EY Entrepreneur Of The Year 2019

Karriärbloggens representanter.

Torsdagen den 30 januari fick jag tillsammans med min Advisory-kollega Mathias äran att representera Karriärbloggen på EY Entrepreneur Of The Year i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Och oj vilken kväll fylld av inspiration och underhållning det var!

Kvällen började med champagnemingel som följdes av en trerättersmiddag som slog alla universitetssittningar jag gått på hundra gånger om. Då galans moderatorer inte var några mindre än Alexander Pärleros och Julia Bendelin, bjöd underhållningen på många skratt likväl som klipska intervjufrågor till alla tävlande.

Kvällens dessert.

För er som kanske hört talas om EY Entrepreneur Of The Year, men som inte har stenkoll på hur tävlingen går till – oroa er inte. Här kommer en snabb sammanfattning. EY Entrepreneur Of The Year är en regional, nationell och internationell tävling som kom till Sverige 1995 – den startades i USA redan 1986.

Det är fyra priskategorier:

  • EY Entrepreneur Of The Year
  • Årets kvinnliga stjärnskott
  • Årets manliga stjärnskott
  • Bästa internationella tillväxt

Deltagarna bedöms av en oberoende jury utifrån kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande. I juryn sitter såväl före detta vinnare av priset ”EY Entrepreneur Of The Year” som nyckelpersoner i svenskt näringsliv. För den som är nyfiken på kriterierna för priskategorierna ovan – se här.

Därtill finns två hedersutmärkelser:

  • Family Enterprise – för familjeföretag som drivs av tredje generationen
  • Årets sociala entreprenör – för företag som genom sin kärnverksamhet bidrar till ett bättre samhälle (ny för i år)
Stockholms stadshus.

Under hösten hålls sex regionala finaler runtom i landet, där den regionala vinnaren i respektive priskategori går vidare till Sverige-finalen – alltså kvällen på Stadshuset där vi var med. Under finaldagen ställs alla regionala vinnare återigen framför en jury där de får pitcha sin affärsidé och svara på frågor kring deras verksamheter.

Vinnaren av huvudpriset ”EY Entrepreneur Of The Year” åker sedan vidare till världsfinalen i Monaco i juni 2020 för att tävla om titeln ”World Entrepreneur Of The Year” där entreprenörer från över 60 andra länder är representerade. Detta år är den imponerande vinnaren som representerar Sverige ingen mindre än Pär Svärdson, grundare och vd för Apotea AB. Pär har tidigare startat Adlibris och är en riktig fena på e-handel.

Årets pristagare:

  • EY Entrepreneur Of The Year – Pär Svärdson, grundare och vd för Apotea AB.
  • Årets kvinnliga stjärnskott – Pernilla Ramslöv, grundare och vd för NOX Consulting AB.
  • Årets manliga stjärnskott – Johan Eriksson, grundare och vd för Svenska Tungdykargruppen AB
  • Bästa internationella tillväxt – Petter, Jakob, Lukas och Håkan Törefors, HangOn (Gnosjöpuls AB).

Stort grattis till alla vinnare – vilket högpresterande och inspirerande gäng!

Galamiddagen i Blå Hallen.

Detta gäller dock inte enbart alla tävlande. Det kändes som att hela rummet bubblade av energi med så många drivna, innovativa och skarpa personer samlade. Jag blev otroligt imponerad av alla middagsgäster runtomkring mig som nästan alla drev sina egna företag. Det som var allra mest imponerande och glädjande var kvällens fokus på hållbarhet och socialt engagemang. Nytt för i år på agendan var nämligen hedersutmärkelsen Årets sociala entreprenör. Men inte nog med det, i alla konversationer jag hade var det tydligt att det även var på alla närvarandes agenda. Inte nog med det, kvällens stora pristagare Pär Svärdson, kunde inte ta emot priset i person då han för tillfället befann sig i Afrika just för att hjälpa utvecklingen där. Det känns otroligt lovande för vårt lilla land att våra toppentreprenörer är så medvetna och drivna i dessa frågor. Särskilt då Sverige är känt för sitt entreprenörskap globalt.

Tack igen för att jag fick vara med och försöka smälta in med detta gäng!

På återseende,

Josefin