Min väg till EY

Hemmakontoret med kattråttan Elsa.

I mitt första inlägg tänkte jag berätta om hur jag hamnade på EY och min väg hit.

När jag började på juristprogrammet hade jag inte en tanke på att skatterätt var något jag ville jobba med. Jag tänkte nog som många andra, att man söker till juristprogrammet för att man vill jobba med straffrätt eller bolagsrätt.

Under första halvan av juristprogrammet läste jag en grundkurs i skatterätt och det var då jag först fick upp ögonen för skatt. Jag insåg att skatterätten är ett stort och viktigt rättsområde, där man kan fördjupa sig i oändligt många områden. Skatterätten är dessutom ett område som ständigt utvecklas och förändras. Jag lockades även av att skatterätten var ett tekniskt rättsområde. Efter grundkursen i skatterätt var det inga fler skatterättskurser förrän specialkurserna i slutet av juristprogrammet. Eftersom jag precis hade blivit frälst av skatterätten kändes det som en evighet att behöva vänta till specialkurserna för att eventuellt få vidareutveckla mina nyförvärvade skatterättsliga kunskaper. Jag bestämde mig därför för att söka extrajobb på arbetsplatser där jag kunde få jobba med skatterätt.

Mitt första extrajobb där jag fick jobba med skatterätt var på en myndighet. Jag jobbade sammanlagt nästan två år på myndigheten och kände att jag fick en ganska bra bild av hur det kan vara att jobba med skatterätt. I slutet av min tid på myndigheten hade även specialkurserna påbörjats på juristprogrammet. Jag valde att läsa företagsbeskattning och internationell skatterätt och fick upp ögonen för internationell skatt. Under min tid på myndigheten hade jag fått bekräftat för mig själv att skatterätt var ett rättsområde som jag ville arbeta med, framförallt internationell skatt. Men jag var inte säker på om jag vill jobba med det på en myndighet och sökte mig därför till den privata sidan.

Efter mina nästan två år på myndigheten fick jag sommarjobb på ett företags skatteavdelning. Jag fick nu pröva att jobba ”in-house” med internationell skatterätt. När jag jobbade på företaget insåg jag att även stora globala företag och koncerner med egna skatterättsliga avdelningar använder konsultbyråer, framför allt när det handlar om större frågor. Jag som var i slutskedet av min utbildning, men i början av min yrkeskarriär insåg att jag ville jobba på en revisionsbyrå, helst på en av de så kallade big four.

Jag visste att jag inte ville jobba på en myndighet, och att det inte fanns några företag som kunde matcha den samlade kunskap och erfarenhet som revisionsbyråerna besatt. Därför kändes det självklart för mig som snart var nykläckt jurist att söka mig till en revisionsbyrå.

Examensfirande, namnet blev i alla fall rätt (tog examen 2020).

Jag var nu inne på min sista termin på juristprogrammet. Jag skrev mitt examensarbete inom internationell skatterätt och det var dags att börja söka jobb på riktigt. Jag visste att jag ville söka mig till big four-byråerna och jag visste även vilken av big four som var mitt förstahandsval. Under den internationella skatterättskursen på juristprogrammet gjorde vi studiebesök på alla big four-byråerna och jag fick då en väldigt bra bild av EY. Jag visste även att EY är en väldigt framgångsrik byrå som har mottagit flera utmärkelser, bland annat European Tax Firm of the Year och Sweden Transfer Pricing Firm of the Year. Att ha EY som förstahandsval var därför självklart.

Det här var historian om min väg till EY!

Relaterar du till detta, är intresserad av skatterätt och vill börja på en global byrå som finns i över 150 länder eller om du bara vill veta mer om EY, rekommenderar jag dig att delta i den årliga skatterättstävlingen EY Young Tax Professionell of the Year. I prispotten finns bland annat ett anställningskontrakt med flexibelt startdatum och prispengar.