På en skala från 1-10 − hur mycket prioriterar du ditt välmående?

Vad gör du för att må bra? Ibland är det bra att fundera lite extra över vad som får en att må bra, trots att man känner att tiden inte finns där.

Vi befinner oss just nu i februari månad, vilket i revisionsvärlden innebär högsäsong. Det är ingen hemlighet att revisorsyrket periodvis präglas av en hög arbetsbörda, där speciellt de första månaderna på ett nytt år innebär en intensiv högsäsong med långa arbetsdagar och en hel del stress. Anledningen till att arbetsbördan ökar efter årsskiftet är att majoriteten av Sveriges aktiebolag har ett räkenskapsår som sammanfaller med ett kalenderår, vilket innebär att styrelsen och revisorn (för revisorspliktiga bolag) enligt lag ska skriva under årsredovisningen inom sex månader efter räkenskapsårets slut. Detta innebär följaktligen att vi som revisorer vid årsskiftet får in många av våra kunders bokslut som måste granskas och färdigställas inom, sett till antalet kunder, ett någorlunda kort tidsintervall. Som nyanställd revisor tror jag att många upplever att högsäsongen nästan känns lite otäck. Man blir tidigt upplyst om hur intensivt det kommer vara och allt förberedande arbete som utförs under hösten får en snabbt att inse att det är en tuff period som väntar framöver.

Vare sig man jobbar eller är student kan stressiga perioder innebära att man sätter livet på paus och bara fokuserar på arbetet eller plugget, och vidare även råkar försumma välmåendet under en viss period. Att många, oftast undermedvetet, prioriterar arbete eller studier framför välmående är egentligen inte så konstigt – det är väl självklart att man vill visa sina färdigheter och prestera så gott som möjligt? Och varför inte ”bara idag” vara vaken en eller två timmar extra för att ”bara” finslipa en presentation eller ”bara” göra klart en uppgift? Det blir därför lätt att med ett sådant mindset hamna i en ond spiral där man exempelvis prioriterar vaken tid framför sömn, och till följd av detta förtär kaffe eller annan koffeinhaltig dryck i orimliga mängder – eller varför inte en kombination av dessa när man ändå är igång? Det blir också lätt att ”bara idag” blir till ”bara den här veckan” och vidare till ”bara den här månaden” – det vill säga en initial tanke om kortsiktighet förvandlas till en destruktiv långsiktighet.

Vare sig man studerar eller redan hunnit ta ett kliv ut i arbetslivet, tror jag som sagt att alla upplever mer eller mindre stressbelastade perioder. Till detta tror jag även att man periodvis glömmer att prioritera sitt eget välmående framför annat. Eftersom det nya året inte är långt gånget och många säkert har uppsatta mål för 2021, samt att vi revisorer befinner oss i en period med hög arbetsbörda, tänkte jag i det här inlägget sammanfatta vilka faktorer jag personligen upplevt vara viktiga för mitt välmående, och ge tips på hur man på bästa sätt kan kombinera nytta med nöje!

Motion
Jag tror att vi alla är bekanta med att man bör röra på sig i minst 30 minuter eller mer varje dag. Men hur ska man hinna med att motionera när man har massa annat att hinna med och tänka på? För min del har det dessvärre varit motionen som allra flest gånger prioriterats bort i stressbelastade perioder. I de flesta fall förstår jag inte alls varför jag väljer att prioritera bort det när det egentligen är motionen som får mig att må mycket bättre. Däremot har jag samlat på mig tips på hur man på bästa sätt kan öka den vardagliga motionen, utan att egentligen behöva prioritera bort något annat. Det sammanfattas enkelt med några få ord: Ta alla chanser du kan för att röra på dig!

  • Har du ett inplanerat möte där fokus inte ligger på din närvaro vid datorn? Koppla då upp mötet i lurarna på mobilen och passa på att gå ut på en promenad eller löprunda under tiden!
  • Har du möjlighet att promenera eller cykla till jobbet? Eller i alla fall sträckan till bussen, tunnelbanan eller pendeltåget? Välj då att gå eller cykla i rask takt.
  • Har du tid och möjlighet att gå av någon hållplats eller station tidigare? Det må ta några minuter längre att ta sig till jobbet, men det är även något du kommer tjäna några extrasteg på! 
  • Har du möjlighet att ta trappor i stället för hiss? Do it!
  • Har du ett höj- och sänkbart skrivbord? Försök då att stå upp under arbetsdagen.
  • Är det fint väder ute under dagen? Passa på att ta en promenad och en kaffe to-go under fikapausen!
  • Har du möjlighet att bränna av ett gympass under lunchtimmen? Kör hårt!

Det finns en massa olika sätt att integrera motion i en vanlig arbetsdag även under mer stressbelastade perioder. Om det låter lite för tråkigt att utföra själv, varför då inte utmana några kollegor med en stegtävling? Eller varför inte bestämma tidsintervall inom vilka ni kan stå och sitta ner vid skrivbordet under en arbetsdag? Genom att peppa och uppmuntra varandra kan jag garantera att det blir mycket roligare och att man blir mer taggad!

Planera och förbered! Mina söndagar består av att förbereda matlådor inför veckan – och det är svårt att inte bli taggad på kommande veckas luncher när det är lite extra färgglatt i lådan!

Kost
När det kommer till kost är jag medveten om att jag inte är rätt person att uttala mig om vilken typ av kost som är den bästa. Med alla världens olika kosthållningar tror jag att alla kan vara ense om att det är ett ämne som är väldigt individuellt. Ett tips som jag däremot skulle kunna våga uttala mig om när det kommer till kost är att planera och förbereda. Allteftersom jag kommit ut mer i arbetslivet har jag märkt att det är väldigt lätt att gå ut på restaurang för att käka lunch eller middag i stället för att ta med en matlåda till jobbet – för låt oss vara ärliga, visst är det mycket lättare att bara gå ut och äta i stället för att lägga tid på att laga maten själv? Däremot blir det ju väldigt dyrt i längden, och min personliga upplevelse har dessutom varit att jag snabbt tröttnat på att äta restaurangmat alltför ofta. Av den anledningen vill jag som ovan nämnt tipsa om att planera och förbereda! Jag ägnar alltid mina söndagskvällar åt att laga matlådor inför hela nästkommande arbetsvecka och jag kan lova att det har gjort susen för både välmående och ekonomi. Det har även eliminerat det förvisso orelevanta, men ack så föreliggande i-landsproblemet om den där jobbiga känslan av att varje dag behöva bestämma vad man är sugen på för restaurang!

Förutom att planera och förbereda är några andra klassiska tips att dricka mycket vatten och kanske byta ut socker mot att i stället äta minst en frukt om dagen. Som jag nämnde ovan är jag inte alls någon expert på det här ämnet, men det jag försöker komma fram till är egentligen att inte glömma eller förbise vikten av att äta när hela livet är ett enda stresskaos och att äta är det som får dig att må som bäst!

Det blir alltid lättare att få i sig vatten om dagen om man har en såhär snygg vattenflaska!

Återhämtning 
Vare sig det handlar om fysisk eller psykisk trötthet så måste jag i det här inlägget nämna vikten av tid för återhämtning. Till det här måste man ju självklart nämna sömn, sömn och återigen sömn! För min del är sömnen väldigt viktig för att kunna fungera någorlunda normalt under dagen. Samtidigt måste jag faktiskt erkänna att det lite alltför ofta är lätt för mig att försumma mitt sömnbehov och vända mig till antingen något arbetsrelaterat eller för många serieavsnitt innan läggdags, för att nästkommande dag i stället vända mig till kaffekoppen alldeles för många gånger. Jag har såklart insett att detta inte är hållbart i längden, och den senaste tiden har jag försökt skapa en rutin och varit mer strikt med att faktiskt prioritera sömnen framför annat. Att ha fått in rutinen med att sova ungefär samma antal timmar varje dygn har verkligen gjort stor skillnad och jag har märkt att förmågan att prestera och koncentrera mig på jobbet har ökat markant!  

Jag vill också nämna att återhämtning, i alla fall för min del, inte bara innebär att sova ett visst antal timmar per dygn för att må bra, utan det handlar om så mycket mer. Att exempelvis ge tid för mina intressen eller umgås med familj, min pojkvän eller mina vänner har verkligen blivit en så otroligt viktig del i mitt välmående. Med allt jag nämnt ovan – det vill säga att försöka ”prestera” när det kommer till motionen, kosten och hälsan, samtidigt som man försöker prestera så bra som möjligt på jobbet gör ju att prestation hamnar i fokus i vartenda moment i livet. Av den anledningen vill jag i det här inlägget trycka extra på just återhämtning och att ge sig tid för det man själv tycker är kul, det vill säga att ge sig tid åt något där man inte känner att man behöver prestera, utan bara kan vara sig själv. För när det väl kommer till kritan är det ju ändå ens eget välmående som borde ligga i fokus!

Jag hoppas att det här inlägget fått dig att fundera över vad som får dig att må bra och vad du eventuellt skulle kunna göra för att må bättre. Tveka inte att dela med dig av dina bästa tips för att skapa en bra balans i stressiga perioder med mig på LinkedIn – alla tips tas emot med öppna armar. Glöm nu inte att ta hand om dig!

På återseende!