Några reflektioner i coronatider ur ett skatteperspektiv

Coronaviruset är på allas läppar oavsett om det gäller jobbet eller privat. Det är oundvikligt och jag är troligen inte ensam om att vara både rädd och deppig över rådande situation. För att inte deppa ihop totalt försöker jag fokusera på de små ljusglimtar som trots allt skiner igenom mitt i krisen. Tänkte dela med mig av några här.

Precis som de flesta andra på EY jobbar jag hemifrån nu och jag är tacksam för att jag har ett jobb som det funkar att flytta hem på detta vis. Jag är också tacksam att jag jobbar med skatt just nu, för skattefrågorna finns kvar oavsett hur krisigt läget är. Dock har jag märkt att typen av frågor som flödat in de senaste veckorna är av en annan typ. Innan krisen blossade upp hade jag exempelvis väldigt dålig koll på reglerna kring betalningsanstånd av skatt, något som jag nu har betydligt bättre koll på. Både när det gäller Sverige och övriga länder i Europa. Ganska intressant tycker i alla fall jag som skattenörd.

Jobbpauserna har bland annat resulterat i flera plantbebisar.

I krisen som vi just nu befinner oss i märker jag också hur kontakten med våra kunder förändrats. Kontakten är närmare och mer frekvent än vad den vanligtvis varit och det gäller båda vägarna. Det är som att man i konsultrollen också trätt in i något slags stabsläge och är redo att hjälpa kunderna med deras utmaningar på absolut bästa sätt genom nära, snabb och bra rådgivning.

Vår chef envisas med att dagligen skicka ut påminnelser om att ta pauser och det tog inte lång tid innan jag förstod varför det var så viktigt. När man jobbar hemma är det lätt att arbetsdagen och fritiden går in i varandra och gränsen för när man är ledig och när man jobbar blir otydlig. Detta tyckte jag var väldigt jobbigt första veckan på hemmakontoret. Därför försöker jag verkligen hålla noga koll på både arbetsdagens början, slut och pauserna där emellan. Jag brukar passa på att pyssla om mina plantor och odlingar under mina pauser. Det är både avkopplande och jag får faktiskt en gnutta hopp om framtiden när jag märker att i alla fall fröerna gror som de gjort tidigare år.

Detta var några tankar från mig. Ta hand om er vart ni än befinner er runt om i Sverige och visa respekt för människor som befinner sig i riskzonen genom att göra vad ni kan för att minimera riskspridningen.