Mina erfarenheter från YTPY, är du näst på tur?

Hej där,

Jag heter Sara Bengtsson och i vår ska jag praktisera på EY inom Business Tax Services i Stockholm. Efter snart fem års studier vid Linköpings universitet tar jag affärsjuridisk masterexamen i juni. Förra året deltog jag i EY:s casetävling Young Tax Professional of the Year (YTPY). Jag vill gärna dela med mig av de erfarenheter jag fick dels från den svenska tävlingen, dels från den globala tävlingen.

För ungefär ett år sedan skickade jag in en ansökan om att delta i tävlingen. Jag var intresserad av att veta mer om EY och få en inblick i hur det kan vara att jobba som skattekonsult. Jag tycker dessutom att det är kul med nya utmaningar och såg också tävlingen som ett bra tillfälle att nätverka. Kort efter att jag skickat in min ansökan träffade jag representanter från EY under ett kontaktsamtal på Affärsjuridiska programmets arbetsmarknadsdag och snart därefter fick jag veta att jag fått en plats i tävlingen.

Tävlingen var planerad att äga rum någon månad senare på EY:s kontor i Stockholm. Precis som mycket annat blev dock tävlingen uppskjuten på grund av covid-19 och snart blev det bestämt att i stället genomföra YTPY digitalt. På tävlingsdagen träffades vi online för en kort introduktion innan vi delades in i mindre grupper. Jag, Malin och Jesper som var i samma grupp började tillsammans att lösa ett case som omfattade såväl svensk som internationell skatterätt. Jag vet att jag blivit lite förvarnad om att tiden för förberedelse var knapp, men aldrig hade jag kunnat föreställa mig hur snabbt timmarna skulle springa iväg. Även om tävlingen var individuell genomfördes alla delar i grupp. Det var kul att vi kunde få till ett bra samarbete online, trots att vi aldrig träffats och inte visste så mycket mer om varandra än namn och utbildning. Efter ett par timmars förberedelse var det plötsligt dags att presentera vår lösning för juryn. När presentationen var genomförd gick det äntligen att andas ut lite och vi i gruppen fick tillfälle att lära känna varandra bättre.

Efter att alla presentationer var klara följde prisutdelning och möjligheten att mingla digitalt med representanter från några av EY:s olika arbetsgrupper.

Någon vecka efter den svenska tävlingen blev jag tillfrågad om att vara Sveriges representant på internationella finalen av Young Tax Professional of the Year, som även den skulle äga rum digitalt. För mig kändes det självklart att tacka ja, eftersom jag tyckte att den svenska tävlingen var såväl rolig som lärorik.

En bild från första gången vi internationella finalister träffades. På introduktionstillfället var det så klart mycket information, men vi delades också in i mindre grupper och fick tillfälle att lära känna varandra.

Den internationella finalen bestod av olika moment som slutligen ledde fram till själva tävlingen. Vi var totalt 32 finalister från olika länder som träffades digitalt vid flera olika tillfällen för att få möjlighet att lära känna varandra. Vi fick också träffa flera olika representanter från EY som var där för att besvara alla våra frågor och vi fick också flera tips och trix för digitala presentationer. YTPY är faktiskt också en tävling, vilket åtminstone jag glömde bort emellanåt, så fick vi även genomföra en egen digital presentation som vi sedan fick feedback på.

Med tanke på att det var en internationell final deltog personer från många olika tidzoner, allt från Mexiko (GMT -6) till Nya Zeeland (GMT +11) och alla länder där emellan. Schemaläggningen måste således ha varit utmanande, något som dock inte märktes av när vi var uppkopplade. Utöver de tillfällen EY planerat för oss tog dessutom Nadine från Tyskland initiativ till att ses och prata lite mer öppet med varandra. Nadine ordnade så att vi kunde ses i ett program där alla var en liten avatar som kunde gå runt på olika ställen och när man var tillräckligt nära någon annan så kunde man prata med varandra och se varandra. Ungefär som i verkligheten alltså! Det var inspirerande och kul att prata med studenter från andra länder, såväl inom Europa som från andra världsdelar, och få höra om deras vardag. Jose från Spanien gjorde en digital visning av sitt hus som låg precis nere vid stranden, vilket såg hur härligt ut som helst. Det kändes aldrig som att vi faktiskt tävlade mot varandra, alla var trevliga och entusiastiska.

Den internationella finalen genomfördes individuellt. Jag träffade inte de andra finalisterna under tävlingsdagen, i stället fick vi individuella tider att koppla upp oss på för att genomföra tävlingen. När det var min tur tilldelades jag caset och hade en timme på mig att förbereda en presentation som juryn skulle bedöma. Caset var, likt den svenska tävlingen, mycket brett. Det var dock valfritt för oss att välja om vi ville ta oss an så många delar som möjligt, eller i stället fokusera på färre delar. En del av presentationen och bedömningen bestod också av juryns frågor. Efter presentationen flyttades vi vidare till ett annat digitalt rum där vi pratade lite om hur det hade gått.

Vevandes med flaggor eller vinkandes med spänd förväntan inför prisutdelningen.

En vecka senare var det dags för prisutdelning, vilken genomfördes i en liveshow med Mark Jeffries som moderator. Det var fritt för vem som helst att ansluta till showen och den går fortfarande att se på www.ey.com/ytpy. Det var kul att få träffa gruppen med finalister igen och alla var lättade över att presentationen var klar. Vi pratade också om att förhoppningsvis kunna mötas upp i Amsterdam, där finalen tidigare år har ägt rum, någon gång i framtiden.

Ashley som representerade Malaysia korades till vinnare och vi alla var snabba med att gratulera och glädjas åt henne. Hela gruppen, såväl finalister som de personer från EY som var med och anordnade eventet utstrålade en otrolig glädje och energi och jag är väldigt glad att jag fick möjligheten att vara en del av Young Tax Professional of the Year 2020.

Om du som pluggar tycker att skatterätt är intressant, rekommenderar jag verkligen att söka till Young Tax Professional of the Year 2021. Möjligheterna är stora oavsett om du vinner eller inte och de personer jag träffat under denna resa kommer jag förhoppningsvis ha kontakt med livet ut. Ansökningsperioden till Young Tax Professional of the Year 2021 är öppen till den 7 mars och du kan ansöka direkt här.

Hälsningar,

Sara Bengtsson