På en skala från hemmakontor till strykbräda, vem är du när du ”karantänar”?

Att mötas digitalt är numera min och mångas vardag.

Både @catinkat och @mathiasmalik har skrivit förträffliga inlägg om hur det är att arbeta hemifrån under rådande COVID-19-pandemi. Jag har också graviterat ditåt, vare sig jag velat eller inte. Dålig fantasi? Kanske… men nuvarande situation är någonting som min generation aldrig har varit i närheten av tidigare. Det i kombination med att vardagen är ganska annorlunda (och inte minst mer centrerad kring hemmet) än vad den var för bara ett par månader sedan, gör att hemarbetssituationen nästan automatiskt hamnar top-of-mind. Med risk för att verka fantasilös sållar jag mig därmed till skaran av EY-medarbetare som för närvarande arbetar hemifrån och skriver om det på Karriärbloggen.

Som tidigare skribenter skrivit om är det viktigt med träning och rörelse när det inte kommer lika naturligt i form av transportsträckor till och från jobbet. Det är lätt att bli sittandes framför datorn i långtifrån ergonomiska arbetsställningar när man karantänar (varför ska vi alltid göra verb av saker som inte ska vara verb?). Jag har pausat mitt gymmedlemskap, men har istället ökat mängden löpning, suboptimal hemmaträning och regelbundna promenader. När jag tänker efter rör jag nog mer på mig nu än vad jag gör annars.

Mitt nya ”kontor” i ett hörn av vardagsrummet.

På temat ergonomi har jag uppgraderat min hemarbetsplats och avancerat från laptop ovanpå en skolåda till extraskärm, externt tangentbord och en inte lika stenhård stol som i början av min karantän. Flera av mina kollegor har någon variant av hemmakontor sedan tidigare, men vi som inte har det får vara desto mer kreativa. En lösning som jag sett att många använder sig av är något de flesta har hemma: en strykbräda som ståbord. Vilka knep har du när du jobbar eller studerar hemifrån?

Jag har i stort sett bibehållit mina jobbrutiner när jag arbetar hemifrån. Vi håller dagliga incheckningsmöten med avdelningen för att gå igenom aktuella projekt, hur vi kan stötta varandra – och inte minst för att träffas, om än i digital form. Jag rekommenderar varmt att använda videosamtal då det har en positiv inverkan på delaktighet, motivation, effektivitet i samtalen etc. Det bidrar också till en mycket trevligare arbetsmiljö att få se leende ansikten i motsats till en grå Microsoft Teams-bakgrund.

Lika viktigt som det är att mentalt ”vara på jobbet” är det att ”gå hem”. Jag försöker hantera detta genom att i slutet av arbetsdagen lägga in någon aktivitet som tydligt kontrasterar mot arbete framför datorn . I går monterade jag golv på balkongen och förra veckan var det fönster- och skoputs. Det är också en perfekt tillfällighet att min sambo slutar jobbet någon timma efter mig och jobbar inom en halvtimmas promenadavstånd, En promenad för att möta henne fungerar som perfekt ”rensa huvudet”-aktivitet med andra ord.

Jag är positivt överraskad över hur snabbt människor och företag har lyckats ställa om till en mer digital tillvaro och samvaro. Jag och mina närmaste kollegor har jobbat hemifrån i snart en månad nu, och under den tiden har i stort sett alla kundmöten skett över digitala verktyg. Samtidigt är jag väldigt nyfiken på de långsiktiga effekterna. Kan det bli så att även de som inte är ”digitala nomader” nu blir mer bekväma med att arbeta digitalt? Kan detta ”bevisa” att det går att bibehålla en hög effektivitet (eller öka effektiviteten?) trots en mer flexibel arbetsmiljö? Går det att omvandla kontroll till tillit och bra ledarskap? Det ska bli spännande att se hur många som helt går tillbaka till hur de arbetade innan och hur många som anammar en i alla fall delvis digital tillvaro. Det ställer höga krav, men jag tycker att vi som samhälle har lyckats ganska bra hittills. Personligen längtar jag efter att vara tillbaka på kontoret, men välkomnar samtidigt flexibiliteten i att ibland kunna arbeta hemifrån. Jag hoppas att fler företag hänger på.

Jag inser att jag genom det bedrövliga ordvalet ”karantänar” ovan bidrar till ordets spridning. Nåja, skadan sker oavsett om jag använder ordet eller inte. Snöbollen är redan i rullning. Vi kan väl enas om att det är fruktansvärt fult i alla fall? Och att det lär bli årets nyord 2020…

Ta hand om dig. Glad påsk!