Fyra år på EY – från intern till manager

Jag och mina kollegor Kajsa, Sara och Caroline. Kollegor och vänner sedan vi delade taxi till New Induction Program 2015 (och jag och Caroline sedan summer internshipet 2014). Här på Advisorys New Senior Program hösten 2017.

Häromveckan var det fem år sedan jag klev in genom dörrarna på Jakobsbergsgatan 24 i Stockholm för min allra första arbetsdag. Det var i juni 2014 och jag skulle börja som summer intern på affärsområdena Advisory (AS) och Transaction Advisory (TAS). Mitt namn är Emma Sandin och jag är manager inom gruppen Strategy & Operations på TAS, tillika EY-Parthenon i Sverige. Jag tänkte berätta om mina fyra år (+ en sommar) på EY, från intern till managerbefordran, byte av affärsområde och några saker som jag insett längs vägen.

Min EY-resa började som sagt som summer intern 2014. För alla er som funderar på internship sommaren innan examen, är EY:s Summer Internship det bästa du kan hitta. Under mitt internship hann jag vara med på flera olika projekt under fyra veckor på Advisory och fyra veckor på TAS, med ”semester” i juli. Jag var också med på sommarfester och andra sociala aktiviteter. En sommar fullproppad med allt EY:s konsultverksamhet har att erbjuda. När augusti var slut och det var dags att säga hejdå och åka tillbaka till Lund var vemodet ett faktum.

Lift-groupie med delar av Strategy & Operations-teamet på TAS, vintern 2019 i Åre.

Ett år senare var jag tillbaka på EY i Stockholm, den här gången för en heltidstjänst på Advisory. Om jag ska vara ärlig, så var jag inte helt säker på mitt val. Tänk om det fanns andra jobb där ute som kunde passa mig bättre? Hur kan man verkligen vara helt säker? Svaret på den frågan är, att det kan man inte. Man får göra sin research, gå på intervjuer och sedan får man chansa. Det enda jag ”visste” var att jag skulle vara managementkonsult ungefär i ett år, sedan skulle jag gå vidare. Här sitter jag idag, fyra år senare, trivs som fisken i vattnet och har inte en tanke på att sluta.

Mina tre år på Advisory var både otroligt lärorika och fantastiskt roliga. Projekt från München till Smålands skogar, från bank till bilverkstad. Konferenser i Åre och Spanien. Förutom kundprojekt var jag projektledare för jul- och sommarfester, studentverksamhetsansvarig, coachade juniora kollegor, engagerad i sälj- och kontoarbete och mycket mer. Givetvis inte allt på samma gång, men EY:s möjligheter till att engagera sig i saker som man är intresserad av är oändliga. Konsultyrket är dessutom helt unikt i den exponering du får mot olika branscher och frågeställningar, samtidigt som du jobbar i en social miljö med drivna personer i din egen ålder. För är det något jag verkligen insett under min tid på EY så är det detta: Det handlar ganska lite om VAD du gör, och väldigt mycket om VEM du gör det med. Jag tar alla dagar i veckan ett mindre spännande projekt med ett härligt team, än ett superspännande projekt med ett team som inte funkar ihop.

Gruppbild Advisory New Senior Program, hösten 2017.

2018 bytte jag affärsområde till TAS. En nygammal nyfikenhet på mergers and acquisitions (M&A) (jag var som sagt intern på TAS sommaren 2014) fick mig att ta steget (eller rättare sagt hissen) från våning 8A till 5B. Jag trivdes superbra på Advisory, men om det är möjligt trivs jag ännu bättre på min nya avdelning. Vad gör man då på TAS Strategy & Operations? Vi gör framförallt M&A-projekt som innefattar commercial due diligence, operational due diligence, carve-outs och integrationer. Det innebär att vi hjälper säljare och köpare med en opartisk analys av verksamheten som ska säljas/köpas, dess marknad, samt att separera eller integrera verksamheten. Min grupp är också en del av EY-Parthenon, EY:s globala strategikonsultbyrå. Parthenon är en amerikansk-brittisk strategifirma som EY köpte för ett par år sedan. Med Parthenon gör vi även strategiprojekt som inte är kopplade till M&A, i höstas gjorde jag inom den ramen en stor digitalstrategi för ett multinationellt svenskt bolag. Superspännande, utmanande och lärorikt.

Ingen konferens utan maskerad! Delar av Supply Chain & Operations-teamet på Advisory Nordic Learning Conference 2016.

Corporate finance och M&A har en tendens att få speciellt tjejer att rygga tillbaka, men jag vill verkligen slå ett slag för vad vi gör, och för att det kanske passar dig (tjej som kille) bättre än du tror. I mitt team är vi snart 40% kvinnor, utspridda på alla senioritetsnivåer. Vi behöver de bästa studenterna och young professionals, och hälften av de bästa är tjejer. Behöver man veta allt om finance och M&A för att börja jobba hos oss? Absolut inte! Nyfikenhet på M&A är givetvis en förutsättning, men för att lyckas hos oss behöver du vara analytisk, kommunikativ och villig att lära. Resten lär du dig på jobbet.

Är varje dag på jobbet en dans på rosor och har det alltid känts 100%? Nej. En annan jätteviktig insikt för mig häromåret var att arbetslivet är precis som livet i övrigt: Det finns toppar och dalar, ibland är allt fantastiskt och vissa dagar går inget din väg. Livet är oundvikligt så, samma sak gäller för arbetslivet. Med det sagt, under mina fyra år på EY har jag upplevt både bra och dåliga dagar, men antalet bra dagar är oändligt många fler än de dåliga. När projekt varit tuffa har jag alltid fått det stöd jag behöver. Det är något som jag idag prioriterar väldigt högt hos min arbetsgivare.

Festkommittén för EY Stockholms sommarfest, sommaren 2018.

Jag är väldigt nöjd med min arbetsplats, vad jag gör om dagarna och de personer jag jobbar med. Jag är glad över de val jag gjort som lett mig just dit jag är idag, och jag hade inte kunnat ha bättre kollegor.

Det här blogginlägget vill jag tillägna mina fantastiska, smarta och roliga – nuvarande och före detta kollegor. Tack för vänner för livet och för att ni förgyllt mitt liv både på och utanför jobbet sedan 2014.

…Och vem vet, just du kanske är min nästa kollega?

/Emma