Uppsatspraktik och falukorv

Klassiskt höstväder i Göteborg, perfekt inomhusjobbväder.

Hej igen Karriärbloggens läsare! I dag blir publicerar jag en påse gott och blandat.

Det är omöjligt att veta hur det är att arbeta med skatterätt om man aldrig provat. Mellan teoretiska universitetsstudier och praktiskt arbetsliv skiljer såklart mycket. Innan jag började på EY baserades min uppfattning om skattejuristens arbete på tre universitetskurser (grundkurs och två fördjupningskurser). Som komplement därtill var uppsatspraktik ett mycket nyttigt inslag. Jag vill rekommendera alla som är intresserade av skatterätt att söka uppsatspraktik på EY.

Varför inte ta chansen att testa såväl arbete som kollegor? Klicka på denna länken och sök!

Utan vidare vill jag dela med mig av några tillfällen från det gångna året där skillnader mellan arbete och universitetsstudier blivit tydliga för mig.

Det är mycket i början!

I början av en anställning kan mycket vara obegripligt. Lärdomarna duggar tätt och det kan vara svårt att hitta tid för reflektion. Utan eftertanke är det lätt att jämföra sig med praktiskt erfarna kollegor och fyra och ett halvt års studier verkar inte vara mycket att komma med. Denna känsla är givetvis inte rättvis mot verkligheten, men kan hursomhelst vara stressande. Att jämföra sig själv med andra är mänskligt och något som är extremt vanligt på juristprogrammet. Under studietiden består umgänget av andra studenter som lär in samma kunskap samtidigt inför samma examination – som uppgjort för betygshets.

EY är en organisation med stor erfarenhet av att anställa nyutexaminerade. Under min första tid på EY ställde min ”buddy” Anna den retoriska frågan ”om jag kunde lära mig detta så kan du?”. Viktiga ord att få höra, tack Anna! Denna kommentar summerar väl hur jag mottogs av mina kollegor som hjälpte mig i början av min EY-karriär.

Det underskattade presentationsbygget

Jag ska vara helt ärlig. Under studietiden avskydde jag att bygga bildpresentationer. En kommunikationsform som beaktat insatsens oväsentliga koppling till lärandet inte alls föll mig i smaken. Jag har nu ändrat inställning.

Under rådande kris har stort fokus riktats på bildpresentation när det inte längre varit möjligt att stå framför publiken med ett charmigt leende. Att bygga en bra presentation kan vara svårt, men ack så viktigt när den huvudsakliga interaktionen med kunden sker genom webbinarier eller e-möten. Presentationen behöver spegla kundens behov.

Är du först på bollen kan du vara expert

Att den skatterättsliga rättsutvecklingen relativt sett går snabbt är det inget snack om. Att EY är bra på att hantera ständiga och snabba förändringar blev extra tydligt under våren. Regeringen ville snabbt portionera ut flera olika räddningspaket till behövande och vi behövde tolka obeprövad lagstiftning för att fastställa effekterna. Stundtals var det inte möjligt att besvara kundernas frågor på grund av bristande eller motsägelsefulla uttalanden från regering och myndighet. Utmanande men samtidigt extremt spännande. Den som är först med att läsa in sig på och knäcka de problem som ny lagstiftning erbjuder har mycket att bidra med i diskussionen. På universitetet ska frågeställningar dras i långbänk, vilket är en lyx som inte alltid finns tillgänglig för praktiker.

Riktigt gott att ta förmiddagskaffet och gruppmötet ute på balkongen tidig höst.

Teoretiska problem är roliga, men vem betalar?

Liksom de flesta andra på universitetet diskuterade vi gärna olika problem mycket ingående (långbänk). När någon av oss väl insåg att argumentationen förflyttats till ett allt för avlägset rumsligt perspektiv använde någon det lånade uttrycket ”hur många änglar får plats på en nålspets?”  eller vår modifierade egna version ”är falukorv gott rent objektivt?”. Skoj, men utan tillräcklig verklighetsförankring. Teoretiska utsvävningar ryms sällan inom uppdraget. I stället är problemformuleringarna praktiskt orienterade. Att förstå omfattningen på arbetet är viktigt. Här har bevandrade kollegor en slags materiell magkänsla som kombineras med erfaren bedömning av kundens behov. Det är bara att lära och ta efter!

Sök uppsatspraktik i Göteborg!

Ha D gött så länge!