När röken från introduktionsveckorna lagt sig

Jämförbart med seriefantasters olidliga väntan på en ny säsong, och likvärdigt fotbollsnördars längtan efter ligapremiär, eller snarlikt studenters tagg inför årets första insparksevent har vi… min känsla inför bloggdebut!

Umeåstyrkans glada miner från kick-offen som ramades in av information, tävlingar och nöje. 

Som en hängiven läsare sedan en tid tillbaka ska jag nu omfamna detta ärofyllda uppdrag och i debutinlägget ge en inblick i hur min start på ett av Sveriges lokala kontor sett ut. På EY kategoriseras nämligen kontoren efter ”Big city” (Stockholm, Göteborg) eller ”Local Regions” (resterande Svea rike). Parallellt med att du får luta dig tillbaka, slänga upp fötterna på bordet och läsa om hur jag blir varm i revisionsyrkeskläderna – skjuter jag in lite kuriosa från ett mindre kontors perspektiv.

Personligen tjuvstartade jag EY-karriären redan sommaren 18’ då jag praktiserade under tre månader på redovisning, FRS, här i Umeå (första skillnaden; att vi har redovisning). Med andra ord visste jag var kaffemaskinen stod, och typ exakt hur många steg det är dit, när jag snubblade in efter att ha mottagit en revisionsinformationsbomb-deluxe under Toledoveckan. Nu skulle jag då tillbaka till Företagspark 12 men denna gång ta mig an revision, och väntade där en långsam smygstart? Nej. Jag och mina fellow new associates möttes av färdigplanerade uppdrag, inplanerade kurser, kunskapsmöten, kundbesök, konferenser och kick-off. Bäst av allt däremot, var välkomnandet av erfarna kollegor som var (och är) väldigt förstående för ens egna totala oförstående.

Alldeles för tidig, men samtidigt väldigt fin, solnedgång över EY:s lokaler i Umeå.

Primärt blev jag tilldelad en mindre kund att granska från start till mål med tanken att känna tempen på det mesta och ”utsättas” för så mycket som möjligt på kort tid i en tydlig learning-by-doing-stil. På ett större kontor hade jag tillhört en grupp inom revision som till exempel; tillväxt, offentliga, fastighet eller finance medan vi är… ja, får jag slänga ur mig ett sådant positivt klingande ord som – allround? Föreställ er min opålästa nuna strosa runt på introduktionsdagarna i Stockholm och ovetandes bli tillfrågad vilken grupp jag tillhör och osäkert svara något i stil med…”revision”? Där fick jag inte in en 10-poängare. Att vi inte är indelade i grupper grundas i skillnaden i skala på det vi gör på mindre och större kontor. Även om jag inte jobbat länge har jag börjat forma min egen uppfattning om fördelarna med små team och mindre uppdrag.

Pros?
En bredare introduktion och att testa på hela processen från planering till utvärdering gör att jag snabbt börjar se den större bilden och vad revisionsyrket egentligen grundas i. Jag kan fortfarande räkna antalet veckor jag jobbat på en hand men redan varit inblandad i: fastighet, skog, service och telekommunikation/IT. Som den vilsna själ jag är ser jag positivt på testandet av olika branscher och industrier, för att sedan i framtiden ha möjlighet att styra skutan mot något jag fastnar för mer.

Cons?
Då jag täcker rätt mycket kommer det dröja längre innan jag besitter den där spetskunskapen och expertisen som jag kanske gjort om jag tillhörde en inriktad grupp direkt. Dessutom innefattar stora projekt med multinationella företag oftare resor. Nog sipprar det ut lite avundsjuka när jag pratar med medarbetare som ska iväg till San Francisco, London eller NYC på spännande uppdrag samtidigt som jag i skrivande stund sitter på 06:20 tåget till…trumvirvel…Örnsköldsvik!

Fyra nya, glada, starka och inte alls nervösa revisionsmedarbetare vid en flod utanför Toledo. Kika in hur grymt Niklas satte ord på denna intressanta vecka.

Däremot sitter jag inte bara med små projekt i ett team på två. Nu har jag blivit inslängd (kanske låter hänsynslöst, men lite omkringkastade blir vi nya i början) på ett större projekt. Detta uppdrag innefattar fyra från vårt kontor, sex från Stockholmskontoret samt specialister från områden som Data Analytics, Tax och Transaction Advisory Services. Då jag fortfarande avvänjer mig sovmornarna från universitetstiden ska det bli ofantligt spännande att lära från ett stort team med stor kompetens veckorna framöver.

Till sist, delar du mitt personlighetsdrag att vara en tävlingsmänniska på gränsen till ohälsosam nivå? Well, stay tuned! I mitt nästa inlägg blir det nämligen uppdatering på kontorsaktiviteter och tävlingar, tillsammans med annat trevligt. Att stiga på bloggtåget tillsammans med oss rekommenderas starkt!

Undertecknad,
Hannes