Från rymdteknik till finansbranschen – The Sky is Not the Limit

Jag började på Advisory Services inom Financial Services Risk Management hösten 2015, med en civilingenjörsexamen i teknisk fysik och en master inom rymdteknik i ryggen. Hur hamnade jag här? kanske du som läser undrar. Mitt blogginlägg kommer bland annat att ta upp det, men också – och kanske mer intressant – prata om varför jag snart fyra år senare fortfarande jobbar kvar.

Efter fem års studier kände jag mig klar med skolan, och såg fram emot att börja jobba – men med vad? Mina kursare sökte jobb inom flyg- och rymdbranschen, som involverade att t.ex. programmera satelliter eller designa flygplansmotorer. Även om jag tyckte att det lät intressant, så visste jag innerst inne att det inte var rätt väg för mig.

Man känner sig extra cool i solen med sina EY-solglasögon!

Jag har alltid älskat att arbeta med människor, så när en nära vän introducerade mig till konsultyrket, och särskilt management consulting, kände jag på en gång att det var det jag ville göra. Att hitta rätt företag var däremot inte så lätt. Är det internationellt eller svenskt jag letar efter? Passar stort eller litet mig bäst? Efter många veckor av studentevent, luncher och fika med folk från olika företag, och tävlingar och intervjuer, kom vändpunkten. Jag var på EY-kontoret i Stockholm och fick höra talas EY:s Talent Training-program. Jag sökte och kom in på det, och på den vägen är det faktiskt!

När jag våren 2015 fick jobberbjudandet från EY behövde jag inte tänka efter för att tacka ja. Jag hade genom Talent Training-programmet lärt känna framtida kollegor, och fått insyn i hur företaget fungerar. Det var oerhört kraftfullt att ha den kunskapen, och det var det som gjorde att jag kände mig säker i att välja EY som min framtida arbetsgivare.

Efter två år på EY förändrades mitt liv för alltid. Jag stod inför utsikten att bilda familj, ett stort och viktigt steg i livet. Det var helt världsomvälvande, kanske inte så mycket innan, men definitivt efter att min son föddes. Jag har nu nyligen kommit tillbaka från mammaledighet och har haft många tankar om hur det skulle vara att återvända till jobbet – kommer det att vara möjligt att kombinera arbetet och mitt nya liv hemma? Kommer jag få stöd från, och kunna ha konstruktiva diskussioner med min counselor och EY? Mitt svar är ja, och jag är så glad att det är det!

Livet förändras när man får barn, men med stöd från sin arbetsgivare kan man få vardagen att funka.

Snart har fyra år gått sedan jag började på EY, och jag känner mig fortfarande lika entusiastisk och full av energi som första dagen jag klev in på kontoret i Stockholm. Jag har naturligtvis utvecklats i min roll som konsult sedan min första dag, och lärt mig otroligt mycket både på teknisk och projektledningsnivå. Men det är i slutändan inte det som är viktigast för mig. Det som jag återkommer till och är oerhört tacksam för är alla fantastiska kollegor, som varje dag skapar en arbetsplats där jag kan trivas.

Om jag ska försöka sammanfatta min karriär på EY och vägen hit med ett ord, så är det nog tursamhet – en sammanslagning av tur och eftertänksamhet. Tur att jag hittade EY, och eftertänksamhet genom att jag ständigt tänker efter hur jag har det och hur jag vill ha det. Jag har gått från rymdteknik till finansbranschen och trivs jättebra – The Sky is Not the Limit!