Strategy and Transactions – en inblick i våra olika avdelningar

Hej kära läsare!

En (gammal) bild på mig och mina kollegor från Lead Advisory.

I dessa gråa tider med snö, slask och regn finns det få saker som jag längtar efter mer än våren! Att känna solen värma ansiktet på promenaden till kontoret, ljumna vindar när man går ut för lunchen och att endast ta med sig en tunn jacka i farten på väg ut genom dörren. Nu när snön återigen faller i Stockholm och jag i skrivande stund noterar att det ska bli -10 grader i kommande vecka så känns allt det väldigt långt borta. Men som man brukar säga, tiden går fort när man har roligt, och det är något vi verkligen har just nu – efter julledigheten har det varit full fart i de olika projekt som vi är involverade i, med spännande bolag och roliga möten med investerare.

När jag reflekterade lite kring det nya året i mitt förra inlägg (du kan läsa det här), så skrev jag att min stora förhoppning är att 2021 blir ett år som kantas av nya upplevelser, erfarenheter och lärdomar. Och hittills har 2021 levt upp till förväntningarna! Under årets första månad har jag redan haft möjligheten att bland annat arbeta med en pitch för ett potentiellt säljmandat, varit delaktig i ytterligare några buy-side deals inom gaming, och arbetar för närvarande med ett projekt kring en kapitalanskaffning. Kapitalanskaffningar är, som du kanske minns, den transaktion som vi gör mer sällan, så det är superroligt att nu ha fått vara delaktig i alla tre typer av transaktioner som vi arbetar med. Något som jag insett och tycker är riktigt häftigt med vår avdelning är hur unik varje transaktion är, beroende på bolag, industri och sektorteam. Det finns alltid nya spännande aspekter att ta hänsyn till, köparprofiler att fundera över och karaktärsdrag i processen att anpassa till just ditt aktuella case. Coolt!

I höstas hade du även möjlighet att bekanta dig med mina kollegor Anna, Simon, Henrik och Alex, som precis som jag arbetar inom Lead Advisory som analytiker. De berättade mer om vad våra olika sektorteam fokuserar på, hur en dag som analytiker kan se ut och vad vår roll är i en företagstransaktion. Om du missat detta inlägg så finner du det här! Jag hoppas att du vid det här laget har fått en bra inblick i vad vi gör på vår avdelning inom Lead Advisory, men vi är ju endast en del av Strategy and Transactions (SaT i dagligt tal) som vårt affärsområde heter. Inom SaT finns även avdelningarna Transaction Diligence, Valuation, Modeling & Economics, och vår strategidel EY-Parthenon. Så som du ser så finns det många spännande avdelningar att arbeta inom hos SaT! Vi hjälper våra kunder med det mesta som är kopplat till företagstransaktioner. Det kan vara allt ifrån en värdering av en potentiell tillgång, fairness opinion på ett bud, finansiell DD på en sell eller buy side deal till att assistera efter en transaktion med integrationen av en ny affärsenhet eller att hjälpa företag som hamnat i en svår ekonomisk sits. Visst låter allt detta hur roligt som helst?!

Men i stället för att jag ska sitta här och förklara de olika avdelningarna, så har jag bjudit in ett gäng experter till detta inlägg för att ge dig en bättre inblick i våra olika avdelningar inom SaT – mina fantastiska kollegor Emi, Axel, Victor och Christian! Vi började alla samtidigt i augusti och lärde känna varandra genom den introduktionsvecka som alla nya analytiker deltar i när man startar på SaT. Det var en rolig och intensiv vecka (läs mer om den här) och mellan alla aktiviteter hann vi analytiker knyta band över avdelningarna och har på så sätt skapat ett härligt gäng som man alltid kan lita på i alla viktiga lägen – så som för lunch, kaffepauser och AW:s! Så låt mig presentera mina kollegor, deras spännande avdelningar & allt intressant de fått uppleva under sin första tid här på EY.

Jag och mina kollegor Jacob och Victor. Utöver att mästerligt hantera stora excel-filer och göra snygga databöcker, så är vi även riktigt vassa på digitala high fives.

Hej Emi, analytiker inom Transaction Diligence (TD), berätta lite om dig själv! Hur kom det sig att du hamnade på EY i Stockholm?

Nämen, hej Matilda! Absolut, jag heter som nämnt Emi Martinsson och jag har lyckats leta mig hela vägen upp till Stockholm från en liten stad i Blekinge. Innan jag kom till Stockholm och EY, tog jag först en liten detour via Lund där jag studerade till en kandidatexamen inom företagsekonomi och därefter Köpenhamn där jag läste min master i ’Finance & Strategic Mangement’. Men som man brukar säga, det kan även bli lite för mycket av det goda, så efter allt för många ”Smørrebrød” kände jag att det var dags att packa väskorna och flytta tillbaka till Sverige.

Men hur kommer det sig då att det blev just EY och TD? Jo, svaret är inte speciellt komplicerat. Jag har under min studietid alltid tyckt att de kurser som berört M&A varit väldigt spännande, så när det var dags att söka jobb kände jag att jag gärna ville arbeta med siffror samt utveckla min förståelse kring hur bolag förändras och utvecklas via M&A. Därför kändes TD som helt rätt avdelning för mig! Att valet föll på EY? Jag ska ärligt säga att det var tack vare de fantastiska människor jag mötte under min rekryteringsprocess, då de gav ett väldigt familjärt intryck som gjorde att man direkt kände en gemenskap. För mig var det oerhört viktigt att det skulle kännas ”rätt i magen”, och efter att nu ha spenderat ett halvår på TD så har jag verkligen fått den initiala känslan bekräftad. Alla är så härliga och jag trivs som fisken i vattnet!

Kul! Vad gör ni inom TD och vad har du arbetat med under din första tid på EY?
På TD arbetar vi med finansiell due diligence av bolag som ska säljas eller köpas, men vad innebär det egentligen? Tänk dig ett vanligt lägenhets- eller husköp. För de allra flesta är det en av de större investeringar man gör i livet och många beställer därför gärna en besiktning för att säkerställa att det inte finns några oväntade fel som kan ha en stor finansiell inverkan efter köpet. Det arbete vi utför kan i mångt och mycket jämföras med det arbete som en besiktningsman gör, fast vi jobbar mot bolag. Vi analyserar finansiell data för att identifiera nyckelfaktorer som är väsentliga för att bolaget ska genera värde samt potentiella risker som kan vara avgörande för genomförandet av en transaktion. De typer av analyser som inkluderas i en finansiell due diligence varierar beroende på kundens önskemål samt storleken på transaktionen, men i de flesta fall omfattar det åtminstone en analys av kassaflödet, nettoskuld, rörelsekapital samt quality of earnings.

Med det sagt, så spenderas stora delar av mina dagar i Excel med att analysera finansiella trender så som försäljningsvolymer, marginaler för olika produkter, historiska investeringsnivåer, med mera. Utöver detta så innefattar mitt dagliga arbete även en del kontakt med både kunden och ledningen i det bolag som omfattas av transaktionen. Vi arbetar med både företags- och private equity-kunder av varierande storlek, allt från mindre bolag till stora börsnoterade företag. Det som är roligt med variationen av kunder är att man får en inblick i hur högsta ledningen i olika bolag tänker finansiellt och strategiskt runt en transaktion, vilket jag tycker är väldigt spännande! Som ett bevis på variationen, så sitter jag nu på en due diligence av ett mindre entreprenadbolag, medan jag innan jul tillsammans med sex kollegor assisterade ett stort börsnoterat bolag med en transaktion som nyligen offentliggjorts, men så som det ofta är i denna bransch kan jag dessvärre inte specificera mer än så. Det jag dock kan säga är att just variationen av projekt är en av de saker jag uppskattar mest med mitt arbete! Så, om du också tycker det låter lockande att få arbeta med att analysera bolag och samtidigt få en direkt exponering till management i stora bolag, så tycker jag att du ska passa på och söka dig till oss då vi fortsatt letar efter nya kollegor till hösten (länk till annonsen här)!

Jag och min counselor Eva under ett av våra möten. När du börjar på EY blir du tilldelad en counselor som hjälper dig att utvecklas och uppnå de mål du vill nå under din karriär på EY.

Hej Axel, analytiker inom Valuation, Modeling & Economics, vad arbetar er avdelning med? Och vad brukar du som analytiker göra på dagarna?

Hej Matilda, kul att få göra ett guest appearance på Karriärbloggen! Jag heter Axel Gustafsson och har arbetat som analytiker på VME i snart sex månader. Man kan väl beskriva mitt team som specialister på allting som rör modellering, värdering och värderingstekniska frågor. Just därför är vi med i många projekt och agerar ofta som rådgivare eller interna specialister. Vi har inte ett lika starkt uttalat sektorfokus som ni på Lead Advisory, utan hos oss får man arbeta på en stor variation av projekt för olika typer av bolag i flertalet industrier, och hittills har jag arbetat för ett 30-tal bolag i olika projekt. Under mina första veckor fick jag vara med och värdera aktieoptioner åt ett publikt bolag som en del av deras ersättning till ledande befattningshavare. Sedan dess har jag hunnit med en hel del annat. Jag har bland annat arbetat på ett köpmandat tillsammans med vårt Power and Utilities-team på Lead Advisory, utvärderat ett bolags incitamentsprogram, deltagit i flera purchase price allocations, genomfört flera modellgranskningar, assisterat ett bolag med en Intellectual Property-värdering, genomfört flera nedskrivningstest av goodwill/aktier i dotterbolag och genomfört en second opinion-värdering på ett bolag som börsintroducerades tidigare under 2020. Bolagen som jag har arbetat med är verksamma inom branscher som exempelvis gaming, teknologi, kommunikation, energi, industri och hälsovård och det kan vara allt från stora OMXS30-bolag till mindre privatägda företag. Detta är enbart ett axplock av allt jag fått arbeta med hittills, men jag hoppas det ger en bra inblick i den stora spridningen i våra arbetsuppgifter och vilka typer av bolag vi arbetar tillsammans med.

Ett projekt som jag tycker varit lite extra spännande under min första tid är när vi arbetade åt ett bolag inom spelindustrin där vi delvis värderade välkända speltitlar – det kändes otroligt häftigt att värdera speltitlar som jag själv spelat under min uppväxt! Det roligaste med VME hittills är att jag fått arbeta på projekt tillsammans med kollegor från Lead Advisory, EY-P, Assurance och ITTS (skatt). Dessutom har jag fått arbeta tillsammans med kollegor i flera andra länder som USA, Kanada och Japan. Det är otroligt inspirerande att arbeta tillsammans med så många duktiga kollegor och det är imponerande vilken kompetens vi besitter inom EY internationellt.

Spännande! Berätta lite om dig själv och din väg till EY!
Jag har alltid varit väldigt intresserad av finans, aktier och allting värderingsrelaterat egentligen. Därför valde jag att först studera en ekonomiekandidat med inriktning finans vid Uppsala universitet. Därefter ville jag fördjupa mina kunskaper ytterligare så därför läste jag min master i Finance & Investments på Copenhagen Business School. Efter att ha försökt lära mig flytande danska under mina två år i Köpenhamn insåg jag till slut att ingen förstod vad jag sa och att det var dags att flytta tillbaka till Stockholm. Skämt åsido, jag kände att jag gärna ville arbeta i Stockholm och dessutom lära mig mer om värdering och därför var VME-teamet på EY ett naturligt val! Slutligen vill jag skriva att om du tycker modellering och värdering är extra roligt, så får du gärna höra av dig till mig, och jag rekommenderar dig självklart att söka till oss för att bli en del av vårt team!

Me with my two colleagues on our digital AW last week.

Hey Christian, Analyst from EY Parthenon, you’re part of the Strategy team, tell us more about your team!

Indeed, both Victor and I are part of the EY-Parthenon team; however, we unfortunately have not had the chance to work together yet. This is mainly because EY-Parthenon is divided into three competencies: Strategy, Transaction Strategy & Execution and Turnaround & Restructuring, and while Victor is in the Restructuring team, I’m part of the Strategy team. As you see, EY-Parthenon is quite diverse and can be understood as the practice of EY that is combining the versatile capabilities needed to deliver long-term value for our clients – in short: Strategy Consulting. In the Stockholm office, the Strategy and the Transaction Execution team work closely together, and we are often staffed on the same projects, while this rarely happens with colleagues from Restructuring. This is simply due to the special kind of projects the restructuring team is doing, but Victor can probably tell you more about this. In total, our compact but growing team consists of around 50 people. Personally, I truly enjoy this size as it gives you the opportunity to get to know all the people you usually work with and makes collaboration easier. The official launch of the brand EY-Parthenon in Sweden happened just little over a year ago, which means that we are a very young and dynamic team, where structures are not completely set yet. There is a lot of freedom to contribute with your own ideas and drive internal development from early on.

What exciting things have you been working with since your start at EY?
In my mere 4 months at EY-Parthenon, I’ve been able to gain a broad variety of experiences, ranging from a market study and a commercial due diligence to a carve-out due diligence project. Those of you with previous consulting experience probably notice that even though all those projects are different they fall within the broader field of M&A and transactions. This is definitely a field in which the Stockholm EY-Parthenon office is particularly prominent, allowing us to facilitate many impactful deals in the Nordics. For this reason, a lot of our projects are rooted in that field and anyone interested in M&A-related consulting should definitely consider EY-Parthenon Sweden. Apart from that, we are also striving to perform more non-transaction-related strategy projects, which will probably increase over the next few years. It’s hard to believe that it’s just been 4 months based on all the exciting experiences and learnings I have made during this time.

What has your journey to EY-P in Stockholm looked like?
My journey to EY-Parthenon in Stockholm is quite an unconventional one, even though we have some people with international backgrounds in the team. As you might have guessed, my interview being in English, this is also the case for me. I grew up in Munich, have a business background, and hold a M.Sc. from the University of Cologne. My journey to Sweden however began in the US, more precisely during my exchange semester at the University of Minnesota. During that time, I met my girlfriend who is Swedish, and after graduating and working one year in a German strategy consultancy, we eventually decided to move in together in Stockholm. A former colleague luckily pointed out that EY-Parthenon is growing in Stockholm and therefore continuously looking for new talent. After some inspiring as well as challenging conversations during the interview process, and after learning about the team and the culture, it didn’t take me long to accept the offer. To me, the fact that I got this opportunity without speaking the local language fluently highlights the international orientation of EY in general and of EY-Parthenon in particular.

Hej Victor, analytiker från EY Parthenon, vad fokuserar ni på inom Restructuring och Turnaround?

Hej Matilda! Vi på Restructuring & Turnaround fokuserar på bolag som på något sätt är i finansiell knipa. Oftast handlar det om brutna lånecovenanter, likviditetsproblem eller att det egna kapitalet är förbrukat. Vi blir oftast anställda av banker med utställda lån till företagen som underpresterar och vanliga arbetsuppgifter omfattar kritiska utvärderingar av företagsledningens affärsplaner, budgetar eller andra typer av prognoser. Projekten varierar i omfattning och längd, vi har haft projekt som varat i mer än ett år och andra projekt som bara pågått i några veckor. Det som är roligt är att vårt arbete ger stort värde för kunden, där bankerna fattar beslut om att ändra lånevillkor, utöka lånen eller i värsta fall sätta företaget i konkurs med vår analys som underlag. Det händer även att slutsatsen blir att bolaget (antingen aktierna eller lånen) ska säljas och då kan vi ta över och leda M&A-processen. Det innebär också att man snabbt får byta från ett konservativt synsätt till ett mer optimistiskt för att lyckas hitta köpare.

Sedan i somras ingår Restructuring & Turnaround i EY-Parthenon och vår inkludering i EY-P innebär att vi i framtiden kommer arbeta mer med strategi och operationella turnaround case, vilket jag ser som en fantastisk möjlighet. Det kommer verkligen ge mig möjlighet att bredda mina kunskaper och färdigheter även utanför det finansiella området.

Vad har du hunnit med under din första tid på EY? Hur kan en vanlig dag se ut?
Under min första tid på EY har jag hunnit med flera intressanta projekt. Coronapandemin har verkligen gjort vardagen extra tuff för flera branscher och jag har bland annat jobbat med projekt inom retail, ett energibolag och en tillverkare inom fordonsindustrin. Projekten på Restructuring kan vara ganska intensiva och vi har stor variation i arbetstempo beroende på var i processen man befinner sig. Det som är väldigt roligt med EY är vårt samarbete mellan avdelningarna, där jag har fått möjlighet att hoppa in och hjälpa till hos Real Estate-teamet med en due dilligence på en fastighetstransaktion när vi hade lite extra kapacitet inom Restructuring. Mina dagar är annars ganska varierade, som analytiker handlar det ofta om att stötta sina managers snabbt när de behöver hjälp med olika moment och uppgifter. Det kan ofta bli att man har flera bollar i luften samtidigt med uppföljning av projekt och nya pitchar. Sedan en månad tillbaka är jag även ansvarig för rekryteringen i mitt team. Det innebär att jag får screena kandidater och hålla i intervjuprocessen, vilket är grymt roligt! Jag kan även tipsa om att vi nu söker drivna och engagerade studenter till ett internship hos oss på EY-P till hösten. Så om du är intressad av det vi gör, tveka inte att söka (du hittar annonsen här).

Tack till mina fantastiska kollegor som gjort ett så fint gästspel här på bloggen! Jag hoppas att vi lyckats ge dig en bra inblick i vår vardag här på SaT, vad våra olika avdelningar arbetar med och hur det kan se ut att vara analytiker inom de olika områdena. Som du märker har våra avdelningar lite olika fokus och roller i transaktioner och projekt – men det är också det som är så himla bra. Inom SaT finns det verkligen något för alla och allas intressen! Om du tycker att det vi arbetar med låter som något för dig, så söker vi nu fler duktiga och drivna kollegor till SaT. Jag rekommenderar verkligen dig att söka till oss om du vill arbeta med företagstransaktioner efter examen (annonsen hittar du här)! Om du är lite extra nyfiken på EY-Parthenon, så har jag hört rykten i korridoren om att deras avdelning kommer göra ett gästinlägg här på Karriärbloggen inom kort, så jag rekommenderar dig att hålla utkik efter det. Om något fortfarande skulle vara oklart, får du gärna skicka ett meddelande på Linkedin till mig eller någon av de andra analytikerna!

På återseende!