När TAS Nordics Data Analytics Network invaderade Helsingfors

Hallå där,

Så var det dags igen! Drygt två månader har gått sedan sist och hala gator är utbytta mot ett härligt Kungsan i full blom. Att leva och bo i tropiska Florida året runt var fantastiskt, men Stockholm på våren – alltså wow! Det är inte mycket som kan mäta sig med ett Sverige som vaknar till liv efter vintern. Liksom väderskiftningen har otroligt mycket hänt även på min front. Allt från långa dagar och nätter på kontoret och roliga AW-aktiviteter med kollegorna till en sista minuten-resa till Danmark, och nu senast ett par dagar med TAS nordiska Data Analytics-nätverk i Helsingfors. Det sistnämnda utmärkte sig sådär lite extra i mängden av upplevelser och är därför vad jag planerar att dela med mig av här till er.

EY:s kontor i Helsingfors stod som värd för förra veckans Data Analytics-konferens.

Men för att inte gå händelserna i förväg kanske jag ska förklara hur jag blev en del av nätverket från första början. Jag skrev i ett tidigare inlägg om mitt intresse för Data Analytics. Min entusiasm kring ämnet har ökat exponentiellt i linje med möjligheterna att fördjupa mig inom det, vilket även lett till en djupare involvering inom EY. Resultatet av detta är en lång lista av fantastiska möjligheter, en av vilka är min medverkan i nyss nämnda TAS nordiska Data Analytics-nätverk. Det är ett nätverk bestående av medarbetare från hela Norden som över riksgränserna samarbetar mot ett gemensamt mål: att utveckla och förenkla hur vi hanterar, analyserar och presenterar data; detta genom fokus kring utveckling av bästa praxis, koordinering av utbildningar och kunskapsdelning mellan regioner. Det ska även nämnas att min involvering i Data Analytics, liksom samtliga interna projekt, är frivilligt arbete som jag gör utöver det jag förväntas prestera mot kund. Ibland ökar detta naturligtvis stressnivån samt kräver ett konstant jonglerande av uppgifter för att hinna med, men enligt mig är det utan tvekan värt varenda kraftansträngning. I vilket fall, nätverkets högsta höns beslutade att det var dags för alla att träffas personligen, något som inte gjorts tidigare, och bjöd in allihop till ett par dagars konferens i Helsingfors.

Redan vid fem på avresedagens morgon skrek alarmet åt mig att det var dags att gå upp. Att jag ansåg det var på tok för tidigt var såklart ingenting telefonen tog hänsyn till utan fortsatte bara att låta alldeles förfärligt. En taxi och flygresa senare satt jag i ett ljust konferensrum på EY:s kontor i Helsingfors tillsammans med en härlig mix kollegor från olika länder, service lines och rank. Bakgrunderna skiljde sig åt i ett vitt spektrum, men gemensamt för samtliga var vår entusiasm för dataanalys. Det var riktigt tänkvärt och givande att lyssna på hur kollegor i andra delar av Norden tacklar samma problem som jag själv suttit med både en och flera gånger. Utan att bryta mot företagssekretess kan jag meddela att vi har en mängd intressanta och innovativa projekt som jag verkligen tror kan differentiera EY på marknaden framöver.

Konferens innebär så klart inte enbart jobb trots att det är det självklara fokuset, så efter en lång första dag av resa och arbete stundade teambuilding med hela gänget. Jag kunde inte låta bli att återigen imponeras över andras påhittighet när vi utanför kontoret möttes av en karaoketaxi abonnerad till oss. Jodå, det är exakt vad det låter som, en taxi utrustad med karaoke, varpå vi den nästkommande timmen åkte runt Helsingfors och ”sjöng” för fulla halsar. Hade en kort tanke om att slänga upp en video från detta, men för att inte skada era oskyldiga öron kan jag väl beskriva det ungefär såhär; tänk er ett gäng jamande katter med halsfluss som försöker rappa till Eminem eller sjunga med till Abba. Japp… Så när vi plågat varandra tillräckligt med våra tondöva skrik släpptes vi av på en trevlig restaurang i centrala Helsingfors för god mat och dryck, varefter vi tog oss till en bar för en sista drink innan alla en efter en försvann tillbaka till hotellet för en god natts sömn.

Dag nummer två följde upp den första med givande konversationer som kommer att användas som grund för framtida utveckling. När vi ansåg oss klara på eftermiddagen var det ett gäng slagna kämpar som rörde sig tillbaka till flygplatsen för hemfärd till sina respektive hemländer. Hur roliga och givande dessa resor än må vara så är de oftast otroligt intensiva och trötthet är en del av paketet. I och med detta lät jag morgonen därpå telefonen ligga ensam i sovrumsfönstret utan varken ljud eller alarm; det kändes som en rimlig hämnd för morgonen innan.

Det var allt för den här gången! To be continued…