Spanien och Rumänien – vilken start på min EY-resa!

Spenderade en välförtjänt ledig eftermiddag i Madrid.

Nu har det gått hela sex veckor sedan jag vandrade in på Jakobsbergsgatan 24 i Stockholm för min första dag som konsult inom Advisory Services på EY. Två dagar senare stannade en taxi utanför min port kl. 04:15 för att ta mig mot Arlanda och vårt kära Toledo – en stad som nästintill blivit synonym med EY här på Karriärbloggen. Förväntningarna på dessa tio dagar var minst sagt höga efter att nästintill alla mer seniora kollegor som redan varit där delat med sig av sina Toledo-historier och snabbt tillagt att det är den bästa introduktionen till EY och konsultlivet som man kan få. Kortfattat var Toledo precis lika intensivt, givande och underbart (sett både till nätverkade och utbildning) som mina bloggkollegor beskrivit det.

Vackra Toledo!

Det är inte en enkel uppgift att konkretisera mina intryck och upplevelser sedan 28 augusti i några få paragrafer. Därför tänker jag istället lyfta den aspekten av EY som fick mig att känna att det var exakt hit jag ville efter min examen – vilket är EY:s starka globala kultur och organisation. För mig som gjorde utbytesterminer till min främsta hobby under universitetet var denna faktor av yttersta vikt. Då EY har över 270 000 anställda i 150 länder var mina förhoppningar att det skulle vara en internationell stämning på kontoret, att jag på sikt skulle få delta i projekt över geografiska gränser och ingå i globala team med kollegor stationerade i andra länder. Redan efter två veckor hade mina förväntningar inte bara mötts, utan överträffats.

Avslutningsceremoni i Toledo.

Låt mig först gå tillbaka till Toledo, där alla nyanställda på EY i Norden samlades. Då utbildningen utgår från ett case med tillhörande föreläsningar, delades vi in i så mångfaldiga team som möjligt (baserat på land, kompetensområde inom Advisory Services och kön). Självfallet är vi från Norden rätt lika, men i efterhand tror jag att många kan hålla med mig om att några, om än små, kulturskillnader existerar.

Avslutningsceremoni i Toledo.

Då vi arbetade i samma team hela perioden blev resultatet inte bara att vi lyckades skapa en härlig sammanhållning mellan alla nya konsulter i Stockholm; vi har dessutom fått vänner på EY runtom i Norden som vi kommer att stöta på under konferenser och i projekt de kommande åren.

Några modiga i teamet testade en rumänsk delikatess – paté på grishjärna!

För mig slutade utlandsäventyret inte där. I början av augusti fick jag reda på att jag skulle åka utomlands redan på mitt första projekt och flygas ut direkt från Spanien. Då destinationen och projektet var hemligt försökte jag frenetiskt googla vilka flyg som skulle lyfta från Madrid flygplats på avresedatumet för att lista ut vart jag skulle. Men det var inte förrän dagen innan avresan till Toledo som jag fick reda på att destinationen var Rumänien!

Turistandet i Rumänien bjöd på många fina slott.

Väl i Rumänien mötte jag upp mitt team som består av personer från Sverige, USA, Lettland, Indien och Kina. Bortsett från kollegorna från Indien, är resten av oss baserade på Stockholmskontoret. Några började sin EY-karriär här medan andra flyttat hit genom vårt mobilitetsprogram (ja, det är möjligt att både åka på utbyte eller flytta utomlands inom EY:s nätverk!). Förutom långa arbetsdagar on-site i Rumänien fanns det gott om tid över för teambuilding och vi besökte både Bran Castle (Draculas slott) och Bukarest. Då min Karriärblogg-kollega Jakob var i Rumänien tidigare i år kan du som är nyfiken läsa mer här.

Turistandet i Rumänien bjöd på många fina slott.

En introduktion i Spanien, ett globalt team och en kund i Rumänien! Jag hade inte kunnat föreställa mig en bättre start på min EY-karriär. Nu har några veckor till passerat och jag har börjat landa i kontorslivet på hemmaplan, vilket har varit ett äventyr i sig. Men det är en historia för en annan gång.

Hoppas ni är lika taggade på denna höst som jag är!

Josefin