Interna projekt och EY:s mentorskapsprogram för kvinnliga studenter

Hej vänner,

Hoppas ni haft en underbar höst!

Då jag berättade om mina resor och kundprojekt i mitt förra (och första) inlägg tänkte jag idag ge er en inblick i mina interna uppdrag – så att ni får en 365 graders vy av konsultlivet helt enkelt.

När man börjar som konsult på EY:s affärsområde Advisory ingår man i ett utbildningsprogram kallat SPOT ON de första två åren. För att ta examen och få titulera sig Senior Consultant ingår det att man bland annat ska genomföra tre interna uppdrag på minst 40 timmar vardera. Syftet med uppdragen är att man ska samla på sig kunskap och erfarenheter som fyller ut ens konsultverktygslåda. För att snabba på ens förflyttning längs med inlärningskurvan ytterligare får man en coach som ger en feedback och råd genom uppdraget. Det finns en hel godispåse av uppdrag att välja mellan – man kan göra allt från marknadsanalyser, till att vara account coordinator för stora kunder, till att engagera sig i studentevenemang och rekryteringsprocesser.

Man kan även byta ut ett SPOT ON-uppdrag mot en intern roll. Passande nog blev jag tillfrågad om att ta mig an en intern roll i ett väldigt spännande initiativ som kommer publiceras nu i dagarna. Detta vill jag såklart dela med mig av. Som nyligen utexaminerad ekonom och med en bakgrund inom rekrytering har jag spenderat många timmar genom att tänka på min framtida karriär och hur jag skulle bygga upp mitt CV för att ta mig dit jag ville. Jag tror att många kan relatera till den skräckblandade förtjusningen i att kika på jobbannonser och föreställer sig själv i olika roller. Samtidigt kan det vara en väldigt förvirrande process. Något som jag saknade under min studietid var en person med god insikt i arbetslivet som kunde ge mig professionell vägledning.

Därför känns det särskilt kul och givande att vara med och utveckla Advisorys mentorskapsprogram för kvinnliga studenter! Programmet är ett helt nytt initiativ som riktar sig mot tjejer som är intresserade av att arbeta som managementkonsult och som läser sista året av ett kandidatprogram eller första året på ett masterprogram på Stockholms Universitet, KTH eller Handelshögskolan i Stockholm. I mentorskapsprogrammet blir du matchad med en mentor som arbetat på Advisory i minst fyra år och som har ett arbetsgivaransvar för en mer junior kollega på EY. Vi kallar denna person för counselor och man kan säga att ens counselor både är ens chef och personliga mentor som vägleder en i ens professionella utveckling. Mentorerna i vårt program har alltså mycket erfarenhet och kommer kunna vägleda dig i studierna och i din karriär.

Syftet med ett mentorskap är helt enkelt att studenten ska inspireras och utvecklas både som person och professionellt genom en öppen och ärlig diskussion kring utmaningar och möjligheter. Upplägget ser ut som sådant att man träffar sin mentor ungefär en gång i månaden under 2020. Därtill kommer vi att anordna event för alla mentorer och mentees, där vi bland annat kommer bjuda in några riktiga powerkvinnor som startade sin karriär på EY för dela med sig av deras karriärresor och lärdomar. Eventen ger dig även möjlighet att utveckla ditt eget nätverk och få klarhet i vilka möjligheter som finns efter din examen.

Om du är intresserad av att ha en inspirerande och erfaren mentor samt är nyfiken på att arbeta som managementkonsult borde du söka! Deadline är 8 december men då rekryteringen sker löpande rekommenderar jag dig att ansöka så snart som möjligt. Annonser för mentorskapsprogrammet med information om hur du ansöker kommer publiceras på respektive universitets sociala medier under veckan.

Du är även mer än välkommen att höra av dig till mig på LinkedIn ifall du har några frågor!

Josefin Reineborg