Nu går vi mot ljusare tider

Hej kära läsare,

Efter en intensiv och spännande höst spenderades julledigheten med familjen ute i skogen, i soffan med en bra bok och med vännerna på promenader i solen.

God fortsättning! Första blogginlägget för 2021. Det är en ära att få kicka igång ett nytt bloggår här på Karriärbloggen. Och äntligen, ett nytt år! 2020 har ju varit ett extraordinärt år på alla sätt och vis, och jag tror inte jag är ensam om att känna viss lättad över att lämna 2020 bakom oss. När december levererade ett ihållande dystert grått väder och man inte fick se minsta lilla solstråle på en månad kände jag mig väldigt klar med 2020. Men med vintersolståndet i ryggen går vi nu äntligen mot ljusare tider (något som alltid får mig att se på vardagen med ny energi). Vi står inför ett år som försiktigt hintar om bättre tider. ”Nytt år, nya möjligheter”, am I right?

Trots att 2020 ibland känts som ett lite dystert år med allt som händer i världen, så är det ett år som för min del kantats av många stora höjdpunkter. Att ha påbörjat mitt första ”riktiga” jobb här på EY är definitivt den största höjdpunkten på detta året! Vill du veta mer om vad jag (och de andra analytikerna på Lead Advisory) har hunnit med under hösten? Då kan du läsa mina tidigare inlägg här, här, och här. En sak som slog mig när jag reflekterade över hösten är att det verkligen varit en tid då jag fått möjlighet att testa på så många nya saker för första gången och det har varit så roligt, lärorikt och utmanande. Under hösten har jag varit delaktig i mina första transaktioner med alla nya erfarenheter som det innebär, viket har varit så spännande! Och jag blev bloggare – det hade jag inte räknat med för ett år sedan! Att ständigt få utmanas med nya uppgifter är något som jag tycker är så häftigt med min roll på EY. Och jag kan med säkerhet säga att detta är något jag kommer se mer av under 2021, vilket jag verkligen ser fram emot!

Brevet för 2021. Ska bli spännande att läsa det igen om ett år!

Vid det här laget har du kanske redan hunnit tröttna på att läsa diverse årskrönikor och se årssammanfattningar på alla sociala plattformar? Det är ju ett återkommande inslag kring nyår, men det är verkligen något som jag gillar. Att reflektera över det år man lämnar bakom sig, allt man fått uppleva och vilka lärdomar man tar med sig in i det nya året. Och oavsett om man tror på nyårslöften eller inte, så är det också ett ypperligt tillfälle att fundera på vad man vill få ut av det kommande året. Har du någon bra rutin som du brukar använda för att reflektera över året som gått? Låt mig tipsa om en rolig grej som vi gör i mitt tjejgäng. För cirka fem år sedan började vi med en fin tradition där vi skriver brev till oss själva varje nyår. Det kan vara allt från minnesvärda höjdpunkter från året som gått till förhoppningar och drömmar som vi hoppas på att uppfylla under det kommande året. Sedan träffas vi ett år senare för att läsa igenom breven och reflektera över årets utfall. Det brukar ofta leda till en hel del skratt över hur fel vi hade, insikt att man nu har massvis av nya erfarenheter i bagaget och tacksamhet över att saker ibland inte riktigt blev som man önskade – för tänk så bra det oftast blir ändå!

Ytterligare en sak som jag gillar med nyåret är alla ’best of’-listor som dyker upp i flödet på sociala medier, framför allt listorna över det bästa böckerna från året som gått. Som jag hintat om tidigare är jag en gedigen bokmal och under julledigheten lyckades jag äntligen nå mitt mål om att läsa 20 nya böcker under 2020. Inte helt otippat kanske, så tycker jag att tech är ett väldigt spännande område och jag har läst en hel del bra böcker om ämnet under året som gått. Så för likasinnade bokmalar och tech-nördar tänkte jag därför dela med mig av mina bästa tech-böcker från 2020:

Lite julläsning om den svenska tech-branschen och de många framgångsrika bolag som startats i Sverige.
  • Life 3.0: Being human in the Age of Artificial Intelligence – en mycket intressant bok som utforskar möjligheter, risker och tänkbara scenarion för artificiell intelligens.
  • Invisible Women: Data Bias in a World Designed for Men – en mycket spännande bok med givande exempel och forskning om vikten av representation i den data som formar vår vardag, våra samhällen och våra liv.
  • Everybody Lies: Big Data, New Data, and What the Internet Can Tell Us About Who We Really Are – om hur big data kan hjälpa oss att förstå frågor som tidigare varit svåra att besvara med traditionell data och hur vi kan förstå människans beteende genom vår användning av internet.
  • Sveriges nya miljardärer – en finurligt skriven bok som följer och intervjuar några av Sveriges mest framstående entreprenörer och investerare inom tech. 

Om du precis som jag tycker att tech (och allt därtill) är fantastiskt spännande, så söker vi just nu interns och analytiker till mitt team inom TMT, Lead Advisory. Det händer så mycket intressant i TMT-sektorn och vi hoppas på att utöka vårt härliga team med nya duktiga och ambitiösa kollegor! Tror du att det skulle vara något för dig? Tveka inte att söka, du hittar annonsen här! Och hör gärna av dig med ett mejl eller meddelande på Linkedin om du är nyfiken på att höra mer om rollen/vårt team.

Så med denna summering av 2020 är det nu äntligen dags att blicka framåt, mot ett nytt år och nya möjligheter. Min förhoppning och önskan är att 2021 är ett år som för med sig nya roliga och givande upplevelser och erfarenheter. Det är med stor optimism och ödmjukhet som jag kliver in i 2021, ett år som har alla förutsättningar för att bli fantastiskt! Hoppas att du som läsare också känner det, att vi nu går mot ljusare tider.

På återseende!