör själv och vad du sätter för gränser för dig själv. Att ha människor i din närhet, och hitta bra förebilder, som kan inspirera, supporta dig och pusha dig är toppen, men i slutändan är det verkligen bara du själv som kan pusha dig. Sen är det viktigt att komma ihåg att det är bra att ha människor runtomkring sig som kan hjälpa till, support och möjliggöra för dig, men mycket är ens eget ansvar och mycket ligger i ens egen makt, vilket jag kan tycka är skönt ibland!

Sen vill jag lyfta att det finns nog fler kvinnor och tjejer inom finans och tech än vad vi tror, men de syns inte tillräckligt mycket vilket är ett stort problem skulle jag vilja säga! Speciellt lite mer seniora kvinnor har ett viktigt ansvar i att vara synliga förebilder, så andra kvinnor och tjejer ser att det finns massa olika typer av kvinnor i seniora positioner inom tech och finans.

Tack Anna för alla tips och spännande insikter kring tech M&A!

Och till alla er som deltog på Women in Tech 2021 och lyssnade in på EY:s olika fokussessioner, tack så jättemycket! Jag var själv så inspirerad och empowered av dagen, jag hoppas ni också var det! Och för er som inte lyckades knipa en biljett till eventet och därmed inte hade möjlighet att se vår fokussession (eller alla andra coola och inspirerande föreläsningar), fear not, allt material från EY finns att se i efterhand på WiT-plattformen ett par dagar till, du kan nå det här. Vi ses på Women in Tech 2022!