Toledo och varför osäkerhet kan vara din bästa vän

Hej kära läsare,

*Andas in, andas ut*. Kan jag skriva blogginlägg? Vågar jag vara personlig? Jag vet inte, men vi testar.

Tiotusenkronorsfrågan: Hur hamnade jag på EY? Min bana startade med att jag sökte en tjänst som innovationskonsult på ett relativt nystartat företag i Göteborg. Svaret på ansökan blev ett nej, men också ”jag kan personligen rekommendera dig för EY om du är intresserad” – och det var jag. Till historien hör att jag någon månad tidigare sökt en tjänst hos Advisory på EY. Den personliga rekommendationen tillsammans med min tidigare ansökan gjorde susen – och här är jag nu.

Alla nya medarbetare på FAAS i Norden samlades i Toledo.

Mitt namn är Niklas Malmén och jag började på Göteborgskontoret i mitten av augusti. Jag kommer primärt att arbeta som konsult inom vad som kallas Process Excellence (PE) och Tech, som ligger under Financial Accounting Advisory Services (FAAS). Olikt de flesta av mina kollegor är jag högskoleingenjör i botten med en master i entreprenörskap och business design. Självklart finns det en tanke med denna set-up, men den tänker jag återkomma till i senare inlägg.

Min första månad på jobbet startade med en veckas introduktion i Toledo som ligger ungefär en timmas bilresa från Madrid. Detta evenemang är något som arrangeras för alla nyanställda i Norden för att vi ska bli varma i kläderna, nätverka och ha kul tillsammans. Väl på plats fick vi ett case som följde med oss hela veckan, där vi skulle applicera vår nyvunna kunskap. Det är lätt att känna att man förväntas prestera och leverera en bra lösning, men storheten låg egentligen i att alla aktiviteter utfördes i team. Det är på sin plats att nämna att ingen i teamet kände varandra sedan tidigare, så det gällde att skapa en så bra gruppdynamik som möjligt utifrån de förutsättningar man hade blivit tilldelad (precis som i arbetet i övrigt). I FAAS-gruppen som helhet lyckades vi skapa ett klimat som verkligen uppmuntrade lärande av varandra och att våga ställa ”dumma” frågor, och jag är mer än nöjd med de lärdomar jag tagit med mig hem till Göteborg.

Var Toledo ett bra forum för nätverkande? OM det var. Inte bara lärde jag känna de andra nyanställda på Göteborgskontoret, utan jag blev också bekant med många FAAS:are i de övriga nordiska länderna, vilket jag garanterat kommer ha nytta av framöver. Bestod dagarna bara av utbildningar? Nja. Schemat var intensivt, men det hanns även med många trevliga middagar, skattjakt i Toledo och turistande i Madrid. Dessutom kunde vi dra nytta av fördelarna med siesta = två timmars lunchrast.

Det övergripande målet med mina blogginlägg är att ge mer insyn i andra funktioner än revision och redovisning. Jag hoppas också att vi kan lära oss tillsammans – jag genom att sätta mina tankar på pränt, och du som läsare genom att försöka utläsa de slutsatser som kan skymtas mellan raderna. Jag ger dig en knuff.

1. Att inte veta vad man ska jobba med efter skolan kan verka tröstlöst men skapar också helt nya möjligheter. Hade jag varit låst i att ”jag ska jobba för Advisory” hade jag missat möjligheten att arbeta med FAAS Tech – en tjänst som inte var utannonserad. Jag kämpade själv med detta, men mitt råd såhär i efterhand är att försöka att omfamna osäkerheten.

2. Långt ifrån alla på EY har en bakgrund inom redovisning och revision. Det finns många tjänster, inklusive min egen, som rör sig i skärningspunkten mellan exempelvis teknik och ekonomi. Nya perspektiv kan vara en tillgång, och EY inser detta. Var inte rädd för att söka, trots att du inte riktigt ”passar in i formen”. Det kan finnas en tjänst som du inte vet om.

3. Igen: öva på att bli bekväm med osäkerhet. Ibland är resan minst lika intressant som målet. Trots att Toledo var extremt välorganiserat så var det bara att hänga med i svängarna och absorbera så mycket man bara kunde, för det var omöjligt att veta vad resultatet skulle bli på förhand. Som ni förstår kan detta appliceras på fler aspekter i livet. Testa!

4. Vi arbetar med relationer. Om du, som jag, inte har någon relation med EY sedan tidigare: se till att skaffa det. I värsta fall har du skapat en relation i onödan (said no one ever). Dessutom… lagarbete är centralt i rollen som konsult! 1 + 1 är definitivt större än 2.

Det var allt jag hade att bjuda på idag. Var inte rädd för att kontakta mig på LinkedIn om du har några frågor eller bara vill säga hej.