Det närmar sig flytt av Stockholmskontoret

Hej kära läsare!

Då var det äntligen dags för mig att få skriva här igen. Efter att ha läst mina bloggkollegors inlägg som publicerats under de senaste veckorna, märker jag verkligen hur många olika delar det finns inom EY. Det är kul att få en inblick i hur dagarna kan se ut i olika städer och affärsområden inom ett och samma företag. Just i Stockholm närmar vi oss en kontorsflytt och i detta inlägg tänkte jag skriva om vårt nya kontor.

I mars nästa år går flytten från Jakobsbergsgatan 24 till Hamngatan 26. Ett tips är att läsa detta inlägg från februari där Alexandra berättar om designarbetet till kontoret. Nu har projektet kommit mycket längre och olika workshops genomförs för att fånga upp så många tips och preferenser som möjligt − allt för att kunna utforma ett så bra kontor som det bara går. Jag fick möjlighet att delta i en workshop med fokusområdena kunskapsdelning, kommunikation och konfidentialitet.

Under workshopen diskuterade vi dels hur vi delar kunskap inom teamen vi jobbar i, dels hur vi strukturellt delar kunskap i ett större sammanhang över affärsområden och mellan kontor. Vidare diskuterade vi vikten av de informella möten som uppstår under dagen mellan kollegor och hur dimensioneringen av kontoret bör se ut för att behålla dessa. En viktig aspekt att ta hänsyn till när vi har ett kontorslandskap som bygger på en öppen miljö är konfidentialitet. Hur många samtalsrum behöver det finnas och hur lätt ska det vara att ta sig till ett grupprum? Oavsett arbetsyta måste konfidentialitet vara i fokus då vårt yrke involverar projekt som ibland måste hållas helt och hållet hemliga. Även om kontorslandskapet beskrivs som öppet i grunden kommer målet vara att forma öar, och göra ”rum i rummet” för en modernare känsla och gå ifrån den gamla bilden av ”öppna kontorslandskap”.

Takterrassen på vårt nya kontor.

Projektgruppen för nya kontoret har sedan tidigare tagit fram olika personas, vilket är ett koncept baserat på personligheter och vad dessa värdesätter under en arbetsdag. Vissa gillar att arbeta i en stimmig miljö, medan andra vill ha en lugnare miljö för att finna fokus. För vissa är viktigare var man sitter än hur och för andra tvärtom. Likt kontoret vi sitter i nu kommer även det nya kontoret vara activity-based, vilket betyder att det kommer att finnas olika arbetsmiljöer. Utöver detta kommer vi ha tillgång till en stor takterrass (!).

Utformningen av kontoret blir allt viktigare ju mer jag tänker på det. Informella avstämningar mellan kollegor är viktiga för kunskapsdelning och för att behålla en samhörighet. EY är redan nu en mycket flexibel arbetsplats och nya kontoret bygger på just det, en flexibel arbetsplats där vi arbetar både hos kunder, från kontoret och hemifrån. Till ytan kommer nya kontoret att vara marginellt mindre, vilket innebär att huvudsyftet med flytten inte är expandering av yta. Istället är effektivitet och modernisering det som eftersträvas. Alla som vill arbeta från kontoret kommer fortsatt kunna göra det, men utvecklingen av en mer flexibel arbetsplats och vår strävan att alltid arbeta nära kunderna gör att fokus läggs på dessa punkter istället för kvm.

Kontorsflytten och arbetet som läggs ner på hur kontoret ska utformas talar väl för att EY vill vara i framkant. Om det är något jag har lagt märke till under min första tid på EY, så är det den ständig utvecklingen. Nya analysprogram, mer digitalisering och nya arbetssätt implementeras löpande. Jag är helt säker på att nya kontoret kommer att bli ett lyft för EY och att vi kommer att trivas där! Avslutar detta inlägg med en bild från vårt nuvarande kontor där konstföreningen just nu har en utställning.

Vill du veta mer om det nya kontoret? Följ med på EY:s Instagram @eysecareers under vecka 47 när projektteamet bakom har en ”takeover”, klicka här för att hänga med!

Vi hörs snart igen!
Lisa