Olympic lifting, nattlig sightseeing och annat kul under första tiden på EY

Mitt namn är Catinka Träger, och här kommer ett litet smakprov på hur det är att börja jobba som analytiker på EY.

Första tiden på ett nytt jobb är oundvikligen rätt intensiv. Det är många nya intryck att ta in, nya människor att lära känna, nya uppgifter och dataprogram att förstå sig på och inte minst bara att hitta till och på kontoret (det tar ett tag på kontoret i Stockholm!).

Under mina första två veckor på jobbet låg det inte högst på agendan att googla den spanska staden Toledo, som vi skulle åka till för en introduktionsvecka. Så när vi kom fram till Toledo, min tredje vecka på jobbet, blev jag glatt överraskad över vilken fin stad det var. Riktigt mysig och gullig, med mycket historia och kultur. Det var roligt att få träffa nya kollegor från hela Norden, och se vilka som jobbar på samma avdelning i övriga länder. Jag har börjat på Transaction Advisory Services (TAS), den del av EY som hjälper till i hela processen vid köp eller försäljning av ett bolag. Även nyanställda från Tax och Advisory var i Toledo, och det var roligt och skönt att få en bättre bild av organisationen i stort och få lära känna nya kollegor också från de avdelningarna.

Vi hade ett späckat schema från tidig morgon till sen kväll med inspirerande föreläsningar blandat med alla möjliga olika gruppövningar och aktiviteter. Vissa delar i schemat var satta och bara att hänga med på, som att lyssna på föreläsningarna, ta in all ny info, lösa övningar och göra team building-aktiviteter. Ibland hade vi möjlighet att välja mellan olika aktiviteter, och jag gick in för att testa så mycket nytt som möjligt. En eftermiddag testade jag Olympic Lifting – något jag aldrig testat förut och som dessutom ligger långt ifrån min normala träningsrutin. Normalt sett brukar jag antingen träna yoga, pilates, springa, dansa balett eller något i den stilen. Att lyfta vikter är något jag inte är van vid – men det var riktigt kul att göra ”the snatch” och ”clean and jerk”. Kände mig väldigt stark 😉.

En eftermiddag var vi i Madrid och spatserade runt på eget bevåg. Solen sken och det var varmt, så blev lite som en förlängning av sommaren. Det var min första gång i Madrid, och även här blev jag positivt överraskad över vilken fin stad det var! Vi i min grupp hittade en fin takbar, ett vackert palats, god mat på en spännande matmarknad, en mysig och lugn park samt klämde in lite shopping. Veckan gick snabbt, och snart var man hemma i Stockholm igen. Nu med nyvunna kontakter, nya vänner för livet, många nya roliga minnen och historier, och ny kunskap om dataprogram och vad jag faktiskt ska göra på jobbet. Även efter många års plugg, med en Master i finans på Handelshögskolan i Stockholm i bagaget, fortsätter lärandet vilket jag är väldigt glad över! Att lära sig nya saker är något jag älskar och alltid vill fortsätta göra.

Några veckor efter Toledo åkte vi två dagar till Rom på en konferens, den här gången med hela nordiska TAS och inte bara nyanställda. Det var ett intensivt schema även där, så jag hann knappt se något av staden, men jag vet att vissa i teamet tog en sightseeingtur mitt i natten. Någon timmes ledigt hade vi i alla fall på dagen, så passade på att vara vid poolen då och njuta av solen och värmen innan en potentiellt kyligare höst i Stockholm. Konferensen handlade mycket om hälsa, diversifiering och digitalisering, alla tre väldigt spännande och viktiga ämnen enligt mig!

Under den tid jag varit hemma i Stockholm, och inte på konferens i utlandet, har jag haft ett väldigt varierat jobb. Bland annat en period med mycket utbildning i Alteryx, ett analysverktyg, och PowerBI, ett verktyg för visual analytics. På EY finns många sätt att vidareutbilda sig, genom alla möjliga interna utbildningar, både digitalt och i klassrum. Jag har satsat på kurser kopplat till analys, för att kunna göra ett bättre jobb, men det finns kurser inom allt möjligt. Utöver det har jag även lyckats engagera mig i lite annat utöver mitt egentliga jobb, bland annat kopplat till digitalisering av vårt arbete, men också rekrytering. Jag brinner för att få fler kvinnor att få upp ögonen för den här branschen, som ändå är så spännande att jobba i! Jag vill också ta reda på hur man kan göra arbetsplatsen mer intressant för kvinnor för att höja ration på vår avdelning. Jag har också varit involverad i olika projekt, det egentliga jobbet så att säga. Just nu är det fullt upp med en buyside, ett softwarebolag som en Private Equity-kund är intresserad av. Så blir ganska intensivt, men kul! Något som är bra är att alla nya har både en ”buddy” och en ”counselor”, som man kan fråga om hjälp om lite allt möjligt. Buddyn mest kring vardagliga saker, medan counselorn finns där för att hjälpa till mer långsiktigt i ens utveckling. Är bra att ha dessa två som ett stöd när man jobbar med nya saker i projekten.

Hur kommer det sig att jag blev intresserad av EY då? Man kanske kan säga att det började med att jag gjorde ett internship på riskkapitalbolaget Nordic Capital, under vilket jag insåg att det är riktigt roligt att jobba med transaktioner! Det är mycket som händer, korta deadlines vilket jag gillar, varierande jobb, och man får lära känna spännande bolag, organisationer och personer från många olika typer av industrier. Så träffade jag en partner på EY, Fredrik Steenberg, som berättade mer om hur det var att jobba på avdelningen Transaction Diligence. Det var först då jag förstod att Transaction Diligence på EY fanns, och jag tyckte det lät som en spännande arbetsplats med trevliga och sympatiska människor. Sedan fick jag samma bild under intervjuprocessen, alla de som intervjuade mig var riktigt trevliga och jordnära, och det var kul att se att det i mina ögon var olika typer av människor, från olika delar av världen och med olika bakgrund.

Kort och gott: Första tiden har varit intensiv, lärorik och inspirerande och resorna till Spanien och Italien var ett bra och ett snabbt sätt att lära känna mina nya kollegor på en djupare nivå. Kunde inte haft en bättre start på nya jobbet!