Hyllande och firande av ostoppbara entreprenörer

Hello kära bloggfantaster,

Hannes vid tangentbordet för inte mindre än tredje gången!

Ett annat event jag närvarat vid var EY-dagen. Detta hålls på massa platser runt om i Sverige och går främst ut på att uppdatera kunder, medarbetare och andra intressenter om nyheter inom skatt när det nya året närmar sig. Denna hölls på Elite i Umeå!

I detta inlägg vill jag ta er tillbaka till 27 november. Denna onsdag samlades Norrlands främsta entreprenörer på det magiskt fina Elite Hotel i Luleå. Anledningen till detta är en av världens (!) mest prestigefyllda utmärkelser, EY Entrepreneur of the year. Tävlingen i sig kan du läsa mer om i detta grymma blogginlägg från tidigare i höst. Förutom de 10 finalisterna fanns även extremt intressanta och inspirerande representanter från en vid rang av företag, organisationer och banker på plats. Juste, och jag. Icket att glömma, jag var också där! Efter mörkrets hastiga intrång strax efter 14:00 (upplyftande, right?) stod jag med blott tre månaders erfarenhet förvirrad, trevande men ack så positiv och knöt slipsen för den kommande galan.

Hur eller varför vistades jag i samma sällskap som dessa framstående kvinnor och män? På mitt första möte med min counselor försökte vi fastställa vad jag gillar, vad jag vill och vad mina kort/långsiktiga mål är. Ett område vi snabbt kände matchade min profil var att jobba utåtriktat. Min nyfikenhet för denna typ av arbete ansåg vi då vara möjlig att utforska via ett event som EoY. Att där få representera EY, bloggen, Umeåkontoret och inte minst: mig själv, var väl egentligen målet med kvällen om jag ska uttrycka mig professionellt. Men hallå, helt obegripligt att jag sitter och skriver om mig själv när denna kvälls finalister är tillräckligt intressanta för ett få ett eget dedikerat inlägg var egentligen!

Här tillsammans med vinnaren i Region Norr, Anders Jonsson!

Kvällens tema var ”Unstoppable” och av alla runt 100 nöjda gäster fanns det nog ändå två som kände sig mer ostoppbara än alla andra. Anders Jonsson rodde hem priset som årets entreprenör, och Harry van der Veen kasserade in utmärkelsen ’årets internationella tillväxt’. Anders är grundare och VD i Rototilt som gör grävmaskiner effektivare och mer flexibla genom smarta tiltrotatorer och systemlösningar kopplade till entreprenadbranschen. Deras produkter är eftertraktade och nästintill standard på alla nya grävmaskiner i Norden, snacka om att erövra en marknad! Grunden till detta lades minst sagt tidigt då Anders delade med sig av en fantastisk historia där han som fem-sex-åring satt med sin far på vardagsrumsgolvet och byggde modeller av skogsmaskinslösningar av wellpapp. Värdig vinnare och stort grattis till Rototilt!

…och här tillsammans med den karismatiske Harry, årets internationella stjärnskott!

Personligen har jag ett stort intresse och passion för hållbar utveckling, och detta delar jag sannerligen med holländaren Harry Van der Veen. Harry är grundaren av NUITEQ, som främst erbjuder mjukvara i form av multitouch-teknik som är applicerbar inom områden som undervisning, informationsdelning, företagspresentationer och underhållning. I tillägg till en fantastisk produkt är det företagets omfattande samhällsansvar jag imponerades av. Ju mer de växer, ju mer känner de att de kan och vill ge tillbaka. Detta i form av bland annat välgörenhet och sponsring av organisationer som bidrar till positiv samhällsutveckling. Är det något väldigt specifikt jag tar med mig från kvällen är det Harrys utläggning (med härlig holländsk brytning) om hur bidragande till välgörenhetsprojekt hjälper i båda ändar – dels dit pengarna och hjälpen når så klart, men också internt inom företaget att de uppnår något ”större” än ekonomisk utveckling. Är du som jag intresserad av denna typ av företagande, checka in NUITEQ AB du med!

Då jag inledde med någon deppig kommentar om hur mörkret tog över strax efter lunch, måste jag avsluta med att bekräfta att en kväll med några av Sveriges toppentreprenörer lyser upp även det dystraste höstmörker. Glädjen, leendena och stoltheten i motgångarna som krossats, hindren som överkommits och den sprudlande drivkraften – visade sig en tillräcklig energikälla för att hålla festligheterna igång längre än vad Luleå stad normalt upplever en tillsynes vanlig onsdag i november.

På återhörande,

Hannes