Advisory i Malmö (Riga) – NALC 2020

Då var det äntligen dags för mitt första blogginlägg detta decennium! Jag tänkte försöka ge mig på att sätta ord på vår årligt återkommande konferens NALC som gick av stapeln den sista helgen i januari. NALC står för ”Nordic Advisory Learning Conference” och är en konferens för alla de nordiska länderna med syftet att utbilda och skapa utrymme för nätverkande.

Många inom Advisory kallar fortfarande denna konferens för ”Riga-konferensen” eftersom den har ägt rum i just Riga under väldigt många år. Dock har konferensen nu bytt plats och därför intog närmare 1 000 nordiska konsulter istället Malmö detta år. Anledningen till flytten var framförallt distansen för många som reser och en riktigt god nyhet är att man faktiskt lyckades minska flygresandet med nästan 50 procent genom flytten. Med andra ord var detta en ganska lågt hängande frukt för att minska EY:s påverkan på vår allt ömtåligare jord. 

Så, vad gjorde vi egentligen i Malmö?
Eftersom det är en Learning Conference så blev det självklart en del utbildning. Dock var det inte samma typ av kurser som många kanske är vana vid från universitet och högskola. De kurser jag gick var både interaktiva, väl förberedda och riktigt kul! Första dagen gick jag en kurs som handlade om framtiden för detaljhandeln där vi fick jobba med ett case och försöka komma fram till futuristiska lösningar på olika disruptiva krafter, exempelvis digitalisering och hållbarhet.

Spänningen är olidlig när våra fun-managers presenterar Quiz-resultatet!

Under den första kvällen var det dags för nätverkande i form av en middag. Vi fick tid till att hänga med våra kollegor i respektive kompetensområde, vilket innebär att jag hängde med våra nordiska kollegor i EY Seren. Middagen var riktigt bra och våra Fun Managers (ja, det är en seriös roll) hade styrt lite underhållning i form av något som liknande ett Quiz. En sak som var ganska tydlig under kvällen var att vi konsulter är väldigt tävlingsinriktade och engagerade människor som tar det mesta vi gör lite för seriöst. Detta innebär att vi med största sannolikhet lät mest av alla på restaurangen, men det tyckte förhoppningsvis de andra restauranggästerna var lite kul!

Den bästa kursen jag gick på: Hacking Big Problem!

Dag två gick jag en grymt bra kurs som kallades ”Hacking Big Problems” där vi med hjälp av en metod som heter design thinking fick lösa ett riktigt problem för en riktig kund. Under dagens gång skulle vi hitta en lösning och även bygga en prototyp av lösningen (exempelvis av lego). Lösningen och prototypen fick vi sedan presentera för kunden som senare fick välja ett vinnande bidrag. Vår grupp fick arbeta med Ikea och fick uppgiften att hitta en lösning på hur Ikea kan nå kunder som de inte lyckas nå idag, exempelvis i en urban miljö. I slutändan var det vårt team som vann, vilket så klart var riktigt kul!

Galamiddagen med James Bond var riktigt uppskattad.

Under den andra kvällen var det dags för en stor galamiddag där hela den nordiska styrkan inom Advisory samlades för både middag och efterföljande fest med temat ”James Bond”. Under kvällen erbjöds en 4-rätters middag, härlig underhållning, prisutdelning, kasinospel (med låtsaspengar) och massa andra roligheter. Vissa tog temat på större allvar än andra, men det kändes ändå som att de allra flesta körde på det säkra kortet smoking eller kostym med tillhörande fluga. En av de finaste stunderna under kvällen var när några av mina kollegor inom EY Seren kammade hem det storslagna priset för den bästa kursen under hela NALC för kursen ”Hacking Big Problems” som jag beskrev tidigare. De som var med och tog fram kursen och faciliterade under dagen förtjänar en stor eloge för ett grymt genomförande! För att summera var kvällen riktigt kul, även om mina kollegor och jag förlorade alla våra låtsaspengar efter endast två omgångar vid roulettebordet.

Min första Malmö-konferens var riktigt lyckad och jag ser verkligen fram emot nästa års NALC. Jag hoppas verkligen att vi fortsätter att hålla oss inom Norden så att vi kan fortsätta undvika massa onödig flygtrafik. Dock tror jag att detta är något vi kommer tvingas till då vår CEO, Carmine Di Sibio, häromveckan meddelade att EY ska bli klimatneutralt i slutet av 2020. Något som gör att man blir lite extra stolt över att arbeta just här!

Allt gott,

M