Mina kollegors bästa tips för arbete hemifrån i dessa karantäntider

Coronavirus hit och coronavirus dit. 80 procent av alla konversationer jag har kretsar kring denna pandemi. En inte på något vis bekräftad eller vetenskaplig siffra. Men sådär på ett ungefär.

Dessa tider ställer inte bara krav på nya sätt att leva och förhålla sig till saker i livet, utan även på nya sätt att arbeta. Ibland kan det kännas hopplöst – och då kan man behöva lite goda råd och bra tips om hur vardagen kan förgyllas. Därför har jag frågat runt bland mina kollegor och i mitt team efter deras bästa tips för arbete hemifrån i dessa coronatider.

Hälsningar från hemmakontoret.

Ha virtuella AW:s och kaffepauser med video – det är så himla mycket trevligare när man kan se varandra
I mitt team är fredagens stående AW nästintill ett måste, och man vill för allt i världen inte missa en go’ stund med kollegorna. AW:n är rentav veckans höjdpunkt, som en av våra partners brukar säga. Och karantänen stoppar oss inte från att genomföra våra AW, utan dessa genomförs nu virtuellt över video med hela teamet samlat. På samma sätt tar vi virtuella kaffepauser – för att kompensera för saknaden efter varandra. Att köra mötena med video gör det hela roligare!

Skapa en god rutin för dagen – likt hur du hade lagt upp den om du var på kontoret
Lägg upp dagen så som du hade gjort om du var på kontoret. Skapa en välfungerande jobbrutin hemma och se till att följa din plan. Gå upp i tid, gör dig i ordning, ät frukost, lunch och middag på de tider du brukar. Planera in små kafferaster eller mikropauser där emellan. Ett bra tips är också att inte äta framför datorn, utan att ta en dedikerad lunchpaus. Många tipsar även om att klä på sig ” på riktigt”, det vill säga som om man skulle ha gått till kontoret, och inte gå runt i myskläderna hela dagen.

Ta dig ut i friska luften och rör på dig
Detta tips var det mest vanligt förekommande bland mina kollegor. Somliga tar morgonpromenader innan de slår upp datorn och påbörjar arbetsdagen, medan vissa i stället tar sig ut under lunchen eller tar ett jobbsamtal promenerandes när det är möjligt. Vissa går ut i solen med en podd i öronen – andra promenerar i sällskap av en kollega eller vän eller partner. Vissa väljer en springtur eller ett träningspass i stället för promenad. Den gemensamma nämnaren är i alla fall – se till att få lite frisk luft och att röra på dig.

Kontinuerliga check-in med teamet
Att regelbundet stämma av med teamet underlättar samarbetet. Flera projektteam har en pågående chatt i Teams för att enkelt kunna ”prata” på ongoing basis. Det bidrar till känslan av att arbeta tillsammans, och gör så att man slipper ringa varann för mindre ärenden som i stället kan hanteras i chatten.

Koppla ifrån arbetet när du är klar för dagen
Stäng av och ställ undan datorn när du har bestämt dig för att arbetsdagen är över, så att du inte smyger förbi och ”bara kollar något snabbt” hela kvällarna. Då är det lätt hänt att man arbetar alla dygnets vakna timmar. Har också fått in tips om att få bort jobbgrejerna från till exempel köksbordet eller vardagsrummet när kvällen börjar.

Arbeta vid så ergonomisk plats som möjligt
Välj bord och stol i stället för soffan, sängen eller annan mysplats. Sedan är det bra att fixa en bra stol att sitta på. Höj- och sänkbart ”skrivbord” kan fixas av strykbrädan om man saknar att kunna höja upp skrivbordet som på kontoret. Det kan vara skönt att stretcha ut ryggen, då man lätt tenderar att hamna i en ganska ensidig arbetsposition.

Övriga tips
Arbeta från köket kan påverka midjemåttet
Skaffa 1–2 skärmar
Drick vatten
Köp med dig lunch från en restaurang du gillar

Hitta kreativa sätt att umgås
Prata med familj och vänner med videosamtal, och umgås med en liten skara människor som inte är i riskgrupp och som inte träffar andra. Själv har jag laddat ner appen Houseparty för att enkelt kunna umgås med vänner virtuellt om man inte kan eller vill ses!

Kanske är dock det viktigaste att hålla humöret uppe. Lättare sagt än gjort. Men det hade kunnat vara värre. Se till det positiva i vardagen och förgyll den med sådant du tycker om. Köp hem din favoritmat, gör något du tycker om, byt till nya lakan i sängen – eller vad som helst som gör tillvaron lite bättre.

Ta hand om er,
Alexandra