Konsult, startup eller linjeroll?

Hej kära läsare, 

Hoppas att allt är bra i dessa minst sagt underliga tider. 

Funderar på konsult, linjeroll eller startup, eller hur dålig jag är på att ljuga.

En vanlig fråga jag får, och som jag brottats en del med själv, är varför jag valde konsultyrket framför en mer entreprenöriell bana. Som före detta ”Entrepreneurship and Business Design”-student verkar många förvänta sig att finna mig i någon tech-startup eller som affärsutvecklare i ett mer etablerat bolag. Det var nog vad även jag trodde att jag skulle göra. Varför valde jag då att arbeta som konsult på EY? Brist på innovativa idéer var det inte. Kontaktnätet var hyfsat. Kreativ, javisst. Jobberbjudanden fanns i periferin. Riskkapital fanns det gott om, om än till stor del koncentrerat till Stockholm…

Här kommer det, manifestet…

Ni som läst mina tidigare inlägg vet att en stor del av vad som lockade med EY var det nystartade och växande Digital Finance-initiativet och möjligheten att komma in tidigt där. Det i kombination med en progressiv Process Excellence-partner som inte är rädd för att utforska nya erbjudandeområden håller min entreprenöriella ådra i schack. 

Mer generellt, oberoende av avdelning? Jag tänker att de flesta av er som läser detta inte nödvändigtvis aspirerar på en karriär inom just Process Excellence eller Digital Finance. Därmed försöker jag mig på att lista några mer övergripande punkter som styrde och stärkte mig i mitt val. 

Ackumulerad kunskap
Genom en stor mängd uppdrag av varierande karaktär och omfattning över hela jorden finns oerhört mycket kunskap samlad. Många kollegor har också arbetat på andra arbetsplatser under perioder av sitt arbetsliv och tar med sig unika erfarenheter därifrån. Detta gör att den kollektiva kunskaps- och erfarenhetsnivån är hög. Detta är viktigt av två anledningar. Dels kan kunskapen komma till nytta i kundprojekt, dels är det ett guldläge för personlig utveckling. Trivs du med att aldrig vara den ”smartaste” personen i rummet har du kommit rätt. 

Varumärkeskännedom, bredd och högt prioriterade uppdrag
EY rankas bland topp tio av de mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige bland ekonomistudenter. Bland juridikstudenter är EY branschbäst. Även bland företag har EY gott rykte, även om jag får erkänna att förkortningen ”EY” inte satt sig riktigt… ”Jaha, Ernst and Young”, är något jag hör mer ofta än jag vill erkänna… Den goda varumärkeskännedomen gör det sannolikt enklare att vinna vissa typer av uppdrag, och gör att uppdragen vi har ofta är relativt omfattande och högt prioriterade inom kundernas organisationer. Det goda ryktet kan såklart också vara en nackdel då EY riskerar att på förhand döms ut som ”för stora” för vissa typer av uppdrag. På ett mer personligt plan är det såklart ingen nackdel att ha EY-loggan på sitt cv heller. Jag och många med mig ser det som en kvalitetsstämpel. 

EY är en global organisation
Inom EY finns det goda möjligheter att arbeta på något av våra andra kontor runtom i världen, antingen under en begränsad tid eller mer permanent. För att nämna ett exempel har jag en kollega som arbetat på New York-kontoret i snart ett år. Redan under min rekrytering diskuterades möjligheten att arbeta i Köpenhamn, något som jag och min sambo haft ögonen på under en tid. Det är inte aktuellt just nu av flera anledningar, men det känns tryggt att veta att det inte är omöjligt att byta kontor, ort och land om situationen ändras – utan att för den sakens skull byta arbetsgivare. 

Personlig utveckling
En sak som tilltalar mig med min roll på EY är möjligheten att utmanas och testa mina gränser under relativt kontrollerade former. Motsägelsefullt? Vad jag menar är att jag uppmuntras att ta ansvar och prestera, men att det alltid finns mer seniora kollegor att luta mig mot, fråga om råd och bolla idéer med. Det blir som en stegvis tillvänjning där man i takt med att man växer in i rollen får mer och mer ansvar. Som jag skrivit tidigare finns det också en bra process för feedback. Bemanningsmodellen hade inte fungerat för en startup, men för att skolas in i konsultvärlden fungerar den utmärkt. Kombinerat med floran av uppdrag tror jag att det skulle vara svårt att få liknande bredd på kunskapen i en linjeroll.

Fortbildning
Som bland annat Hannes har nämnt tidigare finns goda möjligheter till utbildning och fortbildning, både genom obligatoriska kurser och frivilliga initiativ såsom EY Badges. Jag fick, medan jag skrev detta, ett påminnelsemail med ämnesraden ”Keep the momentum going on your Robotic Process Automation badge”. Lyckligtvis är jag fullbelagd i ett intressant kunduppdrag och kan med gott samvete skicka mailet till papperskorgen, men jag gillar att vi uppmuntras att kontinuerligt utforska nya saker.

Jag hörde förresten i någon ljudbok (jag minns tyvärr inte vilken) att man tar in mest kunskap tidigt på morgonen, så jag testar sedan ett par veckor tillbaka att lägga 20–30 minuter i samband med frukosten på att lära mig något nytt. Det kan väl inte skada antar jag. Får se hur länge jag håller ut. Det tar 21 dagar att etablera en ny vana, eller hur var det nu? Den slutsatsen drogs förmodligen från en studie från 60-talet, och baserades på hur fort människor som genomgått en amputation lyckades anpassa sig till förlusten av en kroppsdel. Att det skulle ta just 21 dagar att även anpassa sig till andra former av förändringar är, ja, antagligen en grov överförenkling. Det var dagens lektion i värdelöst vetande. Jag väljer att tro på 3-veckorsförenklingen, och nästa gång vi hörs kommer jag att vara ett proffs på att lära mig nya saker på morgnarna.

Ciao

Våren har kommit till Göteborg med viss obeslutsamhet (2 plusgrader i morse).