Vad jag gör utöver projektarbete

Hej igen! Så vad har hänt sedan mitt senaste inlägg?

Rätt mycket ändå! Har bland annat jobbat klart med det intensiva buyside-projektet jag nämnde sist – och nu kan jag berätta att Private Equity-firman har investerat i bolaget, så det blev en deal av det till slut vilket känns väldigt roligt! Det var tydligt att det var en intressant investering när vi tittade på det. Närmare bestämt så är det Monterro som köpt en stor del av PCG Solutions, ett internationellt företag baserat i Uppsala, som erbjuder en Software as a Service (SaaS)-produkt för de som ska göra läkemedelsundersökningar.

Tänkte ändå att jag skulle fokusera mest på vad jag gör utöver projektarbete i det här inlägget, så nu blir det inte mer om projektarbete i sig utan det är till att börja med analytics och visualisering av data som får ta plats!

Först och främst, på digitaliseringsfronten händer det mycket spännande på vår avdelning! För att förbättra vårt analysarbete har vi börjat använda en rad olika verktyg. Och det krävs så klart en del intern utbildning för att vi ska kunna göra det. Jag har därför bland annat hjälpt vår Alteryx superuser, nämligen Lucas Domeij, med våra månatliga Alteryx challenge-övningar som hjälper oss analytiker i teamet att ständigt utvecklas i våra analysfärdigheter. Ju bättre vi blir på att använda detta program, desto bättre kan vi analysera den data vi får, göra det på en djupare nivå och i en mycket större skala, samt på ett mer effektivt och smart sätt.

När vi på Transaction Diligence gör ett projekt får vi tillgång till en stor mängd data genom så kallade virtuella datarum. Mängden data har ökat något dramatiskt senaste tiden i och med att företag lagrar mer och mer data. Detta är såklart bra för oss i vårt analysarbete så länge vi kan ta vara på all data. Med hjälp av till exempel Alteryx kan vi ladda ner och processa all den relevanta datan från datarummet, innan vi presenterar den på det sätt vi tycker lyfter fram våra key points bäst.

När det gäller att presentera datan fortsätter vi att utbilda oss i att använda verktyget PowerBI. Vi kan med hjälp av PowerBI presentera datan på ett interaktivt och dynamiskt vis. Detta innebär att vi kan undersöka frågor som kommer upp i möten med kunder direkt, och presentera en tydlig bild av situationen live, självklart förutsatt att vi förberett för detta och lagt upp grunden i förväg. Själva kontentan av det här är att vi på ett snabbt och effektivt sätt kan analysera och presentera datan och olika insikter vi får på ett sätt som är både tydligt och interaktivt.

Så för att sammanfatta är det alltså viktigt för oss att både kunna använda de olika verktygen, men också att förstå på vilket sätt dessa verktyg hjälper oss bäst i just vår analys. Inte minst att förstå sammanhanget i hela processen, vart vi vill komma redan när vi börjar processa datan är viktigt för att vi ska vara effektiva och så småningom få fram några vettiga slutsatser. Om vi inte vet vad för upplägg på datan som behövs i PowerBI blir det svårt att processa datan från första början. Det krävs alltså en djup förståelse från oss på många plan, och därför satsas det mycket på intern utbildning.

Närmsta tiden framåt kommer det hända mycket mer inom detta område, och redan nu efter bara några månader som nyanställd har jag fått veta att jag ska vara med i det team som kommer utveckla våra digitala färdigheter och kunskaper framöver. I januari/februari kommer vi rulla ut ytterligare en rad interna utbildningar inom området, så det ska bli riktigt kul att vara delaktig i det!

Jag och Alexandra på redovisningskurs.

Det satsas även på kunskapstunga interna utbildningar inom redovisning för oss. Nyligen var jag och Alexandra, Mikael och Oscar från min avdelning på koncernredovisningskurs i tre dagar. Vi höll till på Scandic Anglais och de höll oss pigga under de intensiva dagarna med mycket gott att fika och god mat! Det blev som en snabbrepetition av en av de kurser jag läste på Handelshögskolan när jag specialiserade mig på redovisning utöver finans under kandidaten. Riktigt bra att få fräscha upp minnet, det kommer definitivt vara användbart i mina projekt framöver.

En annan sak jag jobbat med, vid sidan av projektarbete, digitalisering och internutbildning, är en presentation om Finansiell Due Diligence som vi från Transaction Diligence höll på Private Equity-kursen på Handelshögskolan. Det är en riktigt bra kurs som hålls av Per Strömberg och som jag läste förra året under mitt sista år på finansmastern där. Studenterna kan redan rätt mycket vid det laget så var kul att berätta lite mer på djupet om vad vi på Transaction Diligence gör. Jag och vår partner Fredrik Steenberg åkte dit, och vid samma tillfälle höll partnern Christina Kokko från Vinge en presentation om Legal Due Diligence. Också väldigt intressant! Så för mig innebar det rätt mycket tid i PowerPoint, mycket eftertänkande om hur Finansiell Due Diligence är just i relation till Private Equity, men också medverkande i själva presentationen vilket var superkul!

Promotionsfest.

Så över till vad som hänt på den mer sociala sidan. En kväll firade vi alla som fått promotions – det var riktigt kul! Det blev en helkväll med roliga aktiviteter och god mat och dryck. Allt var hemligt, det enda vi visste var att det skulle var en ”Grand evening”, och detta ökade såklart både spänningen och förväntningarna. Dessa möttes med råge får man ändå säga, riktigt god mexikanskt inspirerad mat, karaoke som jag sjöng tillsammans med vår andra Katinka på avdelningen (ja, vi har en till!) men allra roligast kanske Fångarna på fortet-lekarna var! 😃

Middag med Martin, Mikael, Daniell och Giacomo.

Vi har även haft en mängd AW:s och pubar med olika teman. I fredags var det dubbelt upp med både Surprise-AW för alla på TAS (Transaction Advisory Services) och kalas-pub för alla på EY i Stockholm. Man kan inte få för mycket av det goda! Det ingick dock ingen middag så vi var ett gäng som letade oss fram till en restaurang under kvällen, med fokus på att undervisa en av våra internationella kollegor i svensk mattradition. En av de roligare kvällarna måste jag ändå säga!

Så för att avsluta, tiden går snabbt här och snart är det dags för vinterfest, på vilken hela Stockholmskontoret ska vara med! Innan hela kontoret möts upp ska TAS på en ”Top Secret TAS Mission”. Så det händer en massa roligt och spännande närmsta tiden! Ser fram emot att berätta mer i nästa inlägg. 😊