Vykort från Europas sydligaste spets

Johan i egen hög person från ett soligt Malta. Efter några månader i vanlig svensk vinter kan man inte dra sig från att bli lite avis.

Har du någonsin hört talas om staden Sliema? Troligtvis inte. Eller… om du har det blir jag mäkta imponerad. Det är nämligen Maltas fjärde största stad, fint beläget på landets nordöstkust. Nu kanske någon geografifantast slår mig på fingrarna, då det inte bokstavligen är Europas sydligaste punkt som min titel antyder, men något catchigt måste jag ju lura in dig som läsare med. Nog med reseguideinformation, varför babblar jag på om Sliema? Jo, det är nämligen min kollega Johan Pettersons tillfälliga hem och arbetsplats!

Det var Johan som rekryterade mig till EY och revision, men han befann sig inte på kontoret när jag väl började. Johan hade nämligen bestämt sig för att ta ett utbytesår på EY-kontoret på Malta. Likt studenter åker på utbytesterminer har nämligen EY ett antal olika program som varar mellan 3 månader och 3 år som inkluderar just utlandstjänstgöring. Dessutom kan kontor som tillfälligt behöver extra resurser eller specifika kompetenser annonsera om detta på vårt intranät. Längs med dessa kanaler stötte Johan på ”Global Mobility Pipeline” där Malta flaggade för att de sökte en revisor med flygindustrierfarenhet. Då Johan inte bara har jobbat inom flygbranschen, utan även har flygcertifikat (!) passade det som handen i handsken och Johan med familj begav sig söderut.

Johan, hur föddes tankarna om utlandstjänstgöring?

”Genom EY fick jag träffa en mentor för att bolla tankar om karriär och kom då fram till att utlandstjänstgöring var ett bra val. Min fru ställde två krav för att följa med: Det ska vara varmt och man ska prata engelska. Vi funderade på länder som USA, Sydafrika och Australien, men till sist blev det något helt annat.”

Minst sagt annorlunda blev det då hela familjen nu bor i lägenhet i centrala Sliema där deras två barn, 8 och 13 år gamla, går i maltesisk skola. Förutom en påtaglig omställning kulturellt och socialt, skiljer sig Johans dagliga revisionsarbete även en hel del mellan Umeå och Malta.

”Den största skillnaden är storleken på bolag. Jag använder samma revisionsmetod och gör samma uppgifter, men bolagen är mycket större här nere. Även fast jag varit revisor i drygt tio år fortsätter utmaningarna att komma. Här på Malta får jag jobba med branscher jag knappt visste fanns. Eftersom många bolag är globala har jag även behövt söka tre olika ackrediteringar, bland annat för det amerikanska redovisningsregelverket US GAAP. Min inlärningskurva har inte varit brantare sedan jag började på EY! Inte blir det mindre intressant av att det på kontoret arbetar cirka 300 personer från 12 olika länder, till exempel Filippinerna, Sydafrika, England och Georgien.”

Maltakontorets löpgrupp! Extra aktiviteter är ett optimalt sätt att komma in i en ny grupp, ett nytt kontor och nytt land.

För mig personligen i alla fall var det lite av en överraskning att Malta är ett nav för internationell handel. Johan jobbar till exempel med en stor kund inom palmoljebranschen i Malaysia, ett bolag som säljer bilar i Afrika och ett oljebolag i Uzbekistan. Faktum är att Johan bara har en enda kund som uteslutande har verksamhet i Malta. När vi ändå är inne på kundområdet, menar Johan att det roligaste med att vara revisor är: alla kundkontakter.

”Är man nyfiken som person och vill ha ett flexibelt arbete, då är revisor världens bästa yrke. Med de digitala verktyg vi har i dag skulle jag i princip kunna sitta på månen och göra mitt jobb. Att finnas tillgänglig för kunder och kollegor är viktigare än att fysiskt finns på kontoret vissa klockslag. Vi tar flexibiliteten för given, men jag påminns om den ynnest det är att ha flexibilitet i den utsträckning som inom Audit på EY när jag pratar med vänner inom andra branscher eller kollegor som slutat.”

Just mobilitet, internationella projekt och kompetensutveckling på andra orter var områden jag och Johan diskuterade på min anställningsintervju. Jag tillbringade 3 år på, och tog examen från, ett college en timme väst om NYC. Med det sagt var just mobilitet något attraktivt i mina ögon, då jag vände hemåt igen för att hålla dörrarna öppna för att eventuellt en dag bege mig ut i världen igen. Johan, som idag gör just en sådan resa, sätter ord på det bättre:

”När EY talar om mobilitet menar vi allt som handlar om rörlighet. Det kan vara rörlighet i Sverige, Norden eller världen, men även mellan olika affärsområden eller tjänsteområden. Oavsett om det handlar om att arbeta utomlands, på ett annat kontor i Sverige eller med andra arbetsuppgifter, så är mobilitet en chans att göra något som både utmanar och utvecklar. För mig är Malta ett sätt att fortsätta utvecklas och ett steg på vägen mot mitt långsiktiga karriärmål – att bli partner på EY.”

Som du hör kan revision vara en större färgklick än det gråaktiga som många associerar med yrket, eller ta en titt på bilderna i inlägget och döm själv!

Har du någon fråga eller fundering angående detta eller något av mina tidigare inlägg, tveka inte att slänga iväg ett meddelande på mail eller LinkedIn då jag mer än gärna assisterar i det du undrar. Ni hittar informationen i min profil här på bloggen. På återseende!

Hannes