EY Entrepreneur Of The Year Forum och socialt entreprenörskap

För er som har missat min kollega Josefins senaste inlägg här på Karriärbloggen, så fick hon och jag tillsammans representera bloggen under EY Entrepreneur Of The Year i Blå hallen för drygt en månad sedan. Det var en helt fantastisk kväll där några av Sveriges främsta entreprenörer hyllades under minst sagt festliga förhållanden. Då du kan läsa allt om själva kvällen i Josefins inlägg tänkte jag skriva om någonting annat än själva galan. Detta inlägg kommer därför handla om EY Entrepreneur Of The Year Forum och den nya hedersutmärkelsen ”Årets sociala entreprenör”.

För att lyckas som entreprenör idag krävs det ofta att man tänker på andra aspekter än man kanske har behövt göra historiskt. För att lyckas med sin idé, skapa intresse för sin produkt eller tjänst samt locka en del kräsna investerare krävs det istället att man tänker på det som brukar benämnas ”tripple bottom line”; Profit, People, Planet. ”Profit” är i detta fall hur man traditionellt har mätt framgången hos ett bolag, ”People” mäter socialt ansvarstagande medan ”Planet” mäter hur miljömässigt ansvarsfullt ett bolag är. Då det blir allt viktigare att ta ett socialt och miljömässigt ansvar har EY i år valt att instifta en hedersutmärkelse för att hylla en entreprenör som genom sin kärnverksamhet bidrar till ett bättre samhälle och därmed skapar ett värde utöver den ekonomiska vinsten.

Med anledning av den nya hedersutmärkelsen hade forumet, som ägde rum på Elite Palace Hotel samma dag som kvällens gala, temat socialt entreprenörskap. Innan jag började på EY jobbade jag en del med just socialt entreprenörskap och det är något som intresserar mig mycket. Jag var därför riktigt taggad på att höra några tunga namn inom entreprenörskapsvärlden berätta om sina tankar kring svåra frågor som exempelvis:

  • Vad är egentligen socialt entreprenörskap?
  • Måste vi ha nya ekonomiska modeller för att skapa värde?
  • Håller kapitalismen på att ändras i grunden?
  • Vem kommer egentligen lösa samhällsproblemen; entreprenörer, politiker eller en kombination av dessa?

De första som blev uppbjudna på scen under forumet var Sam Manaberi, vd för Trine, ett företag som gör det enklare att investera i solenergi, och Christian Jansson, vd på Godsinlösen AB, som i slutändan var den person som vann hedersutmärkelsen Årets sociala entreprenör på själva galan. Christian Jansson är en inspirerande entreprenör vars företag Godsinlösen hjälper andra företag att komma igång med cirkulär ekonomi för att få ner sina kostnader och minska miljöpåverkan, en win-win-(win?) helt enkelt. Diskussionerna mellan Sam och Christian var väldigt intressanta och de var rörande överens om att det sociala perspektivet börjar bli mer och mer en hygienfaktor inom entreprenörskap för att skapa långsiktig tillväxt.

För att lyfta investerarperspektivet var även Maxime Rior från Northzone samt finans- och investerarprofilen Tommy Jacobsson inbjudna. Deras diskussion lyfte problematiken kring hur stora och svårhanterliga de sociala och miljömässiga utmaningarna är på global nivå. De nämnde att det ibland kan kännas omöjligt att göra någon skillnad då det egentligen krävs stora politiska reformer i några av världens ledande ekonomier för att exempelvis minska växthuseffekten. Tommy Jacobsson var kritisk till att ”hållbarhet” används som ett buzzword och att många företag och entreprenörer överdriver sin positiva sociala och miljömässiga påverkan. Maxine Rior menade att det fortfarande kan vara svårt att kommersialisera vissa sociala idéer/företag då det fortfarande finns höga krav på lönsamhet, även om socialt entreprenörskap blir mer och mer av en hygienfaktor.  

Innan jag var tvungen att bege mig iväg från forumet för att hinna med lite vanligt konsultjobb innan kvällens gala fick jag även chansen att lyssna på kvällens konferencierer, Julia Bendelin och Alexander Pärleros. De diskuterade socialt entreprenörskap och hur viktigt det är för ett företag att ha någon form av syfte för att lyckas. De diskuterade även om det egentligen finns någon koppling mellan framgång och lycka och var ganska överens om att materiella ting egentligen inte är särskilt viktiga, utan att det är bättre att hjälpa andra människor för att må bra själv.

På kvällen var det äntligen dags för själva galan och den överträffade minst sagt alla förväntningar. Min Advisory- tillika Karriärbloggskollega Josefin har som sagt redan skrivit om kvällen i sitt blogginlägg så jag tänkte därför inte skriva om den i detalj. Kort och gott fick vi under en helkväll ta del av champagnemingel med några av de hetaste namnen i Sverige inom entreprenörskap, en delikat trerättersmiddag med inspirerande bordsgrannar, underhållning i världsklass samt en värdig hyllning av några av landets främsta entreprenörer, däribland Christian Jansson och Godsinlösen.

Jag är så tacksam för att jag fick chansen att gå på både EY Entrepreneur Of The Year Forum och själva galan på kvällen. Utöver inspiration gånger tusen från alla drivna entreprenörer kom jag så nära en Nobelfest jag antagligen någonsin kommer komma när jag fick ta del av festligheterna i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Allt gott,

M.