Att hitta sin balans som nyanställd

Om jag skulle be dig att blunda och föreställa dig en konsult, vad skulle du tänka på? Tänker du på en ung, ambitiös man i kostym som med en läderportfölj i ena handen springer mellan möten för att han har alldeles för mycket att göra? Om jag sedan bad dig att föreställa dig själv i rollen som konsult, vad skulle du tänka på då? Känns det spännande eller lite läskigt att försöka se dig själv i den rollen? Kan du se dig själv i en vardag som konsult?

Det kan kännas lite nervöst att försöka se sig själv i en annan roll. Det var något jag ofta funderade över när jag fortfarande pluggade. Hur kommer livet som nyexaminerad att se ut? Kommer hela livet att snurra runt jobbet? Jag tänkte att någon dag skulle jag kliva in på ett kontor och vara en riktig konsult som dricker sitt kaffe och går samtidigt, för att man har så mycket att göra att man inte hinner sätta sig ner. Men det är lätt att fastna i en stereotypisk bild av hur arbetslivet kommer att se ut och svårt att se sig själv passa in i den bilden.

Nu har jag jobbat på EY i två månader och ännu har jag inte omvandlats till en man med portfölj i ena handen och kaffe i den andra! Det kanske aldrig kommer att hända? Men hur har jag hittat mig själv i konsultrollen? Jag tycker att det är viktigt att hitta en balans mellan livet och jobbet, så att man kan utvecklas i sin roll samtidigt som man utvecklas som person. Nya lärdomar och utmaningar kommer på löpande band och vardagen är en annan än när man var student. Det är svårt att förutspå hur man kommer att se sig själv.

Jag har sammanfattat några punkter som har varit viktiga för att hitta balansen som nyanställd konsult och som har hjälpt mig att hitta mig själv i konsultrollen och att utvecklas som person.

För mig är målsättning både på och utanför jobbet viktigt. Ett av mina mål var att springa NYC Marathon, något som jag förverkligade för exakt två år sedan.

Sätt tydliga mål – både på jobbet och utanför jobbet
På EY får du en counselor som hjälper dig att sätta mål och uppnå dem. Men ha även mål för dig själv utanför jobbet. Det kan vara allt från högt till lågt. Det kan vara att springa milen eller en halvmara. Det kan även vara att lära sig ett programmeringsspråk, läsa x antal böcker per år (du kan självklart följa mig på Goodreads 🙂 ) eller att lära sig ett språk (jag hade ett mål att lära mig svenska och nu skriver jag denna blogg på svenska, så det är kul!!). Det är lätt att tro att hela ens fokus kommer att vara på jobbet, men att ha andra mål gör att man även utvecklas som person.

Jag trodde att livet som konsult skulle vara mer glamoröst än det visade sig vara i dessa hemmatider. Så här ser mitt hemmajobbsliv ut nu.

Ha en bred horisont och var öppen för nya möjligheter
Var öppen för nya utmaningar och möjligheter. Undvik att tänka ”det har jag inte lärt mig i skolan” Ingen kommer 100 procent förberedd från skolan till arbetslivet. Man lär sig längs vägen. Och oftast är det utmaningarna som man känner sig minst förberedd för som man lär sig mest av. Såklart ska skolan förbereda dig för arbetslivet, men du behöver inte vara orolig över att du inte ”kan” jobbet innan du ska börja! Inget är skrivet i sten, du kommer att fortsätta utvecklas både i ditt jobb och livet. Håll horisonten bred och försök säga ja till nya möjligheter och utmaningar. Om jag inte hade lyssnat på min kompis som rekommenderade mig att söka jobb på EY? Ja, då skulle jag inte sitta här och skriva denna blogg!!

Släpp förväntningarna och var bara dig själv
Det här gäller både i en eventuell intervjuprocess för ett jobb och på jobbet. Du behöver inte passa in i en stereotyp du inbillat dig att du måste passa in i. Våga vara dig själv, och visa andra vem du är som person. Jag trodde länge att jag kanske inte passade in i mallen som fanns för konsulter, men det är verkligen inte så. Alla är olika, även konsulter!

Det var allt. Jag hoppas att jag har kunnat ge dig lite inblick i mina tankar om att passa in i konsultrollen och vilka faktorer som varit viktiga för mig i resan mot att hitta mig själv i yrket.

Until next time!