EY – företaget där möjligheterna är gränslösa!

Som du säkert redan vet är EY ett bolag med kontor nästan överallt i hela världen och just detta var en av de största anledningarna till att jag sökte mig hit. Utöver att företaget är fullt av intressanta människor från hela världen kan man även få möjligheten att jobba utomlands under en period om man har lust. En som gör detta i skrivande stund (och en tid framöver) är min kollega Jesper som också jobbar på EY Seren (se mitt senaste inlägg). Jesper är just nu nere i Mellanöstern och njuter av lite värme när många av oss andra endast kan drömma om en varm och solig dag. Jag har intervjuat Jesper för att ge dig en inblick i hur det kan vara att åka utomlands och jobba hos oss på EY.

Jesper, berätta först kortfattat vem du är och vad du gör på EY Seren?

Jesper Stenberg

För vissa, riktigt trogna Karriärbloggenläsare kanske jag är en aning bekant (antagligen inte), då jag faktiskt var en del av det gäng som levererade högkvalitativa Karriärbloggsinlägg för två säsonger sedan! För alla er som har förträngt mig heter jag i vilket fall som helst Jesper Stenberg och jag arbetar sedan 2017 som managementkonsult på EY:s Advisory Services där jag inom ramen för EY Seren hittills främst har jobbat med innovation. Jag har bland annat hjälpt en av våra kunder med deras interna innovationsprojekt, där jag arbetade med att förbereda deras nya produkter för marknadslansering. Jag har på sistone även arbetat lite grann med marknadsföring i ett projekt där vi hjälpte vår kund att definiera kommunikationsmaterial för ett nytt kundsegment.

Vad gör du just nu? Ryktet på kontoret säger att du är i Mellanöstern! Hur hamnade du där?

Ryktet stämmer! Jag fick nyligen möjligheten att prova på ett sex-veckors uppdrag i Riyadh i Saudiarabien. Möjligheten dök upp via vår ansvariga Partner på EY Seren som jag har arbetat mycket med under de senaste två åren. Hon hade fått nys om att det här projektet i Saudiarabien behövde mer resurser och föreslog att jag skulle åka ned. Sagt och gjort – nu sitter jag i Riyadh och definierar en ny organisationsstruktur för en saudisk IT-tjänsteleverantör!

Hur stort är ditt team och var kommer de ifrån?

I projektet är vi runt 15 personer sammanlagt. Det är en rätt bra mix av människor – ganska exakt hälften män och kvinnor – och vi kommer från en hel del olika platser. Förutom Saudiarabien och stolta Svea är Indien, Singapore, Jordanien, Libanon, Palestina och Litauen representerade i teamet!

Vad är det bästa respektive sämsta med att vara i Saudi?

Hmm, jag kan säga så här – det konstigaste med att vara i Saudiarabien är att det inte känns konstigt alls att vara här! Jag hade en del förutfattade meningar om Saudiarabien innan jag åkte ned hit, och visserligen hade min upplevelse säkert varit lite annorlunda om jag var kvinna, men generellt har jag blivit väldigt väl omhändertagen överallt. Själva EY-upplevelsen har också varit väldigt positiv och lik vad jag är van vid hemma i Sverige. Man märker verkligen att vi är ett och samma företag i sättet vi strukturerar oss och arbetar på!

Hur ser en vanlig dag ut?

Saudi hotell view

Ungefär som hemma fast här vaknar jag upp i en hotellsäng till skinande sol! Dagarna börjar även något senare här – saudierna dyker upp på kontoret mellan 9.30 och 10.00 – men jobbar då också generellt sett senare än vad vi gör hemma. Kvällsmänniska som jag är hoppade jag på saudiernas dygnsrytm med glädje rätt omgående!

Har du hunnit med att göra något under din lediga tid?

Då jag bara har varit här nere i lite mer än en vecka har jag hittills främst spenderat min tid med att försöka sätta mig in i projektet så bra som möjligt. Projektet är ett jättestort digitalt transformationsprojekt och har pågått i nästan två år (betydligt längre än den genomsnittliga projekttiden hemma), så jag har lite catching-up att göra i förhållande till mina teammedlemmar. Dock har jag en del roligheter inplanerade – jag kommer tillsammans med några svenska kollegor som befinner sig på andra projekt i området göra lite helgutflykter i både Saudiarabien och till Dubai och Oman!

Slutligen, vad är ditt tips till framtida EY-anställda som gärna vill jobba utomlands?

För mig var en del av anledningen till att jag sökte mig till ett globalt företag som EY just chansen att få jobba utomlands. Under mina 2,5 år har jag förutom Saudiarabien även varit runt en hel del i Europa samt rest till både USA och Kina. Goda möjligheter till utlandserfarenheter finns med andra ord absolut om man är intresserad av det! Mitt tips är i så fall dels att tidigt flagga för mer seniora kollegor att utlandsintresse finns, men framförallt att jobba på att bygga sitt interna EY-nätverk! Inga av mina utlandserfarenheter med jobbet har kommit via de utbytes- eller mobilitetsprogram som EY erbjuder utan snarare för att jag har lärt känna och jobbat med personer med internationella kontakter!

Jag tänkte avsluta det här inlägget med att tacka Jesper för att han ville dela med sig av sina upplevelser och tankar. Visst låter det grymt spännande att få åka till Riyadh i Saudiarabien eller något annat land på projekt? Men bara så du vet, att åka utomlands är en möjlighet som du själv får ta ställning till och det är helt okej att tacka nej, med andra ord finns det alltså ingen som kommer tvinga iväg dig om du mot förmodan hellre vill sitta kvar i kalla mörka Sverige 😉

Allt gott!

M.