Testa hur livet kan se ut efter studierna genom ett internship – så började min resa på EY/EY-Parthenon

EY-Parthenon LinkedIn

Internship är ett perfekt alternativ om man som student är sugen på att testa olika yrken eller företag innan sin examen – och samtidigt få relevant arbetslivserfarenhet. Min resa på EY/EY-Parthenon började precis så. Genom att jag var EY:s summer intern under sommaren 2018.

Det var för mig en fantastiskt möjlighet att få testa på livet som konsult och få lära känna företaget, samtidigt som företaget fick lära känna mig. Det var sedan en självklarhet för mig att komma tillbaka till det team och den avdelning som jag fattat starkt tycke för under mitt internship. Många av mina kollegor började också sina karriärer på EY med att vara intern – det är med andra ord ett bra första steg😊

Vi på EY-Parthenon erbjuder internship om åtta veckor på heltid under vår och höst med flexibelt startdatum för att det ska passa med studierna. Vi hade en intern hösten 2019, och hittills har vi haft en intern under våren 2020. Jag tog tillfället i akt att fråga de två som senast varit hos oss, Adrian Rudberg och Simon Sternberg, om deras upplevelse av EY-Parthenons Strategy Consulting Internship.

–//–

Adrian, intern hösten 2019.

Berätta lite kort om vem du är Adrian!
Jag pluggar sista året på industriell ekonomi i Linköping och gör mitt exjobb på Ymer Technology. Just nu passar jag på att njuta av sista tiden som student med lite skidåkning i Åre.

Du var intern på EY-Parthenon i åtta veckor, berätta om dina veckor!
Det var åtta intensiva och roliga veckor där jag bland annat fick vara med på fyra projekt, lära känna många härliga kollegor och bekanta mig med jobbet som strategikonsult. Redan innan lunch första dagen hade jag hoppat på mitt första projekt och därefter var det full fart. De projekt jag jobbade på var av varierande karaktär med företag av olika storlek i skilda branscher och arbetsdagarna var omväxlande. Vissa dagar var fyllda av möten, interna och med kunder, andra dagar var det Excel och Powerpoint som gällde. En perfekt kombination av analys och interaktion med andra ord. Utöver det fick jag även följa med till Linköpings universitet för att representera EY-Parthenon under en casekväll.

Vad yrket som strategikonsult innebär är ofta otydligt för personer som inte själva arbetar inom konsultindustrin – vad är din bild av Strategy Consulting?
Min bild av strategy consulting är att man arbetar tillsammans med väldigt kunniga kollegor för att hjälpa kunder att besvara frågor med stor inverkan på deras framtid. Det är snabba puckar, härliga kollegor och lärorika dagar!

Vad tar du främst med dig från ditt internship?
Utöver att yrket känns tilltalande och att jag fick utveckla mina Powerpoint-skills tar jag med mig stämningen på kontoret. Trots att alla hade mycket att göra fanns det alltid tid för lite surr över en kopp kaffe, AW på fredagar och tid till att hjälpa varandra.

Du var ju en av många sökande till vår internship-position, har du några tips till andra som ska söka EY-Parthenon Strategy Consulting Internship?
Jag upplevde att intervjuprocessen fokuserade mycket på personlighet och caselösning. Så fundera några vändor över hur du är som person och träna på lite case.

–//–

Simon, intern våren 2020.

Berätta lite kort om vem du är Simon!
Mitt namn är Simon Sternberg och jag är 22 år och kommer ursprungligen från Nynäshamn. Nu är jag bosatt i Linköping där jag studerar fjärde året på civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi med masterinriktning finans. Förutom ”vanliga” fritidsintressen har jag en passion för skidåkning och dykning, vilket brukar vara de två aktiviteter jag ägnar mig åt under semestertider. Apropå att vara på höga och låga nivåer så är börsmarknaden något jag länge haft ett intresse för vilket återspeglas av valet på min masterinriktning. 

Efter snart fyra år på universitet har det kommit till min insikt att det saknas möjligheter att utöva sina inlärda kunskaper i praktiken. Således valde jag att göra ett internship på EY-Parthenon för att utvecklas ytterligare samtidigt som jag fick möjligheten att lära känna en potentiell arbetsgivare.

Du var intern på EY-Parthenon i åtta veckor, berätta om dina veckor!
Jag kan börja med att säga att det inte finns något generiskt svar på hur en godtycklig vecka inom management consulting ser ut. Det är en väldigt dynamisk miljö att arbeta i och hur din vecka ser ut beror mycket på vilket projekt du arbetar med, vilken fas man befinner sig i, beläggningsgrad inom teamet etc.

Redan första dagen hamnade jag på ett projekt, vilket var otroligt spännande. Jag hann knappt starta min dator innan jag fick mina första kundrelaterade uppgifter. Detta kan säkert upplevas som lite läskigt, men alla var väldigt hjälpsamma och förstående. Det i kombination med att man arbetar iterativt med kontinuerlig feedback gjorde att det kändes enbart kul och utmanande.

Förutom intressanta och utvecklande arbetsuppgifter så är alla på EY-Parthenon väldigt måna om att hålla en god stämning inom teamet. Skidresor, kickoffs och den obligatoriska afterworken varje fredag är bara några av de aktiviteter som skapat känslan av att man arbetar med vänner snarare än kollegor. Sammanfattningsvis är jag otroligt nöjd! Jag känner verkligen att jag har utvecklats som person och breddat min förståelse för detta yrke samtidigt som jag lärt känna många ambitiösa och inspirerande människor.

Vad yrket som strategikonsult innebär är ofta otydligt för personer som inte själva arbetar inom konsultindustrin – vad är din bild av strategy consulting?
Vad strategy consulting innebär var väldigt diffust för mig innan mitt internship. Även om jag har ökat min förståelse för området så skulle jag inte vilja påstå att det är solklart idag heller. Detta beror framförallt på att det finns så otroligt många olika typer av strategy consulting och uppdragen från kunder kan variera enormt. Den gemensamma faktorn är att man löser problem som är strategirelaterade för olika typer av kunder inom ett brett spann av industrier.

Vad tar du främst med dig från ditt internship?
Det jag främst tar med mig är man ska uppskatta ett högt tempo med snabba omväxlingar för att trivas i det arbetsklimat som strategy consulting ofta innebär. Den typen av arbetsklimat möjliggör en brant inlärningskurva, vilket var exakt vad jag letade efter hos en arbetsgivare.

Du var ju en av många sökande till vår internship-position, har du några tips till andra som ska söka EY-Parthenon Strategy Consulting Internship?
Generellt är det väldigt hård konkurrens om internships, så att kunna hantera negativa besked och ta åt sig feedback för att sedan förbättras är key för att lyckas. Nedan följer en lista med mina tips:

  • Ansökan: Det är inte många som får intervjuer, så bara att lyckas med det tyder på att företaget har ett intresse för dig. Se till att ditt cv och personliga brev är fläckfritt samt framhäver dig på bästa möjliga sätt för just det företag du söker.
  • Intervju – personlig del: Var dig själv när du svarar på personliga frågor. Det är lika viktigt att du matchar med företaget som att företaget matchar med dig. Annars finns det en risk att du inte kommer trivas om du skulle ha möjlighet att börja där. Många personliga frågor är generiska, se till du har tänkt igenom dessa inför intervjun.
  • Intervju – case: Under dina intervjuer kommer du få lösa ett flertal case. Förbered dig genom att öva med kompisar, men också med människor som du känner mindre bra för att lära dig hantera nervositet. För vissa är det verkligen två helt olika saker att lösa case framför en kompis vs. en främling. Under denna delen av intervjun är det viktigt att behålla lugnet och att vara strukturerad. Visa intervjuaren hur du tänker och se till att denna är med på lösningsgången. Oftast resulterar det i att du har möjlighet att rädda caset om du är på väg åt fel håll.

–//–

TACK till Adrian och Simon för er medverkan. Och jag hoppas att flera av er läsare inspirerats till att se över vilka möjligheter till internships som finns.

Låter internship som något för dig? You are lucky! I skrivande stund ligger annonsen till EY-Parthenon Strategy Consulting Internship – Fall 2020 ute. Ta chansen att bli min kollega under åtta veckor och få lära, utvecklas och ha kul tillsammans med mig och mina kollegor! Läs mer och ansök här!