Så här arbetar jag hemifrån i dessa minst sagt konstiga tider

Jag på hemmakontoret.

Nu har det verkligen blivit en helt ny vardag för mig, och säkerligen för dig också. Vilken underlig tid vi lever i. Vi får helt enkelt hjälpa varandra att ta oss igenom detta på bästa möjliga sätt!

Numera arbetar min avdelning hemifrån i största möjliga mån. Och jag är glad över att jag arbetar med något som faktiskt går att göra hemifrån. Det enda som behövs är egentligen en dator, uppkoppling och något sätt att hålla distansmöten på. Men det krävs också lite eftertanke för att klara av omställningen på bästa sätt. Så här kommer en beskrivning av hur jag försökt få till en ny bra arbetsvardag, där ståbord, hemmaträning, hundar och videofika är ingredienser. Kanske kan det fungera som tips till dig om du också arbetar eller pluggar hemifrån just nu.

Själv har jag sett till att ha två olika arbetsplatser hemma. En plats med ett normalhögt bord, en kontorsstol och en extra skärm, och en annan plats med ett ståbord som jag kan ställa mig vid när jag inte vill sitta. Normalt sett har jag ett höj- och sänkbart bord på jobbet, och två stora skärmar utöver min laptop. Jag brukar stå upp nästan hela dagarna. Tycker att jag tänker bättre då, så för mig är det viktigt att kunna stå någonstans och arbeta. När jag sedan sitter ner måste jag ha en kontorsstol för att inte få ont i ryggen, vilket jag annars kan få lite till och från.

Så som det är nu fungerar det väldigt bra för mig att arbeta hemifrån. Det kan till och med vara lättare att arbeta effektivt hemma tycker jag. Här kan jag ha musik på utan att behöva hörlurar, och det är inget som händer runtomkring som kan störa. När man sitter i ett öppet landskap som vi oftast gör på kontoret så är det nästan alltid någon som pratar, vilket i och för sig kan vara trevligt ur en social synpunkt, men också lite störande ibland. Så är det inte hemma hos mig, utan normalt sett är det lugnt.

Lova och Lycka när Lycka hade skadat tassen.

Kanske inte lika lugnt när jag har lilla hunden Lova och kanske även hennes äldre syster Lycka hemma hos mig. Båda två är oftast på hunddagis på dagarna, men häromdagen hade dom en liten fight och Lova bet på Lyckas tass med sina vassa valptänder. Det gjorde att Lycka inte kunde gå på hunddagis, utan jag fick ha hundarna hemma hos mig hela dagarna. På sätt och vis var det bara bra, för då kom jag ut på promenader lite oftare. Att ta pauser, som är väldigt viktigt att göra, kommer inte lika naturligt för mig hemma. På jobbet tar jag ofta pauser genom att gå och ta en kaffe med en kollega. Ett substitut för det när man jobbar hemma kan vara att ha ett kort videosamtal med en vän eller kollega samtidigt som man tar en kaffe, eller att promenera med hundarna. Så att ha hundar hemma är inte så dumt faktiskt.

Dessutom är det väldigt mysigt med hundar. Social kontakt är ju något vi alla försöker hålla oss borta från överlag för tillfället för att minska spridningen av viruset. Då är det inte så tokigt att ha något husdjur att prata och mysa med 😊. Att arbeta hemifrån är verkligen inte lika socialt som att arbeta på kontoret, så då är det viktigt att tänka till, särskilt för mig som är rätt så social av mig. Förutom att ha hundarna hos mig mer, försöker jag se till att använda video så ofta som möjligt när jag ringer någon. Att till exempel organisera en virtuell gruppfika eller liknande är inte en dum idé. På jobbet har vi börjat ha virtuella AW:s på fredagar, vilket är supertrevligt! 😀  Absolut ett tips för dig som inte testat det!

Jag när jag tränar hemma.

En annan sak som känns extra viktigt nu är att hålla igång med träningen. Träning är väldigt viktigt för mig för att jag ska må bra, så jag har kommit igång med en riktigt bra träningsrutin hemma. Det är egentligen superenkelt att träna hemma, man behöver inte alls mycket plats och egentligen inga redskap över huvud taget. Bara att sätta på musik och göra det man tycker är kul! Jag har gjort några olika träningsprogram, bland annat på matta men också en liten balettklass vid en provisorisk balettstång (…kanske ska ta och installera en riktigt snart! 😊). I och med att jag har en bakgrund som balettdansös och även är balettlärare kan jag lätt sätta ihop mina egna träningsprogram, men det finns en mängd olika workouts online för den som vill hitta ett träningsprogram. Verkligen något jag rekommenderar!

En annan sak som är viktig att få till är en rutin för när man ska arbeta och när man gör annat hemma, samt att sätta upp tydliga arbetsmål för dagen. Här har jag stor hjälp av att ha regelbundna gruppmöten med dom jag jobbar med. Men annars kan man bestämma med en kollega eller vän att man tar en virtuell morgonkaffe en viss tid, för att prata om vad man ska göra på dagen.

Överlag måste jag säga att jag tycker det fungerar väldigt bra att arbeta hemifrån! Hoppas det går bra för dig med. Ta hand om dig!