Casetävlingen som ledde till anställning

Hej!

Mitt namn är Sara Persson och jag ska snart påbörja min karriär hos EY. I februari avslutar jag mina studier på juristprogrammet i Uppsala och ska då börja jobba på EY inom International Tax and Transaction Services i Stockholm. Anledningen till att jag skriver ett inlägg på Karriärbloggen är att jag i april 2019 vann EY:s casetävling Young Tax Professional of the Year, något som jag verkligen inte förväntade mig när jag satt och skrev en ansökan till min första casetävling någonsin. Tanken med mitt inlägg är att berätta om de erfarenheter som jag fick – dels från tävlingen i Sverige, dels från finalen som utspelade sig i Amsterdam i november.

Allt började med att jag skickade in min ansökan till tävlingen då jag tyckte det verkade vara ett roligt sätt att få veta mer om EY och få en inblick i arbetet på en revisionsbyrå. Ganska kort därefter fick jag veta att jag fått en plats i tävlingen. Även om jag läst en fördjupningskurs i skatterätt visste jag inte alls vad som förväntades av mig på tävlingsdagen, så jag bestämde mig för att se det som en chans att mingla och få gratis mat, vilket alltid är välkommet för en student.

Under tävlingsdagen delades vi in i grupper med tre tävlande i varje grupp och därefter fick vi ett skatterättsligt case att lösa på cirka 4 timmar. Med skräckblandad förtjusning började vi, helt nya bekantskaper, att lösa ett ganska omfattande case. Jag vågar påstå att tiden aldrig gått så fort som under de timmarna, helt plötsligt skulle vi presentera vår lösning för juryn. Jag kommer aldrig glömma den härliga stämningen som uppstod i vårt grupprum när vi till slut skickat in vår lösning och genomfört vår presentation. Wiktoria och Axel var helt fantastiska gruppmedlemmar, vi jobbade mot ett gemensamt mål och hade så roligt under tiden.

Några timmar senare var allt klart och på något sätt var det jag som blev utsedd till vinnare av tävlingen. Efter att chocken lagt sig insåg jag att priset var en anställning på EY och en plats i den internationella finalen, lyckan var total. I november åkte jag och alla andra finalister till Amsterdam för fyra intensiva dagar fullspäckade med mingel, roliga aktiviteter och självklart en dag av tävlande. Fram till att tävlingen ägde rum fick jag individuell coachning från några av mina framtida kollegor på EY.

Jag kanske inte vann finalen, men tävlingen under matlagningskursen. Skulle vilja påstå att det var den tävlingen som räknades! I mitt lag var Kenneth från Tyskland, Joyeeta från Nya Zeeland, Conner från USA, Lottie som var med och anordnade tävlingen och till sist Oliver, en av de internationella coacherna.

De andra deltagarna kom från många olika länder runt om i världen och hade alla vunnit tävlingen i sitt hemland. Schemat var intensivt, men bestod till stor del av olika aktiviteter för att vi skulle lära känna varandra. Upplägget gjorde att vi många gånger glömde bort att vi faktiskt var där för att tävla, det kändes mer som en konferens med nya kollegor. Vi fick bland annat delta i en matlagningskurs samt äta middag på en båt som gled fram genom Amsterdams kanaler.

Det var första gången i mitt liv som jag fick möjlighet att prata med och träffa människor från helt olika delar av världen samtidigt, vilket är bland det häftigaste jag har varit med om. Jag har fått lära mig om andra kulturer och diskuterat allt från skillnader i det vardagliga livet till synen på arbetsliv och karriär. Vid frukosten en morgon fick jag veta att i Spanien har man inte samma efternamn när man har gift sig, vilket är anledningen till att många spanjorer har väldigt många namn där alla används. Senare på kvällen satt vi och diskuterade skillnader i arbetsklimatet i olika länder. Yuka från Japan berättade att snabbmat har en helt annan betydelse i Japan än i övriga världen. Fokus är att få i sig maten så snabbt som möjligt för att kunna gå tillbaka till kontoret. Hon berättade att det finns de som äter sin lunch på några minuter, praktiskt taget inhalerar maten.

Det var en härlig spridning på samtalen, men vi skulle också tävla och som förberedelse fick vi lära oss presentationsteknik och öva på att presentera i små grupper. Det var både roligt och intressant. Vi pratade bland annat om olika kulturer och hur små rörelser kunde uppfattas olika beroende på var man kom ifrån. Ludovica från Italien fick i uppgift att berätta om sin senaste resa endast med hjälp av handgester, vilket för henne gick lätt som en plätt.

Deltagarna i den internationella finalen 2019.

Och sen kom tävlingsdagen. Det började tidigt på morgonen, klockan 08.00 fick vi caset presenterat och sen var det bara att sätta igång. Efter att vi hade läst igenom caset några gånger individuellt skedde en gruppdiskussion med de andra deltagarna och därefter en individuell presentation för tre medlemmar i juryn. Adrenalinnivån var konstant på topp under hela dagen, men det var också väldigt lärorikt. På eftermiddagen fick vi veta vilka sex som gått vidare till det sista momentet. Tyvärr var jag inte en av dem som blev uppropade. Det kändes naturligtvis tråkigt till en början, men vi andra gav oss ut för att turista i Amsterdam. Det var nog den bästa eftermiddagen under hela resan. All press hade släppt och vi hade lärt känna varandra väldigt bra, trots att det gått så pass kort tid. På bara några timmar hann vi se de flesta turistattraktionerna och sedan mötte vi upp de som gått vidare i tävlingen för att fira att alla var klara.

Bilden är tagen under galamiddagen efter tävlingen när alla pustar ut efter en intensiv dag.

Dagen avslutades med en galamiddag tillsammans med deltagarna från EY:s New Senior Program. Under middagen satt alla tävlingsdeltagare tillsammans. Det blev en helt fantastisk kväll som avslutades med att utforska vad Amsterdams nattliv hade att bjuda på en tisdagskväll. Som ni kanske märkt är det inte tävlingen som jag kommer ihåg mest av, utan allt runt omkring, alla härliga människor och alla intressanta diskussioner som vi hade under dessa fyra dagar. Jag fick möjligheten att knyta kontakter som jag förhoppningsvis kommer ha livet ut.

Så mitt bästa tips till dig som pluggar juridik och har ett intresse för skatt är att söka till Young Tax Professional of the Year. Oavsett om du vinner eller inte är det en fantastisk upplevelse. Ansökningsperioden till Young Tax Professional of the Year 2020 är öppen till 3 mars och du kan ansöka direkt här.

God fortsättning!

Sara Persson