EY Entrepreneur Of The Year – regionfinal Syd

Jag innan finalen skulle dra igång, taggad till tusen var jag.

Varje år anordnar EY en tävling där årets entreprenör utses. 150 länder deltar, bland annat Sverige, och man skulle väl kunna likna det vid ett VM i entreprenörskap. I Sverige är tävlingen uppdelad i sex regionfinaler. Under varje regionfinal utses en vinnare som går vidare till den nationella finalen som hålls i Stockholm. Där utses en slutlig vinnare som får äran att representera Sverige i den internationella finalen i Monte Carlo.

I stället för att klaga på hur covid-19 har ställt till det för oss, så finns det faktiskt en liten positiv sak med detta. För min del innebar det att jag kunde följa regionfinalen för Syd hemma från soffan. Detta är vanligtvis inte ett digitalt event, utan eventet hålls live med ungefär 200 sittande gäster. I år har alla som varit nyfikna på finalerna runt om i Sverige haft möjlighet att följa med.

Jag tycker att Julia Bendelin, programledare för finalerna, lyckades locka tittarna på ett bra sätt och hon höll spänningen uppe under hela kvällen. Efter intervjuer med alla tio bolag som var finalister, satt både jag och min sambo och slog vad om vem som skulle vinna respektive pris. Jag förstår hur svårt det måste vara för juryn att komma fram till ett beslut. Själv förstår jag inte hur man kan komma på dessa idéer som entreprenörerna har gjort. Allt från solcellstak på lastbilar till betong som ”äter upp” koldioxid.

Kvällens välförtjänta vinnare med programledare Julia Bendelin.

Förutom att vinnaren av huvudpriset Entrepreneur Of The Year utsågs, delades det även ut tre andra pris denna kväll:

Årets kvinnliga stjärnskott, detta delas ut till en kvinna som är ung eller som har ett företag som vuxit snabbt på kort tid.

Årets manliga stjärnskott, delas ut till en man som är ung eller som har ett företag som vuxit snabbt på kort tid.

Bästa internationella tillväxt, delas ut till den eller de entreprenörer vars affärsidé nått betydande framgångar utomlands.

Årets kvinnliga stjärnskott gick till Lena Holst som är koncernchef på bolaget Starka. Bolaget är 90 år gammalt och Lena är en mycket driven entreprenör som lyckats ta sig igenom både lågkonjunkturer och kriser. Som tidigare nämnt är Starka det bolag som pysslar med betong som äter koldioxid och målet är att all betong ska vara klimatneutral år 2045.

Årets manliga stjärnskott gick till Talal Alshammari som grundat bolaget teknikdelar.se. Efter att ha tappat sin telefon två gånger växte Talals affärsidé fram. Han ansåg att det måste finnas ett enklare och billigare sätt att laga mobilen, än att behöva lämna in eller köpa en ny telefon och på det viset växte bolaget fram. Tillväxten tog snabbt fart och i dag säljer bolaget reservdelar till både mobiler och datorer via tre olika sajter. Talals ambition är att fler ska laga sina mobiler, i stället för att köpa nya vilket även är positivt för miljön. Varje mobil som lagas innebär en besparing av koldioxidutsläpp som motsvarar en bilresa från Stockholm till Malmö.

Priset för Bästa internationella tillväxt gick till Johan Lindau och Mimi Lindau Rikardsson. Syskonparet formger och producerar möbler som de själva anser är berättigade på marknaden och deras bolag heter Blå Station. Bolaget har fördubblat sin omsättning under de senaste fyra åren och har en exportandel på 70 procent, vilket kanske kan förklara varför just de fick priset.

Sist men inte minst var det dags för huvudpriset – EY Entreprenuer of The Year. Detta pris tilldelas en entreprenör vars företag varit aktivt i minst fem år, har en omsättning om 10 miljoner alternativt 10 anställda. Och vinnare av detta pris i region Syd är (trumvirvel), Pether Fredholm som grundat bolaget JSB. Pether som tidigare arbetat inom ekonomi bytte karriärbana och blev byggherre då en takreparation på en av hans fastigheter inte kunde fullföljas. Detta resulterade i att Pether köpte upp bolaget som var ansvariga för reparationen och på så vis lades grunden för JSB. I dag omsätter JSB över två miljarder kronor och bolaget är Sveriges största privata byggföretag. Nyligen presenterade JSB en egenutvecklad app som med hjälp av augmented reality-teknik kan visa hur en planerad byggnad landar i den verkliga miljön.

Vinnaren av Entrepreneur Of The Year i region Syd, Pether Fredholm, grundare av JSB.

En kväll som brukar firas med pompa och ståt, fick nu firas på distans, vilket jag tyckte både finalister, programledare och andra inblandade gjorde bra. Pether reste sig snabbt från sin stol när han blev utsedd till vinnare och hämtade lite bubbel för att skåla med programledare Julia. Det är tuffa tider för många branscher just nu och den entusiastiska framtidstro som fanns hos de tävlande var fin att se, något som kan vara extra viktigt för alla människor att ha med sig just nu. Förra året spelades låten Unstoppable med SIA och Julia poängterade att detta kan vara en låt som passar ännu bättre in på årets tävling. Detta år har samtliga entreprenörer, både de som deltar i tävlingen men även alla andra, visat att de verkligen är unstoppable.

På torsdag går den sista regionfinalen av stapeln i Umeå. Sedan är det dags för alla våra finalister att ladda om inför den nationella finalen som hålls 2021. Håll utkik på bloggen när det närmar sig final, för då tänkte vi berätta mer om hur arbetet med att göra galan digital har gått till.

Vill ni veta mer om finalisterna och läsa juryns motiveringar till de olika vinnarna kan ni göra detta på www.eoy.se. Och glöm inte att alla regionfinaler finns att se på EY Sveriges Youtube-kanal.

Titta gärna på Syds regionfinal!