Högsäsong kombinerat med försäsong!

Jag lovade tidigt i våras att vara personlig i mina inlägg, och vad är väl mer passande än ett par selfies! Här har vi illustrerat kontrasterna mellan tidiga mornar i konferensrum med revisionsteamen…

I mitt förra inlägg nämnde jag att vi inom revision stod på tröskeln till högsäsong… och här är vi nu, mitt i den! Det blir en naturlig tidslinje kring oss skribenter och våra inlägg, vilket är rätt passande då det nämligen är just tid jag vill behandla i detta inlägg. Då de flesta bokslut görs vid årsskiftet innebär de kommande månaderna en intensiv period för revisorer. Är det kaotiskt? Innebär det mycket övertid? Hur många bollar måste man ha i luften samtidigt? Och kanske främst, går det att kombinera med en fritidsaktivitet eller hobby vid sidan av? Svaren är; hyfsat, ja, många och JA. Det är just den sista punkten jag vill belysa då jag själv på förhand hörde oroväckande rykten om just ojämn arbetsmängd inom vår bransch.

Vad är då min ovan nämnda försäsong? Tyvärr känns det lite vemodigt att skriva vad jag gör vid sidan av jobbet, då jag spelar fotboll på division 2-nivå. Med det blir jag nämligen kopiöst outshinead av två tidigare skribenter. I Anastasias inlägg för några månader sedan skriver hon om sitt VM-brons i orientering och SM-framgångar i friidrott. Sedan har vi gästinlägget från Marcus Danielson (kapten för Djurgården och spelare i svenska herrlandslaget) om hur han påbörjat en deltidstjänst på EY samma år han vunnit SM-guld och nätat för landslaget. Det sätter min lite mer diskreta division 2-karriär i skuggan. Men hur som helst var inte tanken att jämföra troféskåp i detta inlägg (tack och lov), utan att behandla ämnet: tid.

Just nu tränar vi sex träningspass (och lägger ned runt nio timmar) i veckan på fotbollen. Utöver det har vi inplanerat försäsongsmatcher på helgerna, varav en del är flertalet bussrestimmar bort. Vad jag vill säga med detta är att det absolut tar sin tid. Jag kan dock skatta mig lycklig då träningsanläggningen endast ligger ett par stenkast (optimistiskt uppskattat, säg 15 min promenad) från kontoret. Detta gör att jag enkelt kan ta mitt pick och pack direkt från kontoret till planen vid behov. Dessutom är arbetet så pass flexibelt och digitalt att jag kan logga in och slutföra uppgifter efter träningen, eller som i skrivande stund, i bussen på väg till helgens försäsongsturnering.

…och sena kvällar i fotbollstältet med ett annat team!

Om du nu är i plugget och har ett stort intresse vid sidan av, så vet du att dessa stunder i vardagen är otroligt viktiga. Att få en paus i studierna, jobbet eller annat projekt – för att göra något man mår bra av, ska verkligen inte underskattas, även om det ”stjäl” tid av obligatoriska moment och andra ansvar. Då min rekryterare visste om att jag lirade, var det faktiskt en punkt som diskuterades på min intervju. Det handlade bra nog om ett stöd för att jag verkligen skulle hålla fast vid fotbollen trots tyngre belastning, istället för att utmåla det som ett problem – vilket jag verkligen uppskattar.

Jag har också en kollega jag ofta jobbar med som spelar handboll på hög nivå, vilket är tuffare än mig då de är mitt i brinnande säsong under revisorernas högsäsong – medan vi i fotbollen ”endast” har försäsong. Om hon klarar det, om jag klarar det och om Anastasia klarar att hålla hög internationell nivå, är det helt klart indikationer på att det går att få ihop trots fler arbetstimmar under perioder. Att ”fly” det vardagliga för att göra något man verkligen gillar är otroligt viktigt. Kanske slänger jag mig med lite väl mycket klyschor för tillfället och den röda tråden är något svår att följa, men jag vill verkligen betona att du som har ett stort sidointresse eller aktivitet håller hårt i det om det är något du mår bra av, och inte låter en arbetsgivare komma i vägen för din chans att utöva det. Inspirational, am I right?

Nu sedan årsskiftet har det blivit en hel del middagar på kontoret då jag senare på kvällen behövt röra mig direkt till fotbollsplanen – men gör det mig något? Absolut inte. För denna ”flykt” i ett par timmar hjälper vad gäller avslappning betydligt mer än den stjälper vad gäller tid. Dessutom kan jag med stor säkerhet fastställa att det i många fall hjälper mig även i arbetet – inte minst i att hitta gemensamma intressen med kunderna och därmed lyfta stämningen. Idrott är ofta ett roligare ämne för småprat än revision… tro det eller ej.

Personligt och reflekterande inlägg, hoppas du gillar’t!

Hörs,

Hannes