Vad har jag gjort hittills?

Hej kära bloggläsare!

Det har hänt en hel del sen sist! Veckorna har minst sagt rullat på sen mitt senaste inlägg där jag jämförde mina förväntningar inför mitt nya jobb med mina första veckor som nyanställd konsult på EY. Eftersom det är mitt i IT-revisionens högsäsong har jag sen sist bockat av två projekt och startat upp tre nya. Även om jag inte kan säga att jag på något sätt är en fullfjädrad konsult ännu, känner jag nog att jag samlat på mig några fler fjädrar än för två månader sen.

”Fem projekt på två månader?!” kanske du tänker. Och ja, jag hade nog också tyckt att det låtit lite snurrigt om jag hört det innan jag började. Men jag ska göra ett försök att förklara hur mina första projekt har avlöst varandra.

Som jag tidigare beskrivit arbetar vi på Technology Risk primärt med IT-revision. IT-revisionen är ett sätt att stötta den årliga finansiella revisionen, men på vilket sätt? Jo, låt oss anta att en revisor tar sig an uppdraget att granska en organisation. Eftersom en IT-revision redan har genomförts, vet revisorn att hen kan lita på att IT-processerna fungerar som de ska i organisationens finansiellt kritiska IT-system. Revisorn behöver då inte fokusera på IT-systemen, utan kan lägga krutet på andra håll. Detta är såklart en väldigt förenklad bild av verkligheten. Men sammanfattat är vi som jobbar med IT-revision lite som den sjysta grannen som hjälper till att bära in matkassarna efter en storhandling 😉

Den virtuella AW:n – ett väldigt bra substitut till den vanliga.

Vid det här laget har du troligtvis genomskådat att jag inte har full koll på vad man faktiskt gör som revisor. Några som dock har det är mina grymma bloggkollegor Veronika och Jolina som här och här beskriver vad de gör om dagarna inom revision.

Men låt oss komma tillbaks till frågan, hur kommer det sig att man är inblandad i flera projekt samtidigt? Det finns en tydlig metodologi att följa när man arbetar med IT-revision. De flesta projekt följer en liknande process, men beroende på vilken kund det är och komplexiteten i projektet tar olika delar av processen olika lång tid. I mitt första projekt hoppade jag rakt in i en fas när arbetet redan kommit en bra bit, medan jag i mitt nästa projekt var inblandad från en tidigare fas. Hur många projekt man är inblandad i är alltså helt personligt beroende på hur stora eller små projekten är. Personligen har jag bara upplevt det som positivt att på så kort tid testat på flera projekt, då arbetet blir ganska varierat. Jag har arbetat med kunder inom exempelvis bank, försäkring och media, vilket är väldigt roligt då man får testa på att jobba mot många olika branscher.

Om det nu har väckts en nyfikenhet hos dig är det bäst att jag tar itu med frågan vem som passar att jobba som konsult inom IT-revision. Att ha en utbildning inom IT är såklart toppen och jag känner ofta att min bakgrund inom data- och systemvetenskap kan underlätta vissa saker för mig (för hur glad blir man inte när man som nyanställd känner igen koncept eller begrepp?!). Samtidigt är det verkligen inte ett krav med en bakgrund inom IT, så länge man har ett intresse och en vilja att lära sig. Så jag skulle vilja säga att om du är en driven, analytisk och teamspelande person med ett intresse för IT, så skulle du passa utmärkt som konsult inom Technology Risk. Låter det kanske som en exakt beskrivning av dig? Ja, då får du verkligen inte missa att klicka här och ansöka om att bli min nya kollega.

Hemmaarbete innebär att man kan återvända till hemmaplan – i mitt fall innebär det Faluns klassiska hoppbackar och vår kära vovve Salo.

Slutligen är det väl omöjligt att skriva ett helt blogginlägg i dag, utan att nämna en viss pandemi (jag var dock väldigt nära?!). Det kan inte bara vara jag som känner att den här andra vågen har sköljt bort en del motivation till restriktioner och hemmaarbete, men vi vet ju alla likväl att det inte är ett alternativ att bara ge upp. Därför tycker jag att vi ska fokusera på en ljusglimt i mörkret, nämligen min egenutnämnda månadens topp:

EY Ripples!
EY Ripples är något jag ramlat in på under de senaste veckorna. Det är alltså EY:s Corporate Responsibility-program, som ger oss anställda chansen att hjälpa till och skapa en positiv påverkan på vår jord. Som anställd på EY kan man involvera sig i initiativ inom många olika områden. Bara för att nämna ett par exempel kan du exempelvis stötta forskningsprojekt inom miljö och natur eller vara en virtuell coach för ungdomar i internationella utvecklingsprogram. Detta är något jag verkligen uppskattar att EY som arbetsgivare erbjuder.

Nu när vi avslutat med flaggan i topp känner jag mig redo att säga: På återseende!