Att vara ny i en ny vardag

Hej kära läsare,

Jag tror att vi alla kan enas om att 2020 hittills har varit ett märkligt år. Jag minns att jag stod på nyårsafton och tänkte ”nytt år, nya möjligheter”, som man tänker varje år, men kanske lite extra denna gång, eftersom detta var ett år jag verkligen sett fram emot och längtat efter. Jag skulle äntligen få lämna studentlivet bakom mig och kliva in i arbetslivet – snacka om nya möjligheter! En vår som skulle ha kantats av studentevent, examensbal och examensceremoni ställdes snabbt om till digitala AW:s, löprundor i skogen och hemester. Om det är något jag har lärt mig under mina ringa 26 år på denna jord, så är det att saker sällan blir precis som man har tänkt sig. Att 2020 fortfarande kommer vara ett år fyllt av nya upplevelser och erfarenheter är det dock ingen tvekan om, även om en global pandemi var något utöver vad jag hade förväntat mig.

Mitt namn är Matilda Dahlenborg och efter att i juni ha tagit min examen från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, där jag läste masterprogrammet i Accounting and Financial Management, har jag nu bytt ut den härliga västkusten mot huvudstaden och nya äventyr. Det känns fantastiskt roligt och spännande! I början av augusti klev jag in på EY:s kontor här i Stockholm för min första dag som analytiker på avdelningen Lead Advisory/Corporate Finance som tillhör affärsområdet Strategy and Transactions eller SaT som är förkortningen vi oftast slänger oss med. Inför min start på EY var tankarna många – hur ser vardagen ut på vår avdelning? Hur jobbar mitt team när mycket fortfarande sker på distans? Och sen såklart livets stora frågor, när äter vi lunch och var finns kaffemaskinen? Skämt åsido, det är skönt att vissa saker i alla fall är som vanligt. I en värld där mycket fortfarande är nytt och lite ovant är kaffepauserna fortfarande lika viktiga.

Att vara ny på jobbet är alltid lite nervöst och spännande, oavsett pandemi eller inte, men min upplevelse av mina första veckor på EY har verkligen överträffat alla mina förväntningar! Det märks verkligen att det skett en stor omställning till distansarbete, att man snabbt anpassat sin vardag med hjälp av digitala verktyg och att alla vet hur viktigt det är att hjälpas åt för att få vardagen att flyta på i en osäker omvärld. I mitt sektorteam TMT (Tech, Media & Entertainment, and Telecommunications) börjar vi alltid dagen med ett team-call för att diskutera aktuella händelser, status i de olika projekten och prata om dagens fokus − ett bra sätt att hålla sig uppdaterad om vad som händer på olika fronter när majoriteten av oss jobbar på distans. Även i projekt sker mycket av arbetet på distans med veckovisa avstämningar via telefon med involverade parter och alla större möten hålls digitalt, något som jag tycker har fungerat fantastiskt bra! 

Introduktionsvecka med utbildningar, workshops och teamaktiviteter.

Att vara ny på EY brukar innebära en resa till Toledo i Spanien tillsammans med alla nya analytiker på SaT från de nordiska länderna. Men med årets förutsättningar, erbjöds en kreativt uppdaterad variant, då vi genomförde denna introduktionsvecka på distans från Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo. Under veckan deltog vi i gemensamma digitala utbildningar och hade workshops tillsammans med våra norska, finska och danska kollegor från Lead Advisory via Microsoft Teams.

Utöver detta hade vi i Stockholm en stående tävling under veckan som lockade fram vinnarskallen hos de flesta av oss. Vi tävlade i aktiviteter som Escape Room utomhus i Gamla stan, boule, kubb och buzzword bingo, där jag tog hem viktiga poäng till mitt lag med ord som ’E-commerce’, ’Millenials’ och ’Circular’ även om det inte tog oss hela vägen till vinst. I ett soligt Stockholm skapade vi tillsammans en riktigt bra introduktionsvecka med lärorika diskussioner, en rejäl dos av kämparanda i deltävlingarna, många skratt och fantastisk stämning − om än några grader kallare än vad Spanien hade erbjudit. Men vad gör det när man har ett så härligt gäng att umgås med!

Anna Svanberg, vd EY, på ett studentevent tillsammans med Women’s Finance Day.

I veckan hade jag även möjlighet att delta vid ett studentevent som anordnades tillsammans med Women’s Finance Day från Handelshögskolan här i Stockholm. Det var fantastiskt kul att vi hade möjlighet att bjuda in ett fåtal kvinnliga studenter till kontoret för digitala föredrag med vår vd Anna Svanberg som berättade om sin resa inom EY och Carola Forsell som gav oss en snabbkurs i ”How to sell a good idea”. Det var väldigt lärorikt och ledde till mycket bra diskussioner med studenterna.

Detta är endast ett av många initiativ som vi inom EY och SaT driver för att inspirera fler tjejer till att välja finansbranschen, då det är en fråga som ständigt är aktuell och högt prioriterad inom vårt affärsområde. Vi har även ett kvinnligt nätverk, Women in Transactions, som anordnar både interna aktiviteter och externa event för tjejer som är intresserade av att lära sig mer om företagstransaktioner. Jag hoppas verkligen att vi snart får dra igång med detta igen, håll utkik för mer information framöver!

Jag ser verkligen fram emot när vi har möjlighet att besöka er på universiteten runtom i Sverige igen och prata mer om allt roligt ni kan få uppleva på SaT. Till dess, om ni har några frågor och funderingar, släng iväg en kommentar eller ett meddelande på LinkedIn, så ska vi nog kunna reda ut de flesta frågetecknen. Om du redan nu vill upptäcka en av våra avdelningar inom SaT, så har vår grupp inom Strategy precis lagt upp en annons för ett internship under våren 2021. Det är en fantastisk chans att få en inblick i företagstransaktioner och se hur vår vardag kan se ut – så in och sök här!

På återseende!