En kort summering av året som har gått…

Då var dagen kommen, den dag då mitt sista inlägg publiceras här på Karriärbloggen. Det är med stor glädje, men även lite vemod, jag sitter och reflekterar över det gångna året på EY – ett år som började i ett soligt Toledo i Spanien och avslutas på Blommensbergsvägen i ett ganska soligt Aspudden som har varit platsen för mitt hemmakontor sedan ungefär ett kvartal tillbaka.

Härlig plats att reflektera över det gångna året på.

En del trogna läsare kommer säkert ihåg att min bloggkarriär här på EY började med ett inlägg om EY Seren, en ny del inom Advisory i Sverige som skulle byggas upp och där jag skulle jobba framöver. Precis som ni kan läsa i mitt första inlägg har vi inom EY Seren jobbat ganska hårt för att bygga upp ett erbjudande inom design och innovation på egen hand. Nyligen fick vi dock den fantastiska nyheten att EY har förvärvat Doberman och att vi istället kommer utveckla ett erbjudande tillsammans med dem inom strategi, CX, innovation och design. Detta är ett nytt kapitel för oss som vi är riktigt taggade inför och som även gör vårt erbjudande på marknaden riktigt tungt. Utöver förvärvet av Doberman, som du kan läsa mer om här, kommer flera andra förändringar ske inom kort som ett led i vår nya globala strategi ”NextWave”. Exempelvis kommer vårt affärsområde byta namn och vi kommer att kalla oss för ”Consulting” istället för ”Advisory”. Namnbytet känns logiskt och helt rätt då vi i första hand faktiskt kallar oss själva för konsulter och inte rådgivare. Mitt team kommer hamna inom ett kompetensområde som kallas ”Business Transformation”, vilket också är mer logiskt, och framförallt mer deskriptivt, än ”EY Seren”.

Utöver nämnda strategiska förändringar har jag personligen hunnit med en hel del under mitt första år som konsult. Jag har avklarat flera kurser inom SpotOn, två olika Spot On-uppdrag, tre interna roller, några pitchar, en drös offerter och fyra externa projekt. Mina externa projekt har haft väldigt olika omfattning. Det kortaste sträckte sig över en vecka och det längsta (mitt nuvarande) påbörjades i februari och kommer pågå fram till september ungefär. Trots att jag brukar ha ganska svårt för att reflektera över vad jag har lärt mig, känner jag ändå att jag har utvecklats ganska mycket som konsult under det här året. Min utveckling har jag både mig själv och EY att tacka för. Jag är väldigt glad över att jag tagit mig an saker jag aldrig någonsin provat förut och att jag hela tiden gjort mitt bästa för att involvera mig där jag kan – både internt och externt.

Ett konkret exempel är att jag aldrig hade skrivit ett blogginlägg innan jag började på EY. Idag har jag skrivit hela åtta stycken och skulle kunna addera bloggskribent till mitt CV! Mitt tips till dig som vet att du ska börja på EY eller eventuellt tänkte söka dig hit är att vara öppen för alla möjligheter och prova på nya saker. Du kommer antagligen inte utvecklas lika snabbt om du hela tiden håller dig inom din trygghetszon. Prova istället på så mycket som möjligt, inom rimliga gränser, när du får chansen. EY är en grym plats för personlig utveckling, vilket man som anställd absolut bör försöka ta vara på.

Utöver projekt, kurser och liknande har jag hunnit med en massa annat kul tillsammans med mina kollegor. Förutom en pangstart med en härlig, solig och utvecklande vecka i Toledo, har vi hunnit med en grym kick-off, en riktigt härlig julfest, en gigantisk nordisk konferens för Advisory (NALC), en glammig EOY-gala i blå hallen och en oräknelig mängd AW:s för att bara nämna några härligheter. Trots att covid-19 har satt käppar i hjulet för massa planerade roligheter under våren har vi ändå kunnat träffas digitalt ganska ofta för att fira vissa milstolpar eller för att bara ha en avslappnad AW. Förhoppningsvis har vi möjlighet att träffas mer än vi gör just nu till hösten – för visst saknar man att hänga med sina kollegor IRL!

Nu ser jag fram emot en härlig sommar full av nya utmaningar och en efterlängtad semester. Till hösten börjar det nya konsulter här på EY, vilket också innebär ett nytt gäng härliga bloggare. Jag lämnar över stafettpinnen till dem och ser fram emot att följa bloggen i framtiden när jag tar ett steg framåt och istället för karriärbloggare börjar titulera mig karriärbloggsalumn.

Avslutningsvis vill jag säga att du som läser detta mer än gärna får höra av dig till mig genom LinkedIn eller e-post om du skulle ha några frågor eller eventuellt skulle känna att du saknar mig lite grann.

Allt gott,

M.