Och vad vill du bli när du blir stor?

Hej kära läsare,

När jag skriver detta inlägg, så har det gått knappt en vecka sedan den historiska dagen 18 november 2020. ”Historisk, vad menar hon nu – det var ju bara en helt vanlig regnig onsdag” kanske du tänker. Trots det är det verkligen en dag som går till historien, i alla fall med våra mått mätt. Den 18 november levererade vi i TMT-teamet 13(!!) deals för Embracer Group. 13 deals på en och samma dag, det är häftigt och vi skojar om att detta måste vara något slags nytt världsrekord! Och det var den största dagen i min karriär, hittills i alla fall.

Det har varit ett fantastiskt projekt att få vara en del av, och så roligt att börja min tid på EY med ett så spännande och lärorikt uppdrag. Det har varit en intensiv period med alla buy-side deals som pågått parallellt, och det har varit ett otroligt lagarbete på alla fronter som gjort att vi tillsammans lyckats ta alla dessa transaktioner hela vägen i mål. Det har varit så roligt att lära känna alla dessa unika gaming-företag, entreprenörer och dedikerade spelutvecklare! Som du kanske minns från mitt förra inlägg, så är detta (buy-side) en av de olika företagstransaktioner som vi inom Lead Advisory-teamet fokuserar på. Om du missat detta inlägg kan du läsa det här − där berättar även mina kollegor lite mer om vad vi gör på dagarna.

Ett världsrekord (?) firades tillsammans med Anna.

Vanligtvis så brukar det inom SaT anordnas en ’Closing dinner’ vid projektslut – en riktigt trevlig tradition! Då går man ut tillsammans med projektgruppen, ibland även i sällskap med kunden man jobbat med, för en härlig middag och firar ett lyckat projekt. I dessa tider har denna tradition pausats tillsvidare, så under rådande omständigheter blev det ett firande i mindre skala tillsammans med min kollega Anna.

Men hur hamnade jag här då? Jag vet att jag själv ofta upplevde att det lät så självklart när företagsrepresentanter berättade om hur de hamnade i just sin roll på sitt bolag. Den klassiska frågan ”vad vill du göra efter examen” är ju, om man tänker efter, bara en annan variant av ”vad vill du bli när du blir stor” – en fråga som många av oss klurat på genom åren. Så i detta inlägg tänkte jag berätta lite om min väg till Corporate Finance och ge lite tips till dig som fortfarande funderar på vad som är just din grej. Mina härliga bloggkollegor Anna och Younes har också skrivit om sina vägar till EY och du märker snart hur olika det kan se ut, du hittar deras inlägg här och här!

Låt oss backa bandet lite. När jag var yngre så var min största dröm att bli arkeolog. Men när min pappa berättade att det inte skulle innebära en livsstil som påminde om en Indiana Jones-film var det inte längre lika intressant. Att bli ekonom är visserligen kanske inte allt för långt bort från arkeolog. Vissa artiklar och teorier man läst under utbildningen har trots allt känts på snudden till uråldriga, så vissa likheter finns det ju.

Efter fem år med Accounting and Financial management var Corporate Finance det självklara valet efter examen.

Åter till mer nutida drömmar! Under mitt första år på Handelshögskolan i Göteborg hade jag genom mitt kårengagemang turen att träffa en tjej som jobbade inom Corporate Finance hos en av de andra Big4. Jag minns hur spännande jag tyckte det lät när hon berättade om vad hon arbetade med på dagarna. Med tiden insåg jag att det var kurserna med stort fokus på företag ur ett finansiellt perspektiv som jag tyckte var absolut roligast, och med hennes ord i bakhuvudet, om hur intressant det var att arbeta på en avdelning för Corporate Finance, började jag fundera på om det faktiskt var något för mig. Genom att gå på olika studentevent och gästföreläsningar anordnade av olika Lead Advisory/CF-team, fick jag en bra inblick i deras vardag och en bättre känsla för vad det innebär att arbeta med företagstransaktioner. När det var min tur att söka jobb, för ganska exakt ett år sedan, så var jag helt säker – jag ville arbeta med Corporate Finance efter examen!

Hur kom det sig att det blev EY? Under min studietid fanns EY alltid nära till hands, framför allt genom de många kårengagemang jag var aktiv i där EY ofta var delaktiga som samarbetspartner. Jag hade redan hunnit få en härlig bild av företagskulturen, den internationella atmosfären i företaget, och alla fantastiska möjligheter som finns inom EY, när jag på ett studentevent fick möjlighet att prata mer om SaT och Corporate Finance med en kille på Göteborgskontoret – och efter det var jag helt såld! En av många saker som jag verkligen fastnade för hos EY är hur man ger alla möjligheten att ta vara på sina personliga intressen och utvecklas inom de områden som man själv tycker är spännande. Trots att EY är ett stort globalt företag, så ser man alltid individen och möjliggör för medarbetare att få utnyttja sin fulla potential. Jag kan intyga att det är något som jag verkligen har upplevt under min första tid här på EY! Som ny (och oavsett nivå egentligen) uppmuntras man till att alltid fortsätta utveckla sina intressen och vara nyfiken för att upptäcka nya kunskapsområden. Och man får stöttning i att testa på saker som egentligen kanske ligger utanför sin comfort zone – och det tycker jag är häftigt!

Under min tid i styrelsen för Handels Kvinnliga Nätverk fick jag möjlighet att träffa många fantastisk bolag och inspirerade kvinnor ute i näringslivet.

Så, som ni märker, det har varit en liten resa från arkeolog till analytiker! Om du fortfarande studerar och funderar över vad du vill göra efter examen, så kommer här mina bästa tips för att hjälpa dig lite på vägen.

  1. Nätverka – man behöver verkligen inte vara någon mästare på att mingla för att skaffa sig ett bra nätverk! Men arbetsmarknadsmässor, företagsevent och kårengagemang är fantastiska möjligheter att upptäcka företag och yrkesroller som man kanske inte känner till sen tidigare och att få större inblick i företagskulturer och vad en specifik roll kan innebära för dig som ny. Har man tur kanske man kan knyta en bra kontakt att höra av sig till längre fram när det blir dags att söka jobb eller för att få svar på frågor som kan hjälpa dig i valet av arbetsgivare.
  2. Testa på – under mina studier har jag försökt testa på lite olika roller och extrajobb för att försöka lista ut vad jag ville göra efter examen. Allt från ekonomiassistent, till sommarjobb på bank och internship i ett stort internationellt företag. Att testa på är nyckeln för att hitta vad man tycker är roligt, vilka uppgifter man gillar och vilken kultur man trivs absolut bäst i. Alla sätt är bra, utom de dåliga, och uteslutningsmetoden funkar fint, jag lovar. Med en ny erfarenhet i bagaget har du kanske fått lite mer insikt i vad du vill arbeta med, eller så har du kanske insett vad du absolut inte vill göra efter examen och det är också en insikt!
  3. Reflektera – ibland kan det vara lätt att dras med när det snackas om vissa bolag, traineeprogram och karriärresor som ska göras. Våga stanna upp ibland och känn efter! Den väg som du ska gå kanske inte ens har varit på tal ännu, men du kommer hitta den ändå. Ta lite tid att reflektera kring vad just DU tycker är kul, vilka ämnen du tycker är intressanta och vilka frågeställningar som är extra roliga att lösa. Om du har en tanke kring det, så är du redan en bra bit på väg och du kommer känna när du har hittat rätt!

Jag hoppas innerligt att detta inlägg kanske inspirerade dig där ut i Sverige att välja Corporate Finance efter examen, precis som den där tjejen inspirerade mig under mitt första år. Om du undrar mer om hur din framtid hos EY kan se ut, släng iväg en kommentar, ett mail eller ett meddelande på LinkedIn så ska jag och mina bloggkollegor försöka ge en bättre inblick i detta.

På återseende!