Rekryteringsprocessen (på Advisory) på EY

Hej!

Nu börjar min första ”termin” på EY lida mot sitt slut. December har varit både fartfullt och roligt med många projekt som ska avrundas innan ledigheten och event såsom teamkvällar med julbord och bowling, AW:s och rekryteringsmiddagar.

Angående det sistnämnda så har jag involverat mig i vårt rekryteringsteam för kompetensområdet Risk på Advisory. Mitt ansvar i vår projektgrupp är att boka in intervjuer till Risk, vara med och analysera vårt rekryteringsbehov av både studenter och erfarna managementkonsulter och planera in studentevent.

Nu när vi närmar oss nyår och ett nytt kapitel tänkte jag berätta lite mer om Advisorys rekryteringsprocess för studenter – ifall det skulle vara så att ditt mål för 2020 är att börja jobba hos oss. Rekryteringsprocessen ser lite annorlunda ut beroende på vilken avdelning man söker till på EY – men jag vet att rekryteringsprocessen för Transaction Advisory Services (TAS) ser rätt lik ut den till oss på Advisory.

Vem vet? En dag kanske det är du som har utsikten över denna skylt från vårt styrelserum.

Det är en omfattande rekryteringsprocess som innehåller följande steg:

  1. Screening av ansökan
  2. Analytiska tester
  3. Assessment day
  4. Senior management-intervju
  5. Partnerintervju

Screening av ansökan

Du ansöker med ditt CV, personliga brev och betyg. Rekryteringsteamet för Advisory gör en omfattande bedömning i detta steg och väger in alla komponenter i sitt beslut. Vi söker personer med olika studiebakgrund och erfarenheter. Oavsett bakgrund är det viktigt att du är social och driven – så höga betyg, utlandsterminer, arbete vid sidan av studierna och engagemang i studentorganisationer är meriterande. Du behöver dock inte ha gjort alla delar. Spendera tid på ditt personliga brev och berätta mer om hur du kan dra nytta av dina tidigare erfarenheter och motivera varför du vill arbeta som managementkonsult på just EY.

Analytiska tester

Om du går vidare från screeningen får du analytiska tester skickade till dig via mejl. Det är två tester som görs online och du har ungefär en vecka på dig att göra dem. Testerna är inom logiskt tänkande och problemlösning. Du kommer att få ett set av data som du ska använda dig av för att komma fram till rätt svar inom en viss tidsram.

Assessment day

Du blir sedan inbjuden till en Assessment day. Eftermiddagen börjar med en presentation av EY och Advisory för alla kandidater som är inbjudna.

Efteråt är det dags för ditt case. Du kommer att få sitta i ett rum för att läsa igenom och lösa caset som du sedan ska presentera på engelska för två intervjuare. Case-intervjuer kan kännas lite läskiga men tänk på att det inte är enbart dina uträkningar som bedöms utan helheten – så rimligheten i dina argument, struktur, presentationsteknik och hur väl du tar till dig information och feedback under presentationens gång är också viktigt. Tänk på att prioritera din tid och dina argument väl.

Efter case-intervjun kommer två andra intervjuare att hålla din personliga intervju. Under denna timme vill vi lära känna dig, höra mer om dina erfarenheter och bilda en uppfattning om varför du vill arbeta som konsult på EY och inom de kompetensområden du önskat.

Senior management-intervju och partnerintervju

Efter Assessment day blir du ”taggad” mot ett kompetensområde (t.ex. Technology, Financial Services Risk Management, People Advisory, etc.) och kommer få träffa fler seniora representanter från det området. Intervjuerna är ”vanliga” personliga intervjuer – det kommer inte vara några fler case men det är inte helt omöjligt att ett guesstimate dyker upp. Om allt går hela vägen får du ett jobberbjudande efter partnerintervjun.

Hoppas den här förklaringen gör rekryteringsprocessen lite enklare att förstå. Vi fortsätter att rekrytera till Advisory till april och det finns platser kvar på de flesta kompetensområdena. Platserna fylls på kontinuerligt så sök så snart du kan för att säkra en plats!

Lycka till!

Josefin

Tips:

  • Håll utkik på våra kommande studentevent. Jag var på en informationskväll på EY samma vecka som jag skickade in min ansökan till Advisory och fick mycket information som jag kunde använda mig av under rekryteringsprocessen.
  • Läs på och tänk till om våra olika kompetensområden innan du skickar in din ansökan så att du hamnar rätt från start. Då kommer du bli matchad med intervjuare baserat på dina val och får chansen att ställa fler frågor om hur de arbetar redan under Assessment day.
  • Slappna av och var dig själv under alla intervjuer – vi söker inte ”corporate robots” utan vill få en uppfattning om vem du är som person och vad du brinner för.
  • Om du går vidare i rekryteringsprocessen så tror vi på dig – var stolt över det du åstadkommit och visa det (men tänk på att vara ödmjuk).