Analytiker – vilka är vi egentligen?

Hej kära läsare,

Då var det återigen dags för mig att fatta tag i skrivarpennan (läs tangentbordet) och försöka få ner alla tankar, känslor och erfarenheter som jag upplevt under de dryga tio veckor som passerat sedan jag för första gången satte min fot på EY:s kontor i augusti. Och vilka veckor det har varit – fartfyllda, fantastiskt roliga och extremt lärorika! Men låt oss ta en sak i taget. Jag vet att jag slängde mig med massa förkortningar och uttryck i mitt förra inlägg, och det kanske inte är helt glasklart vad de betyder för någon som inte stöter på dessa på daglig basis. Jag ska erkänna att jag som ny troligen mest såg ut som ett stort frågetecken när det slängdes förkortningar och uttryck till höger och vänster. Men oroa dig inte, jag tänkte försöka reda ut ett gäng förkortningar och uttryck i detta inlägg. Och jag tänkte försöka besvara frågan, kanske den knepigaste av alla, vad är en analytiker? Vilka är vi och vad gör vi på dagarna (egentligen)?

Om du har hunnit läsa introduktionen om årets bloggare (om inte – läs den här!) eller mitt förra blogginlägg (här), så har du börjat lära känna mig. Du vet kanske vid det här laget att jag är en glad göteborgare som studerat på Handelshögskolan i Göteborg. Jag ägnar gärna min lediga tid åt att laga mat (äta mat också för den delen, det kan mina kollegor intyga!), köra styrkelyft på gymmet och trivs bäst med en bra bok vid havet en solig sommardag. Vad som kanske inte nämnts är att jag under min studietid hann med en utbytestermin i Shanghai och ett internship på en finansavdelning i London. Jag har dessutom varit aktiv i flertal kårengagemang. Min absolut bästa erfarenhet från Handels var definitivt min tid i styrelsen för kårföreningen Handels Kvinnliga Nätverk. Det var fantastiskt roligt att få träffa så många inspirerande kvinnor, både studenter på skolan och på företagen som vi samarbetade med! Du har kanske börjat inse att jag är en tjej som gillar när det händer saker och som sällan tackar nej till en spännande utmaning.

Numera återfinns jag på EY:s Stockholmskontor där jag arbetar som analytiker på vår avdelning inom Corporate Finance/Lead Advisory. Avdelningen är uppdelade på fyra sektorteam och jag ingår i teamet Technology, Media & Entertainment, and Telecommunications (eller TMT som vi brukar kallas). Sektorteamen har alla lite olika fokus baserat på vilka branscher man arbetar inom. Dessa är utöver TMT, Life Sciences, Industrial Products och Power and Utilities. Så vad gör vi på Lead Advisory då, tänker du kanske? Kort skulle man kunna säga att vi fokuserar på tre olika typer av transaktioner: sell-side och buy-side deals samt kapitalanskaffning, där vi ansvarar för att leda transaktionen från start till mål. Vi håller i kontakten med både potentiella köpare och säljare, samt koordinerar arbetet tillsammans med de andra avdelningarna inom affärsområdet SaT (Strategy and Transactions) då vi ofta är flera olika team på samma projekt. Det är något som jag tycker är väldigt roligt, då man tidigt får möjlighet att bygga ett nätverk inom EY!

Några av mina kvinnliga kollegor inom SaT.

För min del har mycket av hösten ägnats åt en sell-side transaktion där jag som analytiker är en del av det dagliga arbetet med möten och projektsamtal. Jag hjälper till att ta fram material för viktiga milstolpar, till exempel teaser och information memorandum som potentiella köpare får ta del av. Vad jag verkligen gillar med EY är att man som ny får möjlighet att engagera sig i olika interna projekt och initiativ, precis som Karriärbloggen – ett fantastiskt roligt projekt att vara delaktig i som ny! Utöver Karriärbloggen är jag även engagerad i projektgruppen för vårt nätverk Women in Transactions. Syftet med nätverket är att tjejer från alla avdelningar ska kunna utbyta erfarenheter, knyta nya kontakter och umgås.

Okej, jag inser att det kanske fortfarande är lite otydligt vad en analytiker gör på dagarna. Jag vet själv hur svårt det var att som student få ett grepp om vad olika affärsområden arbetar med. Kom igen, vi vet alla att svaret ”ingen dag är den andra lik” är det mest frustrerande svar man som student kan få på frågan ”vad gör ni på dagarna”. Men du kommer märka att det verkligen är så – varje dag har man möjlighet att lära sig något helt nytt och utmana sig själv. Så, jag har bjudit in mina fantastiska kollegor Anna, Henrik, Simon och Alex till detta inlägg för att ge dig en bättre bild av vad vi gör på dagarna.

Jag och min kollega Anna, som båda är en del av vårt sektorteam TMT.

Hej Anna, du ingår också i TMT-teamet, vill du berätta lite om vad vi fokuserar på och vad du arbetat med under hösten?
Absolut! I vårt team har vi ett stort fokus på bolag inom ESW (Enterprise Software), ICT och Gaming, en häftig mix! Likt övriga sektorteam inom Lead Advisory arbetar vi ofta med sell-side transaktioner, men inom just Gaming har vi faktiskt gjort en hel del köpuppdrag det senaste tiden, vilket är spännande. Under min tid i teamet har jag fått hjälpa till med en salig blandning av projekt och pitchar, och för närvarande arbetar jag på en pitch samt en buy-side transaktion. Det största projektet hittills måste dock vara när jag i slutet av sommaren fick vara med och assistera Embracer i köpet av tre nya bolag. Det var en intensiv, men riktigt rolig period där jag lärde mig mycket! Utöver all tid vi lägger i projekt har alla i teamet en del löpande uppgifter, vilket för mig och Matilda bland annat innebär att ansvara för varsitt nyhetsbrev som skickas ut en gång i månaden. Kort sagt, vi balanserar ofta många olika uppgifter och ansvarsområden, vilket är både utvecklande och kul − ingen dag är den andra lik!

Du var även intern på SaT under din studietid, hur var det att börja sin karriär på EY som intern?
Jag gjorde två internship inom SaT innan jag började min anställning i augusti − ett på avdelningen för Transaction Diligence (Finansiell Due Diligence) och ett inom Lead Advisory. Jag är verkligen så nöjd med det beslutet. Det gav mig tydligare insikt i vad avdelningarna arbetade med och underlättade mitt val om vilken avdelning jag ville börja på. En annan stor fördel med mitt internship var att det öppnade upp möjligheten för mig att jobba deltid under mitt sista studieår. Det var skönt att ha kontinuerlig kontakt med teamet och kunna hänga med i vad som hände innan jag startade på heltid. Om du tycker att det vi gör inom Lead Advisory låter roligt, så är ansökan till vårens internship nu öppen – så in och sök här!

Hej Henrik, det senaste tillskottet i teamet för Life Sciences, vad gör ni på dagarna?
Tjena Matilda! Inom Life Sciences arbetar vi med allt som är vårdrelaterat, det kan exempelvis vara primär- och specialistvård, läkemedelsbolag som utvecklar nya läkemedel eller tekniska lösningar framtagna för att effektivisera vårdprocesser. Det är en extremt rolig industri att jobba med, eftersom alla våra kunder på ett eller annat sätt arbetar för att förbättra världen för sjuka människor. Det tycker jag är häftigt! Samtidigt är det komplext att förstå företagen. Man måste verkligen sätta sig in deras verksamhet och göra ordentlig research för att förstå vad de faktiskt gör. Hittills har jag bland annat varit involverad i pitcharbete, research kring potentiella investerare och förberedelser inför kundmöten, men ingen dag är den andra lik och alla företag är olika. En dag översätter jag matstrupe (vilket visade sig heta Esophagus) och en annan försöker jag förstå hur hjärnan är ihopsatt. Allt för att leverera det bästa till kunden i slutändan!

5 analytiker. Från vänster; Anna, Simon, jag, Henrik och Alex.

Det låter spännande! Du har precis flyttat tillbaka till Stockholm från Köpenhamn, berätta lite om din bakgrund!
Jag tog min kandidatexamen inom företagsekonomi på Stockholms universitet och flyttade sedan till Köpenhamn för att läsa min master inom Finance & Strategic Management på Copenhagen Business School. Under studietiden hann jag testa på diverse olika saker, så som att arbeta med revision, sitta i styrelsen för Föreningen Ekonomerna på SU samt ett internship inom M&A i Oslo förra sommaren. Men alla vägar bär till EY, eller vad är det man brukar säga?

Hej Simon, en annan göteborgare som bytt västkusten mot huvudstaden, hur kom det sig?
Det stämmer, i augusti packade jag mina väskor för att flytta upp till huvudstaden. Jag kommer ursprungligen från Trollhättan, men har bott och studerat i Göteborg de senaste fem åren. Först studerade jag tre år på Chalmers högskoleingenjörsprogram i Ekonomi- och Produktionsteknik. Det var tre väldigt roliga år fullspäckade med aktiviteter och en blandning av kurser inom både teknik och ekonomi. När det sen var dags att söka masterutbildning funderade jag över vilka kurser som varit roligast under utbildningen och vad jag ville jobba med efter studierna. Efter många om och men landade valet till slut på masterprogrammet i Finance på Handelshögskolan i Göteborg. Den största anledningen till att jag flyttade till Stockholm är givetvis att jag fick jobb här på EY. Samtidigt kändes det kul att byta miljö och testa något helt nytt. EY har gjort ett superjobb med att få alla nya att känna sig välkomna trots rådande omständigheter.

Under mina masterstudier hade jag även möjlighet att göra två internships inom Corporate Finance. Det var extremt lärorikt med tanke på att jag kommer från en mer teknisk bakgrund och saknade tidigare erfarenhet inom något finansrelaterat. Det gav även en bra bild av hur det faktiskt går till i verkligheten, vilket var bra att ha i bakhuvudet under jobbsökandet. Jag rekommenderar alla som har möjlighet att göra ett internship, dels för att man lär sig väldigt mycket, dels för att man får vägledning kring om man faktiskt gillar jobbet i sig, vilket är det viktigaste.

Du är en del av sektorteamet för Industrial Products, berätta lite om ert team!
Som namnet antyder jobbar vi mycket mot industriföretag, men vi fokuserar även en del på konsumentföretag och delvis på områden som de andra sektorerna inte täcker. Lite oklart kanske, men vi gör projekt inom allt möjligt, vilket gör jobbet extra kul. Vi är för tillfället åtta personer i teamet, där jag är det senaste tillskottet. Den senaste månaden har jag arbetat mycket med att ta fram material för diverse pitchar och kundmöten. Det jag gillar med detta är att man snabbt måste sätta sig in i ett företag och förstå dess verksamhet, industri och marknad. Det är lärorikt, men samtidigt en utmaning. Teamet arbetar också med ett antal projekt, där en av de senaste affärerna var en försäljning av ett bolag som tillverkar gasdetektorer, som köptes av ett PE-bolag.

Hej Alex, den tredje göteborgaren i gänget, som har hunnit flytta runt en del innan du hamnade här i Stockholm, vad lockade dig med EY och Corporate Finance?
Helt korrekt, jag är från Särö (som inte är en ö) utanför Göteborg. Mina tre första år på universitetet spenderades i Lund där jag läste min kandidatexamen i företagsekonomi. Jag hann också med en sväng till Singapore för min utbytestermin. I Lund var jag aktiv i LINC, en förening där man fick lära och fördjupa sig i ämnen relaterade till finans. Det kunde vara saker som aktieanalys och företagsvärdering, men även karriärevenemang där man fick möjlighet att träffa företag inom finanssektorn och nätverka lite. Efter tre år i Lund flyttade jag till Köpenhamn för att läsa min master inom Finance & Strategic Management på Copenhagen Business School. Jag tycker det var en väldigt bra kombination att börja mina studier i studentstaden Lund, för att sedan avsluta i en lite större stad. Det är något jag verkligen kan rekommendera. Under denna tid hann jag även med två internships i Stockholm, ett inom Corporation Finance och ett inom Leverage Finance. Det var ett högre tempo än vad man var van vid från plugget, men det är verkligen något som jag har haft användning av. Jag skulle säga att mina key takeways från mina internships är att dessa erfarenheter 1) förberedde mig väldigt bra, 2) jag insåg att Corporation Finance är det jag verkligen vill jobba med, och viktigast av allt, 3) jag blev väldigt bra på kortkommandon i både PowerPoint och Excel. 

Berätta lite om ditt team Power and Utilities, vad arbetar ni med och vad har du varit involverad i under dina första veckor?
Jag är en del av teamet för Power and Utilities och vi jobbar med allt inom energi och infrastruktur, vilket är väldigt spännande. Under min första tid har jag jobbat med ett projekt inom finansiering av solkraft, en carve-out inom energisektorn samt varit involverad i att hjälpa en finansiell investerare att köpa upp en tillgång. Det känns spännande att vara med i omställningen av vårt energisystem och att hjälpa företag som gör vårt samhälle bättre. Branschen är väldigt aktiv i dagsläget med många investerare som vill vara med på tåget. Det är en fartfylld miljö med mycket intressant som pågår. 

Det var mina fina kollegor som precis som jag började som analytiker på Lead Advisory i augusti , visst är de trevliga?! Just nu söker vi nya analytiker till hela SaT med start i augusti 2021. Om du vill bli en del av vårt härliga gäng hittar du länk till annonsen här. Jag hoppas att vi lyckats reda ut lite frågetecken kring vad vi gör på dagarna, vilka uppgifter man kan få ta sig an som ny och framförallt, vilka vi är som jobbar här i teamet. Om något fortfarande skulle vara oklart, får du gärna skicka ett meddelande på Linkedin till mig eller någon av de andra analytikerna!

På återseende!