Häng med på en dag som nyanställd revisor!

I mitt senaste inlägg tog jag mig an en något svår uppgift, att försöka krossa eller i alla fall mildra, de stereotypiska uppfattningarna som finns kring revisorer och vårt yrke. Trots att jag i inlägget gjorde mitt yttersta för att försöka ge dig en bild av vad vi egentligen gör om dagarna, kan jag tänka mig att det fortfarande kan upplevas lite diffust. Jag vet att jag som student alltid ville sucka när jag hörde frasen ”ingen dag är den andra lik”, vid de tillfällen jag frågade om hur en dag på jobbet kunde se ut. Nu när jag själv jobbar med revision kan jag (tyvärr?) inte säga annat än att jag hade gett exakt samma svar om någon hade ställt en liknande fråga − för faktum är verkligen att ingen dag är den andra lik.

För att kompensera den diffusa frasen tänkte jag låta dig som bloggläsare hänga med mig under en arbetsdag som revisor! Innan du fortsätter läsa uppmanar jag dig att stanna upp och fundera över hur du själv tror att en dag som en nyanställd revisor kan se ut?  Och varför tror du att vi ofta säger att ”ingen dag är den andra lik”?

Är du redo? Då välkomnar jag dig att hänga med mig på en arbetsdag. Nu kör vi!

06.30 Väckarklockan ringer. Mörkret är ett faktum och det beror tyvärr inte bara på att persiennerna i sovrummet är nerdragna. Det känns verkligen trist att hösten är så pass långt gången att vi får mindre solljus för varje dag som går. Däremot blir det lite lättare att ta sig ur sängen idag, för det är äntligen fredag och snart helg!

07.10 Nyduschad och dags för frukost. Jag är en person som verkligen behöver få något i magen på morgonen för att kunna fungera någorlunda normalt under resten av dagen. Idag blev det en snabb smoothie fullproppad med egenplockade blåbär, banan, spenat och mandelmjölk. Mums!   

07.30 Påklädd och redo att springa till tunnelbanan. Tunnelbanestationen jag går till ligger tvärs över gatan från min lägenhet, vilket är extremt tacksamt de morgnar jag har lite bråttom (d.v.s varje morgon).

07.45 Anlänt till kontoret och första kaffekoppen är serverad. Dags att kika igenom mailinkorgen och svara på mail.

08.15 Uppstartsmöte (via länk) med teamet jag ska jobba med under dagen. På uppstartsmötet planerar vi dagen och tar upp eventuella större diskussionspunkter eller frågor som kommit upp de senaste dagarna (då vi arbetat med samma uppdrag under hela veckan).

8.30 Dags att skriva ner en to-do list och börja arbeta. Jag älskar att göra checklistor på de saker som jag måste bli klar med under en dag eller en vecka. Jag tycker att listor i punktform ger en bra överblick över de arbetsuppgifter som ska utföras och vilka som bör prioriteras. Hett tips!

10.00 Kort telefonmöte med kund för att reda ut vissa frågor om underlag jag efterfrågat för en specifik granskningsåtgärd.

11.30 Lunchdags! Idag blev det en god sallad till lunch.

12.00 Lunchpromenad. Jag har turen att jobba med kollegor som uppskattar att ta en lunchpromenad om vädret tillåter. Dagen bjuder på strålande sol, vilket följaktligen innebär en lunchpromenad i den friska höstluften. Vi passade även på att inhandla fika till det traditionella (och i coronatider – virtuella) fredagsfikat.  

12.30 Åter på kontoret och svarar på mail.

13.00 Jobbar vidare med mina arbetsuppgifter för att kunna bocka av så mycket som möjligt innan helgen. Solen skiner och utsikten från 11 våningen är inget mer än fantastisk. Hur kan man inte jobba på bra i en sådan miljö ?

15.00 Dags för virtuell fredagsfika. Vi i RHC-gruppen har en trivselgrupp som varje vecka anordnar en frågesport via Kahoot. Veckans tema – Onödigt vetande. Extremt uppskattat!

15.30 Dags att börja arbeta (och av bilden att utläsa − fokusera) igen efter en väldigt dålig pallplats på frågesporten. Frågesporten visade att jag var mindre allmänbildad än vad jag tidigare trott. Men det är bara att köra vidare med något man förhoppningsvis är lite bättre på – revision!

16.00 Avstämningsmöte med teamet. I tider där vi främst jobbar hemifrån uppskattar jag uppstarts- och avstämningsmöten enormt mycket. Det är ett bra sätt att samla ihop de team man jobbar med, lättare att diskutera och få svar på eventuella funderingar och såklart ett sätt att lära känna och ”umgås” med kollegor som man numera sällan får träffa.

16.20 Sista rycket innan helg!

17.00 Säger hejdå till kontorskvarteret och välkomnar helgen med öppna armar!

Ungefär så här kan en dag som en nyanställd revisor se ut. Det har utan tvekan varit en dag bestående av en blandad kompott av möten och olika arbetsuppgifter. Det är däremot viktigt att ha i åtanke att alla dagar är olika. Vissa dagar kan man sitta med endast en uppgift, och andra dagar ha flera uppgifter och möten att checka av. I och med coronatider och allt strängare restriktioner, så det hör inte till vanligheterna att man befinner sig på kontoret. Som sagt − ingen dag är den andra lik!

Innan jag avslutar är jag nyfiken på att få veta om dagen har varit som du hade förväntat dig innan du började läsa? Vad har varit likt och vad har varit annorlunda? Tveka inte att höra av dig till mig på min Linkedin, så kan vi diskutera detta vidare!

Vi hörs!  
/Veronika