Financial Services Organization – vad är det?

Hej!

I dag ska det handla om Financial Services Organization (FSO) här på bloggen! FSO är en del av EY som riktar sig specifikt mot sektorn Financial Services, det vill säga bank, försäkring och kapitalförvaltning. Inom FSO finns alla EY:s affärsområden representerade: Assurance, Consulting, Tax och Strategy and Transactions. Vi som skriver heter Moa och Lisa och jobbar inom Assurance respektive Consulting. Vi ska nu berätta hur vi hamnade här, vad vi sysslar med och varför vi tycker det är så kul att jobba med just FS-sektorn!

Lisa – Consulting

Jag (Lisa) på mitt ”hemmakontor”.

När jag tog examen från gymnasiet hade jag ingen aning om vad jag ville jobba med. Jag tycker om att rita och vara kreativ så jag började på arkitektlinjen i Stockholm, men tyckte inte riktigt att det var min grej. Då började jag på Uppsala universitet i stället och tog en master i International Business. När jag stod där med examensbeviset i handen och fortfarande inte visste vad jag ville jobba med, kom jag på att managementkonsult verkade perfekt i och med att man får testa olika projekt och jobba med olika kunder – och wow så bra det blev!

Jag hade ingen erfarenhet från bank eller försäkring innan jag började på EY, så jag blev lite förvånad när jag erbjöds jobb inom FSO Consulting. Däremot har jag alltid tyckt att det är spännande med teknik och innovation, och det var nog därför jag hamnade här. Nu jobbar jag med vårt erbjudande Technology Transformation där jag också får utlopp för min kreativitet − på mitt senaste projekt fick jag till exempel designa en webbapplikation till kundservicen på ett försäkringsbolag. Om man tänker efter så kretsar mycket av det banker och försäkringsbolag gör i dag kring att tillhandahålla digitala tjänster, så om man liksom jag tycker teknik är intressant kommer man definitivt trivas i FS-branschen!

Jag (Lisa) på affärsresa, en bit utanför EY:s kontor i Aten (pre-COVID).

Här kommer min personliga reflektion kring de främsta fördelarna med att jobba inom FSO:

  • Att jobba mot en specifik sektor innebär att man blir specialiserad fort, och det är något som verkligen efterfrågas av våra kunder och på arbetsmarknaden generellt. Inom FSO Consulting har vi tre huvudinriktningar: Business Transformation, Technology Consulting och Risk.
  • Finansbranschen är lönsam och därför vågar bolagen satsa framåt – det innebär att de vill göra nytänkande och roliga projekt!
  • FSO är organiserat på ett vis som verkligen uppmuntrar till att jobba internationellt – jag har kollegor (som nu även blivit goda vänner) i flera länder runtom i världen och vi är bra på att hjälpa varandra utifrån vår olika expertis.
  • Sist men inte minst är det extra viktigt att de finansiella institutionerna i samhället fungerar på ett bra sätt i oroliga tider som nu. Då känns det extra bra att stötta banker och försäkringsbolag i att skapa bra erbjudanden och trygghet för till exempel privatkunder och småföretagare.

Moa – Assurance

Jag (Moa) till höger i bild med mina kollegor under introduktionsveckan i Toledo från augusti 2019.

Jag har spelat tennis sedan barnsben och tänkte mer än en gång att jag skulle bli nya Serena Williams när jag blev stor, men åren gick och motståndet ökade. Efter ytterligare en förlust på tennisbanan blev det allt klarare för mig att byta riktning och mina tankebanor rörde sig allt närmare ett annat intresse, nämligen siffror och analys.

Jag kom i kontakt med EY under min studietid på Stockholms universitet där jag läste företagsekonomi med inriktning mot finans. Jag deltog i casekvällar som anordnades av EY på huvudkontoret i Stockholm och jag fick chansen att arbeta sida vid sida med EY:are när jag engagerade mig i projektet Ekonomernas Dagar. Under denna tid jobbade jag deltid på en storbank och när rekryteraren från EY frågade mig i telefon vilken typ av bransch som intresserade mig mest kom mitt svar naturligt, ”finanssektorn”.

På FSO Assurance ges möjligheten att jobba med olika typer av bolag, så som storbanker, nischbanker, fintechbolag, hedgefonder och försäkringsbolag. Uppdragen löper på under året, vilket gör arbetet väldigt varierat. Ena veckan kan man sitta ute hos ett litet förvaltningsbolag med tre anställda, medan man en annan vecka reviderar en storbank som finns över hela världen. Det som är gemensamt för alla uppdrag är att vi jobbar i team och det resultat som vi levererar är alltid en produkt av god teamanda. Något som jag inte trodde innan jag började arbeta på EY var att yrket som revisor var så socialt som det faktiskt är. På daglig basis får jag chansen att möta otroligt inspirerande människor, både internt och externt, och jag har från start fått delta aktivt i kundmöten.

FSO Kickoff 2019 från Nalen i Stockholm.

Fyra affärsområden som jobbar mot samma sektor – hur fungerar samarbetet?

Inom FSO samarbetar vi tvärs över affärsområdena så fort vi får chansen. I våra kontoteam blandar vi kollegor med olika expertis, så att vi kan dela information och därmed ge våra kunder bättre och mer heltäckande service. Ibland går också våra projekt hand i hand – ett exempel kan vara om två banker går ihop: Då hjälper Strategy and Transactions till med själva fusionen, och när det sedan gäller att få en ny organisation på plats kan Consulting kliva in och leda eller stötta förändringsarbetet. Ett annat exempel på när affärsområdena jobbar tätt samman är under bokslut och granskningen av momsnyckel. Det är Assurance som reviderar kontot, men vi tar hjälp av Tax (mer specifikt Indirect Tax) för att försäkra oss om att momsnyckeln är korrekt beräknad.

Avslutningsvis vill vi bara säga att något vi verkligen uppskattar med FSO är att vi som anställda får jobba med människor med olika kompetenser, men mot en och samma bransch. Vi är ekonomer i grunden, men bland våra kollegor finns till exempel också ingenjörer, programmerare, beteendevetare, jurister (och till och med en astrofysiker) som alla har som mål att bidra till värdeskapande förändring i FS-sektorn. Det är otroligt kul och lärorikt!

Om du har frågor går det jättebra att kontakta oss (se kontaktuppgifter nedan) eller så kan du läsa mer om FSO i följande länkar!

Kontakta oss
Consulting – Lisa

Assurance – Moa

Tax – Joakim

Strategy and Transactions – Victor

Här är en länk till en annons där Consulting söker nyexaminerade medarbetare i hela Sverige. I sin ansökan kan man specificera att man vill rikta sig mot FSO!

Även Strategy and Transactions söker medarbetare bland annat till FSO, i denna annons!

Sist men inte minst kan du alltid hålla ett öga på vår hemsida för nya annonser!