Tre konsulters första halvår

Hej kära karriärbloggsläsare!

Som så olikt mina föregående inlägg här på bloggen som handlat om min vardag som konsult på EY, tänker jag i dag lägga fokuset på några av mina fantastiska kollegor i stället! Eftersom EY Consulting är ett så brett affärsområde, kan man som konsult jobba med väldigt många olika saker. Därför bokade jag in en virtuell kaffe med tre kollegor som precis som jag just avklarat sitt första halvår som nyanställd konsult, för att få höra om deras erfarenheter. Låt oss hoppa rakt in i det!

Först ut är Märta, som jobbar som konsult inom Financial Services, Business Transformation. 

Teamsfika med Märta.

Som konsult på FS Business Transformation, vad har du för dig om dagarna?
Jag jobbar med projekt inom Business Transformation mot den finansiella sektorn, vilket innebär att jag ofta jobbar med kunder inom exempelvis bank eller försäkring. Vi hjälper bland annat våra kunder att ställa om sin verksamhet i enlighet med olika regelverk, och stöttar dom att utveckla strategier.

Hur skulle du beskriva ditt första halvår som konsult?
Väldigt kul! Som ny konsult hoppar man rakt in i verksamheten direkt, och man måste verkligen lära sig att ha många bollar i luften samtidigt. Första halvåret för oss har ju varit hemifrån, så lite speciellt har det varit kanske. Men om jag skulle sammanfatta mitt första halvår som konsult är det att ha många bollar i luften samtidigt, och att jag har fått chansen att vara med i väldigt många roliga projekt. Som ny konsult på EY inkluderas man och får verkligen vara en del av verksamheten från första början!

Vad har varit det bästa med detta halvår?
Det bästa med mitt första halvår som konsult på EY har verkligen varit att jag har fått mycket feedback, vilket jag tycker är väldigt viktigt att få som nyanställd. EY är väldigt duktiga på att ta hand om oss juniora konsulter. De vet vad det innebär att komma direkt från universitetet och ut på arbetsmarknaden. Det är verkligen jättebra!

Och vad har varit den största utmaningen?
Den största utmaningen har nog varit att jobba hemifrån…

Om du fick chansen att backa bandet, och utifrån det du vet i dag – vilka råd skulle du ge dig själv inför ditt nya jobb?
Att det är okej om man inte förstår allt i början, för det gör ingen. Man ska alltid våga fråga de kollegor som är mer seniora, då de har så mycket viktig erfarenhet – ingen förväntar sig att man ska ha alla svaren direkt. Så våga fråga dina kollegor omkring dig, och kom ihåg att det är helt okej att inte förstå allting i början.

Härnäst kommer Petter, som jobbar som konsult på Financial Services, Risk.

Teamshäng med Petter.

Som konsult på FS Risk, vad har du för dig om dagarna?
Det beror lite på vilket projekt man jobbar med. På mitt senaste projekt jobbade vi med en kund inom banksektorn där vi kollade på financial crime, och hur de skulle arbeta för att stoppa penningtvätt till exempel. Nu jobbar jag med en kund inom försäkring, och ser till att deras modeller funkar som de ska. Så det kan variera rätt så mycket, beroende på vilken typ av projekt det är. Det vi gör på FS Risk är helt enkelt blandat. Inom Financial Services finns det många olika områden att arbeta med, allt från regelverksimplementeringar till financial crime. Inom finans och banksektorn finns det ju mycket regelverk som organisationer måste hålla sig till, och det hjälper vi dem med.

Hur skulle du beskriva ditt första halvår som konsult?
Väldigt många nya erfarenheter! Jag började direkt på ett kundprojekt, för att sedan hjälpa till med några offerter, innan jag började på nästa projekt. Detta är samtidigt som jag vid sidan om har gjort interna uppdrag inom bland annat penningtvätt. Det har med andra ord varit väldigt många bollar i luften och jag har samlat på mig väldigt mycket olika erfarenheter. Jag har verkligen inte bara gjort en och samma sak i flera månader, utan oftast hoppar man runt lite på olika projekt hos olika kunder.

Vad har varit det bästa med detta halvår?
Mitt första projekt var jättekul faktiskt, då vi arbetade inom financial crime. Det är väldigt kul att jobba med eftersom det har en positiv aspekt i och med att det faktiskt gör något nyttigt för samhället, samtidigt som det är väldigt intressant att förstå historien bakom exempelvis penningtvätt. Jag tycker att det är väldigt spännande att faktiskt förstå hur banker exempelvis kan utsättas för penningtvätt och hjälpa dem att minska risken för att de ska hända.

Och vad har varit den största utmaningen?
Den stora allmänna utmaningen har ju varit corona. Det har varit lite utmanande att hålla kontakt med alla nya kollegor och komma in i jobbet på ett bra sätt. Vi nyanställda har ändå försökt att styra upp virtuella AW:s och liknande, samtidigt som EY har arrangerat en hel del virtuella events. De har med andra ord skapat en bra struktur för oss att kunna komma in arbetet trots att det sker online.

Om du fick chansen att backa bandet, och utifrån det du vet i dag – vilka råd skulle du ge dig själv inför ditt nya jobb?
Det är svårt att säga. Men det jag hade sagt till en nyanställd konsult i dessa tider är att försök att vara med på allt socialt som går, ta för dig i början och försök lära känna dina kollegor trots att det kanske måste ske virtuellt. Jag tror att det är så viktigt att trots corona försöka hålla kontakten med sina kollegor, som genom virtuella AW:s exempelvis. Att man ska försöka styra upp saker virtuellt helt enkelt.

Sist ut är Lovisa, som jobbar som konsult inom Financial Services, Cybersecurity.

Teamssocialisering med Lovisa.

Som konsult på FS Cyber, vad har du för dig om dagarna?
I allmänhet så hjälper vi våra kunder med frågor inom cybersäkerhet, informationssäkerhet och datasäkerhet – framför allt strategiska frågor kopplade till risk och dataflöden, men även data privacy och GDPR. Vi hjälper helt enkelt våra kunder att säkerställa att datan som florerar i deras organisation rör sig i enlighet med den vision kunden har. Man kan exempelvis se över dataflöden för att hitta förbättringspotential, genomföra revision för att se till att datan hanteras på rätt sätt, eller följa upp och utveckla de standarder som kunden redan har.

Så hur skulle du beskriva ditt första halvår som konsult?
Spännande och lärorikt! Otroligt många nya intryck. Det är lite som att gå på universitet x 1000, det har varit så mycket att ta in. Men framför allt har det varit väldigt kul!

Vad har varit det bästa med detta halvår?
Allt har varit bra, men jag tycker verkligen att det har varit kul att få praktisera något som jag har studerat. Jag har verkligen fått chansen att få en insikt i det jag lärt mig under min utbildning, och hur det används ute i arbetslivet. Sedan är det också himla kul att ingå i en så stor organisation som EY, där man verkligen får chansen att träffa många nya människor och får så många spännande möjligheter att ta del av.

Och vad har varit den största utmaningen?
Time management, på gott och ont. Det har varit utmanande att kunna effektivisera den tid man har under en arbetsdag och att planera in sina arbetsuppgifter för att det ska bli så bra som möjligt. Sedan är ju såklart corona en utmaning i sig, med hela distansgrejen.

Om du fick chansen att backa bandet, och utifrån det du vet i dag – vilka råd skulle du ge dig själv inför ditt nya jobb?
Ställ mer frågor, och tro på dig själv! Man har fått jobbet av en anledning, och det är viktigt att komma ihåg att tro på sig själv. Ingen förväntar sig att man ska vara en expert, men den kunskap man för med sig är verkligen nog i början. Man måste komma ihåg att ta det lugnt och att man kommer lära sig till slut!

Där hade ni dem, mina grymma konsultkollegor Märta, Petter och Lovisa! Stort tack för att jag fick hänga med er en stund över Teams och ta del av era tankar!

Har du kanske blivit nyfiken på vad man mer kan jobba med som konsult på EY? Då får du inte missa att läsa det här inlägget som beskriver alla spännande och olika (!) områden man kan jobba med. Jag vågar faktiskt säga att det finns något för alla.

Tills nästa gång – ta hand om er!